Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Bizonyára neked is voltak már gyomorpanaszaid, és ilyenkor azon gondolkodtál, hogy vajon mitől alakulhattak ki a kellemetlen tünetek. Nos, a bélproblémák legnagyobb részéért az elfogyasztott ételek a felelősek. Nézzük, miért!

Bélrendszerünk a természetes környezethez hasonlítható, ahol a hasznos baktériumok keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék az egészségünket. Ha azonban ez az egyensúly felborul, az gyulladást okozhat, ami hosszútávon szivárgó vagy áteresztő bél szindrómához vezethet. A betegség hatására méreganyagok és baktériumok juthatnak a véráramba, amely ellen küzd az immunrendszerünk. Sajnos ez a küzdelem felerősíti a szervezet autoimmun folyamatait – írja a drberg.com.

A cukor és a glutén felerősítheti a bélgyulladás tüneteit / Fotó: Shuttersock
A cukor és a glutén felerősítheti a bélgyulladás tüneteit / Fotó: Shuttersock

A marhahús a dobogós

Vannak olyan ételek és italok, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a bélgyulladás kialakulásához, ilyen például a cukor, az alkohol, de a glutén is felerősíti a tüneteket.
Érdemes azonban tudni, hogy számos olyan élelmiszer is létezik, amely enyhíti a bélgyulladás tüneteit. Ezek közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással a marhahús rendelkezik. Ennek az az oka, hogy rendkívül gazdag glutaminban, amely kedvező hatással van a bélflóra egészségére, ami megakadályozza, hogy túlszaporodjanak a kórokozók.
De a glutamin nemcsak a bélgyulladás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Emellett a marhahúsnak magas a fehérjetartalma, valamint vitaminban és ásványi anyagban is rendkívül gazdag.

Minden falat számít

Természetesen a marha mellett, számos más étel is tartalmaz glutamint, például a kefir, a tojás, a hal, a csontleves, ahogyan a kecskesajt, a vörös káposzta és a hüvelyesek is.
Ne feledkezz meg tehát arról, hogy ha a belek egészségéről van szó, akkor minden falat számít, éppen ezért figyelj arra, hogy mindig kerüljön a tányérodra olyan étel, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.