Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Tegye fel a kezét, aki azt szeretné, hogy igazi gourmet konyhája legyen, az összes felszereléssel, eszközzel, és persze a hozzá való fűszerekkel, kiváló minőségű alapanyagokkal? Naná!

És most tegye fel a kezét az is, aki azt szeretné, hogy ebben a legmagasabb szakmai színvonalat képviselő konyhába bepocsolyázzon egy ázott patkánybanda? Aha! Gondoltam!

A Ratatouille - magyarul L’ecsó című - animációs film azzal próbálkozik, hogy ezt eladja nekünk. Tudjuk, hogy a színház, a film élvezetének alapja, hogy „átmenetileg felfüggesszük a valósághoz való viszonyunkat és elfogadjuk a színház, a film realitását, mint érvényes referenciát”, bla-bla-bla. Hát persze! Ezért fordulhat elő, hogy imádjuk a beszélő kismalacokat, a pasik pedig zabálják a szuperhősöket, meg az autóból átalakuló robotokat. Tudjuk, hogy nem igaz, de valahogy van bennünk valami nagy elvágyódás abba a világba, ahol sztreccsruhás bohócok pókfonálon pörgik körbe a várost. Oda, ahol a képzelet mindennél előbbre való, ahol semmi sem korlátozza a szabadságunkat, még a fizika sem! Ennek ellenére, azért az mégis merész, hogy patkányokat engedjünk a konyhába! A Pókember jöhet, a beszélő kismalac jöhet, de patkányok? A konyhában? Ajaj!

A ratatouille tulajdonképpen egy zöldségekkel gazdagított mediterrán lecsó, és ugyanolyan sok változatban létezik, mint a mi lecsónk :)
A ratatouille tulajdonképpen egy zöldségekkel gazdagított mediterrán lecsó, és ugyanolyan sok változatban létezik, mint a mi lecsónk :)

És hogy mi az aktualitása most ennek a filmnek? Mondhatnám, hogy a lecsószezon közeledte, de ez akkora butaság lenne, mint behabarni a rántott levest! Mondhatnám azt is, hogy közeledik a patkányszezon. Hát… ugye? Ezt inkább hagyjuk! Talán elég annyi ürügynek, hogy egy hihetetlenül kedves filmről van szó, ami történetesen a konyhában játszódik, és nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is kellemes kikapcsolódást enged. Szóval jöjjenek a patkányok!

A patkány (Rattus) a filmben nyilván nem patkányt jelent, hanem valami hasonlat! Valakire, utal, aki alulról kapaszkodik fel, és az előítéleteket leküzdve, a társadalmi számkivetettség ellenére is felér a csúcsra. Ez a patkány, Remy, a film főszereplője remekül főz, kiváló az ízlése, igazi zseni! Persze túl azon, hogy tud beszélni. Az önállóság rögös útját járva felér a csúcsra, ráadásul hogyan? Úgy, hogy elkészíti a franciák nemzeti lecsóját, a ratatouille-t, de olyan remekül, hogy az étteremkritikusban gyermekkori emlékek ébrednek, és elgyengül az élménytől. Megadja magát, és megadja a sokadik Michelin csillagot.

Ezt a történetet milliószor láttuk már, a legkisebb fiú, királyfi, kondás elindul, hogy megszerezze a királylány kezét, az aranytojást tojó tyúkot vagy a rézfánfütyülőpetrencegrádicsot. Milliószor láttuk, de imádjuk újra nézni. Reményt ad, hogy talán mi is… egyszer… ha elindulunk… vagy elindulnánk… de legalább neki sikerült!

Aztán itt vannak a gyerekkori emlékek feltolulásai. Ezt már meglehetősen jól megírta egy francia író bácsi, úgynevezett Marcel Proust. Fő művének - az „Eltűnt idő nyomában” címűnek - „kulcsjelenete”, mikor az elbeszélő egy süteményt márt a teába, és ennek íze emlékek sokaságát hívja elő benne. De Proustot majdnem olyan kevés ember olvas, ahány patkány főzni tud! Mindegy: a sztori működik. Én legalább is zabáltam!

Ugyanakkor az alkotók törekedtek arra, hogy ha már annyira elrugaszkodnak a valóságtól, hogy egy főzni tudó patkányt állítsanak a film középpontjába, legalább a többi, a konyha és az ételek hitelesek legyenek. Ennek köszönhetően a filmben tökéletesen berendezett gourmet konyhát láthatunk, ahol az eszközök és az eszközök elhelyezése szakmailag tökéletes. Illetve arra is nagy gondot fordítottak, hogy az ételek elkészítése is hiteles legyen. Vagyis a film elvárja tőlünk, hogy azonosuljunk minden idők legzseniálisabb patkányával, ugyanakkor betekintést enged a francia szakácsművészet kulisszatitkaiba. Hogy Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsay után Remy, a patkány is mestereink közé lépjen a vásznon...

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.