Finomfőzelék
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Érdekességek

Az időjárás nem tréfál: már szüretelik a szőlőt a Mecsekalján

szőlő / Fotó: Shutterstock
Az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos szőlő fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén, sok évre visszatekintve pedig az idei évben indul legkorábban a szüret a Mecsek déli lankáin.

A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban - az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével - megkezdődött a szüretelés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén.

Idén jóval korábban kezdődött a szüret / Fotó: Shutterstock
Idén jóval korábban kezdődött a szüret / Fotó: Shutterstock

Az időjárás kedvezett a szőlőnek

Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet szakemberei szerint a csapadék és a hőmérsékletviszonyokat tekintve kedvező lehet ez az évjárat, hiszen az enyhe telet követően az átlagosnál korábbi fakadással indult a szőlőfajták többsége, majd egy nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődés következett be a tőkéken. Ennek köszönhetően korai volt a virágzás, a zsendülés, ezálal pedig az érés is jóval hamarabb kezdődött.
Az idei kedvező csapadékos évjáratban az előző évekhez hasonlóan most is jól vizsgáztak a kutatóintézet rezisztens szőlőfajtái, mivel a hagyományos vitis vinifera fajtákkal szemben az új, innovatív fajták 2-3 növényvédelmi fordulóval biztonsággal megvédhetők voltak.

Egy egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készül majd a most szüretelt szőlőből / Fotó: Shutterstock
Egy egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készül majd a most szüretelt szőlőből / Fotó: Shutterstock

Kellemesen üde, könnyed bor készülhet

A korai fajták, mint például a Jázmin esetében megfelelő a savtartalom, jellemző rá az illat és zamat megfelelő összhangja. A mérések szerint ezek a tulajdonságok 10,5 százalékos alkoholtartalommal párosulnak, ami alapján egy kellemesen üde, gazdag, parfümös, egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készülhet majd.
A szőlőtermés feldolgozását követően a végtermék idén is az 1949 óta fennálló, 39 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet 1600 négyzetméter alapterületű, 4800 hektoliter kapacitású pincéjébe kerül.

Borítókép: Shuttertock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.