A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Érdekességek

Döbbenetes számok: fejenként 40 ezer forintnyi ételt elpazarolnak a magyarok

Élelmiszerpazarlás pazarlás kuka szemét /Fotó: Shutterstock
Negyedik alkalommal végezte el a Nébih a hulladékfelmérést. A legelső vizsgálatra 2016-ban került sor, a magyarok pazarlási mutatója pedig elég szépen alakult az évek folyamán.

A legfrissebb, 2022-es adatokból kiderült, hogy a magyarok egy év alatt közel 60 kiló élelmiszert dobnak a kukába, ebből a mennyiségből pedig 24 kg az, aminek nem kellett volna a szemétben végeznie.

A Nébih kutatása alapján Magyarországon a legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, készételek és péktermékek. Közülük is toronymagasan vezetnek a készételek, melyekből évente és fejenként 10 kiló kerül a kukába.

Az élelmiszerhulladék megoszlása hazánkban /Fotó: Nébih
Az élelmiszerhulladék megoszlása hazánkban /Fotó: Nébih

Csökken az élelmiszerhulladék

A számok még mindig nagyok, ám hat év alatt jelentősen csökkent az élelmiszerhulladék aránya. A Nébih legelső, 2016-ban végzett felméréséhez képest csaknem 10 kilóval mérséklődött az egy emberre jutó élelmiszerhulladék és 33-ról 24 kg-ra csökkent az elpazarolt élelmiszer mennyisége.

A mérések a legnagyobb mennyiségben pazarolt élelmiszerkategóriák terén is javulást mutatnak - írják a közleményben. Jelentős a csökkenés a pékáruknál: 6 év alatt csaknem 60%-kal sikerült mérsékelni a fejenkénti éves pazarlást a kenyér, a kifli és a zsemle esetében.

Az eredmények szerint a készételekkel is tudatosabban bánnak a magyarok, ugyanis ebben a kategóriában is jelentős mennyiséget, csaknem 25%-ot sikerült lefaragni a pazarlásból.

Ezek a legnagyobb mennyiségben pazarolt élelmiszerek Magyarországon /Fotó: Nébih
Ezek a legnagyobb mennyiségben pazarolt élelmiszerek Magyarországon /Fotó: Nébih

Fejenként 40 ezer forintnyi élelmiszert pazarolnak a magyarok

A hazai háztartások összes élelmiszerpazarlása azonban továbbra is 230.000 tonna évente. Fontos tudatosítani, hogy ebből az élelmiszermennyiségből 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven keresztül, napi 3 bőséges étkezéssel számolva.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 40.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el - ezek azok az élelmiszerek, amiket meg lehetett volna menteni - , amely a teljes lakosság szintjén több mint 380 milliárd forint veszteséget jelent.

Borítókép: Shutterstock

AJÁNLJUK MÉG:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.