Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Paprikás jókedvünkben: paprikakrém, ajvár, muhammara

A sült paprikák kultúrája a Balkánról és Kis-Ázsiából szivárgott be hozzánk. A paprikát süthetjük grillen, sütőben, de akár serpenyőben is, párolhatjuk és millióképpen fűszerezhetjük.

Hazánk igazi paprika nagyhatalom. Ilyenkor nyár végén rengeteg féle fantasztikus ízű paprika lepi el a piacokat. Kápia, paradicsom, TV (tölteni való), almapaprika, hegyes csípős is kapható. Mind-mind isteni. A különböző paprikakrémekhez leginkább a nagyobb, húsos, étkezési paprikafajtákat használjuk. A kápia, a pritamin, a húsos és édes zöldpaprikák a kedvencek, de használhatjuk a kaliforniai paprikákat is.

Paprikakrém

A legegyszerűbben paprikakrémet készíthetünk, melyet év közben pörköltek, gulyáslevesek, bográcsos ételek, mindenféle magyaros fogás ízesítésére használhatunk, megmaradni biztosan nem fog.
5 kg paprikát megmosunk, kiszedjük a magházát, ledaráljuk, és ízlés szerint néhány evőkanál sóval együtt 1 órán át pároljuk. Tiszta befőttesüvegekbe töltjük, meleg dunsztba tesszük.

Készíthetjük főzés nélkül is, de figyeljünk arra, hogy a darált paprika és a só aránya ekkor legalább 90%-10% legyen, a só csak ilyen mennyiségben tartósít. Miután kisebb üvegekbe tettük a darált sós paprikát, a tetejére öntsünk kevés olajat, zárjuk le, és már tehetjük is a kamrapolcra.

A kápia paprika nemcsak szép, de nagyon finom is
A kápia paprika nemcsak szép, de nagyon finom is

Ajvár

Igazi balkáni csemege. Csevappal fogyasztjuk, felkockázott hagymával körítve az igazi. Majonézzel, tejföllel hígítva húsokhoz öntet lehet, de készülhet belőle leves is. Szendvicseket is feldobhatunk vele.

Az ajvár paprikából készül, tesznek még hozzá paradicsomot és fokhagymát, de van padlizsános változat is. A pontos recept a cikk végén található.

Ajvár - paprikakrém
Ajvár - paprikakrém

Sültpaprikakrém és a Muhammara

A kápia vagy paradicsompaprikákat sütés vagy grillezés után sokféleképpen ízesíthetjük. Finom az egyszerű, de a fokhagymás, rozmaringos változat is, kedvencünk a Szíriában, Izraelben elterjedt kápia paprikából vagy pritaminból készülő muhammara.

A paprikákat héjastul meg kell sütni, majd egy műanyag dobozban vagy zacskóban kihűteni. Ezután már könnyen lehúzhatjuk a héját.

A paprikát egyben is megsüthetjük
A paprikát egyben is megsüthetjük

Fokhagymával, szikkadt kenyérrel, pirított dióval, chilipaprikával, olívaolajjal, köménnyel kell összeturmixolni és lehűteni. Nagyon finom és különleges mártogatós. Megbolondíthatjuk gránátalma sziruppal, balzsamecettel, a kömény helyett római köménnyel. Vannak, akik szikkadt kenyér helyett pirított zsemlemorzsát használnak és a pörkölt diót helyettesítendő darált diót tesznek a muhammarához. Részletes recept lenn.

Muhammara
Muhammara

Ajvár

Hozzávalók:
1 kg kápia paprika
1 kg padlizsán
2 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
Só, bors, olívaolaj
Esetleg 1 teáskanál tört köménymag és babérlevél

Elkészítés:
A kápia paprikákat hosszában félbevágjuk, kiszedjük a magházát, megmossuk. Tepsibe tesszük és olívaolajjal meglocsoljuk, majd addig sütjük 200 fokon, míg a héj megfeketedik, ez kb. 15 perc. Forró műanyag tálba tesszük és lefedjük, 20 perc után leszedjük a héjukat.
A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, és 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
A padlizsánhúst, a paprikákat és a paradicsomot botmixerrel pépesítjük.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk (itt tehetünk bele babért és köménymagot is), és 50 percig gyakori kevergetés mellett közepes lángon főzzük. Ha melegdunsztba tesszük, jövő nyárig kitart.

Muhammara

Hozzávalók:
8 közepes kápia paprika
2 szelet szikkadt kenyér
2 marék dió
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 citrom leve

2 kávéskanál őrölt kömény vagy római kömény
1 kis csili vagy csilis olaj

Elkészítés:
A paprikákat hosszában félbevágjuk, a magházat kiszedjük, és jól megmossuk. Fejjel lefelé sütőpapírra tesszük és bekenjük olívaolajjal. Sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, a lényeg, hogy a héjuk kezdjen el feketedni egy picit. A megsült paprikákat forrón műanyag dobozba tesszük, lefedjük, és 20 percig pihentetjük, így könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Közben a diót száraz serpenyőben megpirítjuk. A kenyeret apró darabokra tépkedjük. A lehéjazott paprikát a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és krémesre dolgozzuk. Tálalás előtt néhány órát hűtőben pihentetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.