Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Bizonyára neked is voltak már gyomorpanaszaid, és ilyenkor azon gondolkodtál, hogy vajon mitől alakulhattak ki a kellemetlen tünetek. Nos, a bélproblémák legnagyobb részéért az elfogyasztott ételek a felelősek. Nézzük, miért!

Bélrendszerünk a természetes környezethez hasonlítható, ahol a hasznos baktériumok keményen dolgoznak azért, hogy megőrizzék az egészségünket. Ha azonban ez az egyensúly felborul, az gyulladást okozhat, ami hosszútávon szivárgó vagy áteresztő bél szindrómához vezethet. A betegség hatására méreganyagok és baktériumok juthatnak a véráramba, amely ellen küzd az immunrendszerünk. Sajnos ez a küzdelem felerősíti a szervezet autoimmun folyamatait – írja a drberg.com.

A cukor és a glutén felerősítheti a bélgyulladás tüneteit / Fotó: Shuttersock
A cukor és a glutén felerősítheti a bélgyulladás tüneteit / Fotó: Shuttersock

A marhahús a dobogós

Vannak olyan ételek és italok, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a bélgyulladás kialakulásához, ilyen például a cukor, az alkohol, de a glutén is felerősíti a tüneteket.
Érdemes azonban tudni, hogy számos olyan élelmiszer is létezik, amely enyhíti a bélgyulladás tüneteit. Ezek közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással a marhahús rendelkezik. Ennek az az oka, hogy rendkívül gazdag glutaminban, amely kedvező hatással van a bélflóra egészségére, ami megakadályozza, hogy túlszaporodjanak a kórokozók.
De a glutamin nemcsak a bélgyulladás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Emellett a marhahúsnak magas a fehérjetartalma, valamint vitaminban és ásványi anyagban is rendkívül gazdag.

Minden falat számít

Természetesen a marha mellett, számos más étel is tartalmaz glutamint, például a kefir, a tojás, a hal, a csontleves, ahogyan a kecskesajt, a vörös káposzta és a hüvelyesek is.
Ne feledkezz meg tehát arról, hogy ha a belek egészségéről van szó, akkor minden falat számít, éppen ezért figyelj arra, hogy mindig kerüljön a tányérodra olyan étel, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.