„A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain, ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben. A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani koronavírus okozta körülményekhez” - mondta el Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke.
Az élelmiszerelőállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség: a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.
A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be: például a tojástermelési rendszerekben van, ahol a dolgozók több csapatra vannak osztva, nem találkozhatnak egymással, a feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy az kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.
Az elmúlt hetekben a takarmányalapanyag ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de a kezdeti bizonytalanságok után sikerült helyre állítani a takarmány ellátási láncot.
Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint, akik folyamatosan monitorozzák a helyzetet és a WHO ajánlásaira hívják fel a figyelmet a főzés közbeni általános higiénia betartására.
Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek.
Drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is – az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedésre lehet számítani. Okai: máris nőtt a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak.
Az egyik legolcsóbb teljesértékű táplálékunk: az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke – hívja fel a figyelmet a Tojásszövetség. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az eszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. Itt sorulunk mégtovábbi meggyőző érveket a tojásfogyasztás mellett, itt pedig szuper tojásos recepteket találsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.