Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Babgulyás
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Tényleg meg kell mosni a citromot felhasználás előtt? Íme a szakvélemény a Nébihtől!

Limonádé
„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas” – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?Kioldódhatnak-e a kezelt citrom héjáról ezek a szerek az italunkba? És ha igen, milyen mértékben? Ennek járt utána a Nébih Szupermenta programja.

Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk? Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek? Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?
A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei.

1. vegyszermaradvány-teszt

A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmérték a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.

2. mosás

Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.

3. kioldódási vizsgálat

A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

4 tipp a tökéletes limonádéhoz:

- Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.

- Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.

- Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.

- A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.