Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Érdekességek

Ez a világ egyik legegészségesebb hala, és olcsóbb, mint a lazac - így készítsd el a mahi-mahit!

Tudod melyik a világ egyik legegészségesebb hala? Lehet, hogy nem is hallottál róla, pedig itthon is kapható, és a kilóára fele a lazacénak. A mahi-mahi - azaz hawaii nyelven erős-erős - másik nevén a delfinhal vajon sütve, citromos-fokhagymás mártással a legfinomabb. Mutatjuk a receptet!

A népszerűsítő és edukáló kampányoknak köszönhetően egyre több halat eszünk, azonban még mindig nem eleget, pedig a különböző halak olyan, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, mint az ómega-3, -6 és -9 zsírsavak, vitaminok. Ráadásul a halhús könnyen emészthető, és első rangú fehérjeforrás. Segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát, várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára.

A különböző halak számos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak / Fotó: Shutterstock

Íme az egyik legegészségesebb hal, a mahi-mahi

A szakemberek szerint a világ egyik legegészségesebb hala, ami ráadásul  a lazacnál jóval kedvezőbb áron beszerezhető, az egzotikus nevű mahi-mahi, más néven nagy aranymakra- vagy delfinhal. Ennek a trópusi és szubtrópusi vizekben elő ragadozónak a húsa igen magas fehérjetartalommal bír, nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is, emelett omlós és puha. Egy igazi különlegesség: frissen a színe és textúrája hasonlít a borjúhúséra. Legjobban a roston sütést, grillezést kedveli, de alacsony hőmérsékleten, vajban sütve is finom.

Ha mahi mahi-t látsz valahol, érdemes egy próbát tenni, és megkóstolni - mutatunk is hozzá egy pofonegyszerű receptet!

Hozzávalók a citromos-vajas mahi-mahi-hoz:

1 közepes citrom
4 db 12-15 kg-os mahi-mahi filé
1 1/4 tk. só
frissen őrölt fekete bors
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 ek. vaj
1 ek aprított petrezselyem

Garlic,Butter,Mahi-mahi,Fry,On,A,Plate,,Top,View,,Isolated
Mahi-mahi szeletek ( A fotó illusztráció!)
FOTÓ: TANVEER ANJUM TOWSIF / SHUTTERSTOCK

Elkészítése:

  1. A citromot félbevágjuk, az egyik felét felkarikázzuk, a másik felét kifacsarjuk, a leszűrt citromlét egy tálkában félretesszük.
  2. A halfilét egy papírtörlővel szárara töröljük, majd sózzuk, borsozzuk.Fűszerezze az egészet 1 teáskanálnyi sóval és néhány szem borssal.
  3. Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon felevítjük az olajat, és amikor már füstölni kezd, beletesszük a mahi mahi szeleteket, és addig pirítjuk, amíg a filék alja teljesen, az oldaluk félig megbarnul, kb 4 percig, majd fordítsuk meg, és süssük további 2-4 percig, a szeletek vastagságától függően. A kész filéket egy tálra szedjük.
  4. A serpenyő alatt mérsékeljük a hőt, majd beleöntjük a citromlevet, az aprított vagy reszelt fokhagymát és a maradék sót. Egy fakanállal felszedjük a serpenyő aljára pirult húsdarabkákat, és alaposan elkverjük a fokhagymás citromlével.
  5.  Hozzáadjuk a citromkarikákat, és kanalanként a vajat, úgy, hogy csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző adag már elolvadt, és egy percig forraljuk.
  6. Levesszük a serpenyőt a tűzről, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. A citromos szószt megkóstoljuk, ha szükséges, tovább ízesítjük. A mártást a halszeletekre öntjük, és azonnal tálaljuk.


 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.