Bélrendszerünk a természetes környezethez hasonlítható, ahol a hasznos baktériumok keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék az egészségünket. Ha azonban ez az egyensúly felborul, az gyulladást okozhat, ami hosszútávon szivárgó vagy áteresztő bél szindrómához vezethet. A betegség hatására méreganyagok és baktériumok juthatnak a véráramba, amely ellen küzd az immunrendszerünk. Sajnos ez a küzdelem felerősíti a szervezet autoimmun folyamatait – írja a drberg.com.
Vannak olyan ételek és italok, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a bélgyulladás kialakulásához, ilyen például a cukor, az alkohol, de a glutén is felerősíti a tüneteket.
Érdemes azonban tudni, hogy számos olyan élelmiszer is létezik, amely enyhíti a bélgyulladás tüneteit. Ezek közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással a marhahús rendelkezik. Ennek az az oka, hogy rendkívül gazdag glutaminban, amely kedvező hatással van a bélflóra egészségére, ami megakadályozza, hogy túlszaporodjanak a kórokozók.
De a glutamin nemcsak a bélgyulladás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Emellett a marhahúsnak magas a fehérjetartalma, valamint vitaminban és ásványi anyagban is rendkívül gazdag.
Természetesen a marha mellett, számos más étel is tartalmaz glutamint, például a kefir, a tojás, a hal, a csontleves, ahogyan a kecskesajt, a vörös káposzta és a hüvelyesek is.
Ne feledkezz meg tehát arról, hogy ha a belek egészségéről van szó, akkor minden falat számít, éppen ezért figyelj arra, hogy mindig kerüljön a tányérodra olyan étel, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.