Ismét összehangolt és tematikus vizsgálatot végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih szakemberei ezúttal az Árfigyelő rendszerben szereplő legolcsóbb élelmiszereket ellenőrizték. Öt csoportból három-három terméket vizsgáltak, hogy megfelelnek-e az előírt követelményeknek.
Az akció kapcsán Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a vizsgálat elsődleges célja, hogy a magyar emberek biztosak lehessenek benne, nemcsak olcsó, de minőségileg is kifogástalan termékekhez jutnak hozzá – olvasható a Nébih közleményében.
Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. A vizsgált termékeket az Árfigyelő rendszer segítségével választották ki.
Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki. A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom.
A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma – ismertette az államtitkár. A kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.