Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Bár a fűtött fóliasátraknak hála, már április elején elkezdődött a hazai szamócaszezon, és a fűtetlen fóliákban is érik a gyümölcs, a szakértők szerint április végére, május elejére a szabadföldi ültetvényeken is elkezdődhet a szüret, ami egészen júniusig kitart.

Érdemes tudni, hogy csak a teljesen éretten szüretelt gyümölcsök igazán zamatosak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakemberei szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, igaz az utóbbi napok hűvös időjárása visszafogta az érési folyamatokat. Összességében azonban egészen jó szabadföldi termésre számítanak.

Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock
Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock

Nagy a különbség a külföldi és a hazai között

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt jut el a vevőkhöz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják szüretelni, ezért sokkal zamatosabb a szamóca – írja az Agroinform.

Eper vagy szamóca?

A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az epret a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába – termésének színe fehér vagy fekete –, a szamócát pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába sorolják.

Termesztheted, szedheted

Érdemes tudni, hogy a szamóca akár egy balkon ládában is remekül érzi magát, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is termeszthetsz zamatos gyümölcsöt.

Amennyiben nagyobb mennyiségben szeretnél szamócát szedni, akkor nézz utána a „Szedd magad” akcióknak. Ezekben a gazdaságokban magadnak szüretelheted a friss gyümölcsöt, aminek az ára így sokkal kedvezőbb.

Készíts szamócás finomságokat!

SZAMÓCÁS TEKERCS >>>

Szamócás tekercs
Szamócás tekercs

SZAMÓCÁS RAKOTT PISKÓTA >>>

Szamócás rakott piskóta
Szamócás rakott piskóta

SZAMÓCÁS GYÜMÖLCSTORTA >>>

Szamócás gyümölcstorta
Szamócás gyümölcstorta

Borítókép: Shutterstock

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.