Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Bár a fűtött fóliasátraknak hála, már április elején elkezdődött a hazai szamócaszezon, és a fűtetlen fóliákban is érik a gyümölcs, a szakértők szerint április végére, május elejére a szabadföldi ültetvényeken is elkezdődhet a szüret, ami egészen júniusig kitart.

Érdemes tudni, hogy csak a teljesen éretten szüretelt gyümölcsök igazán zamatosak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakemberei szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, igaz az utóbbi napok hűvös időjárása visszafogta az érési folyamatokat. Összességében azonban egészen jó szabadföldi termésre számítanak.

Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock
Már érik a hazai szamóca / Fotó: Shutterstock

Nagy a különbség a külföldi és a hazai között

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt jut el a vevőkhöz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják szüretelni, ezért sokkal zamatosabb a szamóca – írja az Agroinform.

Eper vagy szamóca?

A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az epret a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába – termésének színe fehér vagy fekete –, a szamócát pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába sorolják.

Termesztheted, szedheted

Érdemes tudni, hogy a szamóca akár egy balkon ládában is remekül érzi magát, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is termeszthetsz zamatos gyümölcsöt.

Amennyiben nagyobb mennyiségben szeretnél szamócát szedni, akkor nézz utána a „Szedd magad” akcióknak. Ezekben a gazdaságokban magadnak szüretelheted a friss gyümölcsöt, aminek az ára így sokkal kedvezőbb.

Készíts szamócás finomságokat!

SZAMÓCÁS TEKERCS >>>

Szamócás tekercs
Szamócás tekercs

SZAMÓCÁS RAKOTT PISKÓTA >>>

Szamócás rakott piskóta
Szamócás rakott piskóta

SZAMÓCÁS GYÜMÖLCSTORTA >>>

Szamócás gyümölcstorta
Szamócás gyümölcstorta

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.