Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Amit a Márton-napról tudni kell: az eredetétől a libasütésig

Ha nem akarunk egész évben éhezni – ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libalakomát –, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet, libamájat vagy libacombot. Akinek nincs rutinja a libasütésben, semmi gond, kipróbált receptekkel segítünk, és mesélünk egy kicsit a Márton-nap eredetéről is.

Rengeteg legenda kering arról, hogy miként és hogyan lettek a Márton-nap főszereplői a libák, de bármelyik monda is legyen az igazi, az egyszer biztos, hogy az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók – sok esetben – egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé. Ez a liba aztán novemberben a tányéron végezte.

Márton-nap eredete

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban egy római elöljáró fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenye felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, és megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett, jóságáról még életében legendák keringtek, és püspökké akarták szentelni.

A monda szerint a libák hangos gágogásukkal elárulták Szent Márton rejtekhelyét, ezért büntetésből levágták őket/Fotó: Shutterstock
A monda szerint a libák hangos gágogásukkal elárulták Szent Márton rejtekhelyét, ezért büntetésből levágták őket/Fotó: Shutterstock

A legismertebb legenda szerint, amikor a szerény és visszahúzódó Márton ezt megtudta, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét, aki ezek után kénytelen volt elfogadni méltó tisztségét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat. A ludakat büntetésből – amiért elárulták – levágták és megették.

Egy más történet szerint Mártont egy nap prédikáció közben zavarták meg a templom körül zajongó madarak, így büntetésből megsütötték őket. Így vagy úgy: a libából Márton-nap környékén mindig pecsenye lett.

Márton-napi babona

A közmondásokban is őrizzük a Márton-nap fontosságát, illetve olyan hiedelmekben, ami miatt szinte elengedhetetlen, hogy libát együnk ezen a jeles napon. A babona szerint ugyanis ha Márton-napon nem eszünk liát, akkor egész évben éhesek leszünk, ellenben ha falatozunk a libából, akkor a következő évben mindig lesz mit az asztalra tenni.

De a Márton-napi liba az időjárást is megjósolta. Allítóag, ha a mellcsontja fehér volt, akkor havas télre lehetett számítani, ha barna, akkor enyhe, saras tél következett. Ha Márton-napon havazott, akkor sok hó hullott a télen, ám ha ezen a napon fagyott, akkor enyhe időt reméltek karácsonyra.

Klasszikus Márton-napi menü a sült libacomb párolt káposztával (kattints a képre a receptért)
Klasszikus Márton-napi menü a sült libacomb párolt káposztával (kattints a képre a receptért)

Libasütés

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só, és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbepirítani.

Mi legyen a libalakoma?

A liba igen jól hasznosítható jószág. Bár leggyakrabban a mellehúsát és a combját fogyasztják, de aprólékból, sőt még a nyakbőréből is készíthetünk különféle ételeket. Ezen kívül még meg kell említeni a liba máját, ami külön ínyencségnek számít, főleg ha hízott libáról beszélünk. A pecsenye libamáj is jól elkészíthető, de az igazi különlegesség a tömött állatok mája.

Magyarországon a libát sokszor egyben sütik, illetve sült libacombot készítenek. Nagyon kedvelt a liba hájából készített tepertő és a zsír, amivel nem csak főzni érdemes, hanem reggelikhez, vacsorákhoz megtartani. A zsírt arra is felhasználhatjuk, hogy különféle ételeket abáljunk benne, illetve az elkészített pástétomok légmentes fedésére is tökéletesen alkalmas. A libazsír kellemes íze nagyon jól illik a pörköltekhez, különféle húsételekhez, de egy igazi sörkorcsolya készítésénél is érdemes a receptben szereplő zsiradéknak legalább egy részét libazsírral kiváltani.

Márton-napon szintén népszerű fogás a ludaskása, ezúttal gerslivel készítve (a receptért kattints a képre)
Márton-napon szintén népszerű fogás a ludaskása, ezúttal gerslivel készítve (a receptért kattints a képre)

Tippek a Márton-napi libalakomához

Fűszerek: A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, például kakukkfű, rozmaring, majoranna, egy kevés só, esetleg szerecsendió.

Pác: A sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.

Sütés: Ha valóban jó libasültet szeretnénk enni, akkor érdemes a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készíteni, azaz konfitálni: a húst közepes hőmérsékletű sütőbe ( kb.140 fok) tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot (kb. 120 fokra), majd 2,5 -3 óra alatt készre sütjük. Szaftos, omlós hús, lesz a végeredmény, finom, ropogós bőrrel!

Ha egyben sütöd: A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

Köret: A lesütött libamell vegy libacomb mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.