Érdemes tudni, hogy csak a teljesen éretten szüretelt gyümölcsök igazán zamatosak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakemberei szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, igaz az utóbbi napok hűvös időjárása visszafogta az érési folyamatokat. Összességében azonban egészen jó szabadföldi termésre számítanak.
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt jut el a vevőkhöz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják szüretelni, ezért sokkal zamatosabb a szamóca – írja az Agroinform.
A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az epret a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába – termésének színe fehér vagy fekete –, a szamócát pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába sorolják.
Érdemes tudni, hogy a szamóca akár egy balkon ládában is remekül érzi magát, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is termeszthetsz zamatos gyümölcsöt.
Amennyiben nagyobb mennyiségben szeretnél szamócát szedni, akkor nézz utána a „Szedd magad” akcióknak. Ezekben a gazdaságokban magadnak szüretelheted a friss gyümölcsöt, aminek az ára így sokkal kedvezőbb.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.