Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Érdekességek

Ez a világ egyik legegészségesebb hala, és olcsóbb, mint a lazac - így készítsd el a mahi-mahit!

Tudod melyik a világ egyik legegészségesebb hala? Lehet, hogy nem is hallottál róla, pedig itthon is kapható, és a kilóára fele a lazacénak. A mahi-mahi - azaz hawaii nyelven erős-erős - másik nevén a delfinhal vajon sütve, citromos-fokhagymás mártással a legfinomabb. Mutatjuk a receptet!

A népszerűsítő és edukáló kampányoknak köszönhetően egyre több halat eszünk, azonban még mindig nem eleget, pedig a különböző halak olyan, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, mint az ómega-3, -6 és -9 zsírsavak, vitaminok. Ráadásul a halhús könnyen emészthető, és első rangú fehérjeforrás. Segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát, várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára.

A különböző halak számos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak / Fotó: Shutterstock

Íme az egyik legegészségesebb hal, a mahi-mahi

A szakemberek szerint a világ egyik legegészségesebb hala, ami ráadásul  a lazacnál jóval kedvezőbb áron beszerezhető, az egzotikus nevű mahi-mahi, más néven nagy aranymakra- vagy delfinhal. Ennek a trópusi és szubtrópusi vizekben elő ragadozónak a húsa igen magas fehérjetartalommal bír, nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is, emelett omlós és puha. Egy igazi különlegesség: frissen a színe és textúrája hasonlít a borjúhúséra. Legjobban a roston sütést, grillezést kedveli, de alacsony hőmérsékleten, vajban sütve is finom.

Ha mahi mahi-t látsz valahol, érdemes egy próbát tenni, és megkóstolni - mutatunk is hozzá egy pofonegyszerű receptet!

Hozzávalók a citromos-vajas mahi-mahi-hoz:

1 közepes citrom
4 db 12-15 kg-os mahi-mahi filé
1 1/4 tk. só
frissen őrölt fekete bors
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 ek. vaj
1 ek aprított petrezselyem

Garlic,Butter,Mahi-mahi,Fry,On,A,Plate,,Top,View,,Isolated
Mahi-mahi szeletek ( A fotó illusztráció!)
FOTÓ: TANVEER ANJUM TOWSIF / SHUTTERSTOCK

Elkészítése:

  1. A citromot félbevágjuk, az egyik felét felkarikázzuk, a másik felét kifacsarjuk, a leszűrt citromlét egy tálkában félretesszük.
  2. A halfilét egy papírtörlővel szárara töröljük, majd sózzuk, borsozzuk.Fűszerezze az egészet 1 teáskanálnyi sóval és néhány szem borssal.
  3. Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon felevítjük az olajat, és amikor már füstölni kezd, beletesszük a mahi mahi szeleteket, és addig pirítjuk, amíg a filék alja teljesen, az oldaluk félig megbarnul, kb 4 percig, majd fordítsuk meg, és süssük további 2-4 percig, a szeletek vastagságától függően. A kész filéket egy tálra szedjük.
  4. A serpenyő alatt mérsékeljük a hőt, majd beleöntjük a citromlevet, az aprított vagy reszelt fokhagymát és a maradék sót. Egy fakanállal felszedjük a serpenyő aljára pirult húsdarabkákat, és alaposan elkverjük a fokhagymás citromlével.
  5.  Hozzáadjuk a citromkarikákat, és kanalanként a vajat, úgy, hogy csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző adag már elolvadt, és egy percig forraljuk.
  6. Levesszük a serpenyőt a tűzről, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. A citromos szószt megkóstoljuk, ha szükséges, tovább ízesítjük. A mártást a halszeletekre öntjük, és azonnal tálaljuk.


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.