Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Epres blondie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Az Év Fagylaltja 2023: ez a fagyi lett a győztes!

Az Év Fagylaltja 2023 /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Idén választották meg 25. alkalommal hazánkban Az Év Fagylaltját. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület szervezi, akik egésznapos programsorozatot rendeztek az eredményhirdetés apropójából.

A Magyar Cukrász Ipartestület július 7-én, pénteken délután kihirdette, hogy 2023-ban mi lett az év fagylaltja. A tavalyi évben Dobó Norbert kreációja, a balatonfüredi Füredi Fagyizó Szőke Zserbója lett a győztes. A zsűrinek idén azonban talán még az előzőnél is nehezebb dolga volt, ugyanis héttel több fagylaltkülönlegesség versengett a rangos elismerésért.

A 2023-as Év Fagylaltja versenyre 81 fagylalttal neveztek, amelyeket a helyzínre telepített fagylalt fagyasztó laboratóriumokban a nézők előtt, élőben kellett elkészíteniük a cukrászoknak. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület.

Somodi János a 2023-as Év Fagylaltját megalkotó cukrász /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Somodi János a 2023-as Év Fagylaltját megalkotó cukrász /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönség zsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte. A díjazottakat a Magyar Cukrász Ipartestület a Facebook-oldalán tette közzé.

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  1. Aranyérmes és egyben AZ ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  2. Ezüstérem: Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
  3. Bronzérem: Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az Év Fagylaltja 2023 /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Az Év Fagylaltja 2023 /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória.

  1. Aranyérem: Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  2. Ezüstérem: Fekete noha - Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
  3. Bronzérem: Szilvafácska - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

„Csokoládé” kategória

Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.

  1. Aranyérem: Sós karamellás körte – Végh József - Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  2. Ezüstérem: Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen
  3. Bronzérem: Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest
Az Év Fagylaltja verseny kategóriáinak díjazottjai /Az Év Fagylaltja 2023 /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Az Év Fagylaltja verseny kategóriáinak díjazottjai /Az Év Fagylaltja 2023 /Fotó: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  1. Aranyérem: Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  2. Ezüstérem: Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
  3. Bronzérem: Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval - Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  1. Aranyérem: Pomázi V.I.P. Ananászeper - Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
  2. Ezüstérem: Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., Budapest
  3. Bronzérem: Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs

Különdíjak

  • Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  • Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő
  • Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., Komárom
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. Budapest

Borítókép: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.