Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Bár a fűtött fóliasátraknak hála, már április elején elkezdődött a hazai szamócaszezon, és a fűtetlen fóliákban is érik a gyümölcs, a szakértők szerint április végére, május elejére a szabadföldi ültetvényeken is elkezdődhet a szüret, ami egészen júniusig kitart.

Érdemes tudni, hogy csak a teljesen éretten szüretelt gyümölcsök igazán zamatosak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakemberei szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, igaz az utóbbi napok hűvös időjárása visszafogta az érési folyamatokat. Összességében azonban egészen jó szabadföldi termésre számítanak.

Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock
Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock

Nagy a különbség a külföldi és a hazai között

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt jut el a vevőkhöz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják szüretelni, ezért sokkal zamatosabb a szamóca – írja az Agroinform.

Eper vagy szamóca?

A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az epret a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába – termésének színe fehér vagy fekete –, a szamócát pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába sorolják.

Termesztheted, szedheted

Érdemes tudni, hogy a szamóca akár egy balkon ládában is remekül érzi magát, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is termeszthetsz zamatos gyümölcsöt.

Amennyiben nagyobb mennyiségben szeretnél szamócát szedni, akkor nézz utána a „Szedd magad” akcióknak. Ezekben a gazdaságokban magadnak szüretelheted a friss gyümölcsöt, aminek az ára így sokkal kedvezőbb.

Készíts szamócás finomságokat!

SZAMÓCÁS TEKERCS >>>

Szamócás tekercs
Szamócás tekercs

SZAMÓCÁS RAKOTT PISKÓTA >>>

Szamócás rakott piskóta
Szamócás rakott piskóta

SZAMÓCÁS GYÜMÖLCSTORTA >>>

Szamócás gyümölcstorta
Szamócás gyümölcstorta

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.