A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Érdekességek

Napokon belül megváltozik a kenyér és sok pékáru íze

Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock
Az emberek egészségének védelme érdekében van szükség a kenyér és egyéb pékáruk összetevőinek megváltoztatására.

Nem újkeletű, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csökkenteni szeretné az egyes emberek napi sóbevitelét. Habár a szervezetünknek szüksége van erre az ásványi anyagra, a túlzott fogyasztása káros hatással lehet az egészségre. Sót pedig nem csak úgy vihetünk be, ha direktben elfogyasztjuk. Rengeteg termék tartalmaz rejtett sókat, ilyenek a szalámik, felvágottak, sajtok, a nassolnivalók és a pékáruk is.

Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock
Tovább csökkentik a pékáruk sótartalmát Franciaországban /Fotó: Shutterstock

Ennek a törekvésnek a része az a szabályozási sorozat, mely az utóbbi években jellemző Franciaországra. A francia pékségeknek eddig arra kellett ügyelniük, hogy a hagyományos és különleges kenyerek, pékáruk esetében a maximális sótartalom ne haladja meg a 1,5 grammot 100 grammonként. Ezt azonban október 1-jével felülírják, és egy-két tizeddel csökkentik a maximálisan engedélyezett só mennyiségét.

A hagyományos kenyerek esetében 1,4 gramm/100 g, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett.

Azt nem tudni, hogy ez a változtatás hogyan befolyásolja majd a pékáruk, köztük a rendkívül népszerű bagettek ízét, a pékeknek azonban át kell dolgozniuk a receptúrákat, ugyanis már egy kis változtatás is problémákat okozhat a kis- és nagyüzemi gyártás során. A francia hatóságok azt ígérik, ellenőrizni fogják, hogy a pékek betartják-e az új szabályozást – olvasható a bfmtv.com oldalon.

A legnépszerűbb francia pékárut, a bagettet is érinti az új sószabályozás /Fotó: Shutterstock
A legnépszerűbb francia pékárut, a bagettet is érinti az új sószabályozás /Fotó: Shutterstock

Érinti-e a változás a magyar kenyereket?

Több hazai cég is forgalmaz olyan elősütött, fagyasztott francia pékárukat, melyeket érinthet a most bevezetett szabályozás, illetve előfordulhat, hogy egyes diszkontláncok pékségeiben is polcokra kerülhetnek Franciaországban előállított kenyerek, bagettek, péksütemények.

Mennyi az egészséges napi sóbevitel?

A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.