Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Érdekességek

Napokon belül megváltozik a kenyér és sok pékáru íze

Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock
Az emberek egészségének védelme érdekében van szükség a kenyér és egyéb pékáruk összetevőinek megváltoztatására.

Nem újkeletű, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csökkenteni szeretné az egyes emberek napi sóbevitelét. Habár a szervezetünknek szüksége van erre az ásványi anyagra, a túlzott fogyasztása káros hatással lehet az egészségre. Sót pedig nem csak úgy vihetünk be, ha direktben elfogyasztjuk. Rengeteg termék tartalmaz rejtett sókat, ilyenek a szalámik, felvágottak, sajtok, a nassolnivalók és a pékáruk is.

Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock
Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock

Ennek a törekvésnek a része az a szabályozási sorozat, mely az utóbbi években jellemző Franciaországra. A francia pékségeknek eddig arra kellett ügyelniük, hogy a hagyományos és különleges kenyerek, pékáruk esetében a maximális sótartalom ne haladja meg a 1,5 grammot 100 grammonként. Ezt azonban október 1-jével felülírják, és egy-két tizeddel csökkentik a maximálisan engedélyezett só mennyiségét.

A hagyományos kenyerek esetében 1,4 gramm/100 g, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett.

Azt nem tudni, hogy ez a változtatás hogyan befolyásolja majd a pékáruk, köztük a rendkívül népszerű bagettek ízét, a pékeknek azonban át kell dolgozniuk a receptúrákat, ugyanis már egy kis változtatás is problémákat okozhat a kis- és nagyüzemi gyártás során. A francia hatóságok azt ígérik, ellenőrizni fogják, hogy a pékek betartják-e az új szabályozást – olvasható a bfmtv.com oldalon.

A legnépszerűbb francia pékárut, a bagettet is érinti az új sószabályozás /Fotó: Shutterstock
A legnépszerűbb francia pékárut, a bagettet is érinti az új sószabályozás /Fotó: Shutterstock

Érinti-e a változás a magyar kenyereket?

Több hazai cég is forgalmaz olyan elősütött, fagyasztott francia pékárukat, melyeket érinthet a most bevezetett szabályozás, illetve előfordulhat, hogy egyes diszkontláncok pékségeiben is polcokra kerülhetnek Franciaországban előállított kenyerek, bagettek, péksütemények.

Mennyi az egészséges napi sóbevitel?

A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.