Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, így például a füstölt szalonnás chipset is.
A 8 fajta füstaromával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatásúak, így növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. "A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket" - írja az Agroinform.hu.
A megállapodást áprilisban véglegesítették, onnantól számított két éven belül kell kivezetni az üzletekből az ilyen típusú termékeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.