A Magyar Cukrász Ipartestület július 7-én, pénteken délután kihirdette, hogy 2023-ban mi lett az év fagylaltja. A tavalyi évben Dobó Norbert kreációja, a balatonfüredi Füredi Fagyizó Szőke Zserbója lett a győztes. A zsűrinek idén azonban talán még az előzőnél is nehezebb dolga volt, ugyanis héttel több fagylaltkülönlegesség versengett a rangos elismerésért.
A 2023-as Év Fagylaltja versenyre 81 fagylalttal neveztek, amelyeket a helyzínre telepített fagylalt fagyasztó laboratóriumokban a nézők előtt, élőben kellett elkészíteniük a cukrászoknak. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indított az Ipartestület.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönség zsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte. A díjazottakat a Magyar Cukrász Ipartestület a Facebook-oldalán tette közzé.
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória.
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
Borítókép: A Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.