Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Érdekességek

Sárgába borult földek: a repceolaj igazi kincs, amit érdemes használnod

Az elmúlt hetekben megindult a repce virágzása, gyönyörű sárga színbe borítva a falvak melletti földeket. Szemet gyönyörködtető látvány, de vajon azt tudod, hogy mire jó a repce és mennyi mindenre használjuk?

A repce a káposztafélék családjába tartozó értékes ipari növény, amely sokoldalúan felhasználható. A repce magjának olajtartalma 35-50 százalék, fehérjetartalma 23-25 százalék, héjtartalma 14-20 százalék. Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény, évente 90-140 000 tonna magot termesztenek.

A virágzó repce színe lenyűgöző / Fotó: Shutterstock
A virágzó repce színe lenyűgöző / Fotó: Shutterstock

A repce felhasználási területei

  • Az élelmiszeriparban jelentős mennyiséget használnak: a repceolaj kedvelt alapanyag a konyhában, az egész világ repceolajtermelése nagyjából 12 millió tonna. A repceméz világos színű, gyorsan kristályosodó méz, ami kiválóan alkalmas krémméz előállítására.
  • A gyógyászatban a zsírban oldódó gyógyszerek, például az E-vitamin vivőanyaga, és számos készítmény segédanyaga a repceolaj.
  • A repcelisztet állati takarmányként használják.
  • Ezek mellett a repcét használják biodízel előállítására, különböző kozmetikai cikkek gyártásához, de a gumigyártásban és a hadiiparban is hasznosítható.

Repceolaj a konyhában

Az elmúlt években egyre többen figyelnek arra, hogy milyen zsiradékkal sütnek-főznek. A repceolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj, számos nemzet konyhájában fontos alapanyag. Magas a füstpontja, azaz magasabb hőfokon sem termelődnek benne káros anyagok, így biztonságosan használható. Semleges ízű, így nem nyomja el az ételek természetes zamatát. Sokan süteményekhez is ezt használják, a vajat és a margarint remekül helyettesíti.

A hidegen sajtolt repceolaj jótékony hatásait érdemes kihasználni / Fotó: Shutterstock
A hidegen sajtolt repceolaj jótékony hatásait érdemes kihasználni / Fotó: Shutterstock

A repceolaj hatása az egészségünkre

  • Azon túl, hogy a hidegen sajtolt repceolajjal remekül tudsz sütni-főzni, számos egészségügyi előnyét is élvezheted:
  • Igazi tápanyagbomba, gazdag omega-3 és omega6-zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek az szervezet egészséges működéséhez.
  • Magas az E-vitamin tartalma, ami ütős antioxidáns, így védi a sejteket az oxidatív stressztől. K-vitamin tartalma fontos szerepet játszik a véralvadásban, valamit a csontok egészségének védelmében.
  • A repceolajban lévő fitoszterolok a koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet, hozzájárulva ezzel a szív egészségéhez.
  • Az olajsav egy egyszeresen telített zsírsav, ami segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét, csökkentve a káros LDL koleszterint, miközben növeli a hasznos HDL-t.
  • Az emésztőrendszer számára is előnyös lehet a hidegen sajtolt repceolaj fogyasztása, hiszen jótékony hatással van az egészséges bélflóra fenntartásában és az emésztési folyamatok támogatásában.

Repceolajjal készült csokis keksz

Hozzávalók:

  • 170 ml repceolaj
  • 2 db tojás
  • 15 dkg barna cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 27 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. só
  • 25 dkg csokicsipsz
A repceolajjal készült keksz kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a vajból készült / Fotó: Shutterstock
A repceolajjal készült keksz kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a vajból készült / Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálba beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat, a kétféle cukrot, a vaníliakivonatot és elektromos habverővel krémesre keverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd újból átkeverjük.
  3. Végül egy nagyobb kanállal óvatosan beleforgatjuk a csokit.
  4. A tésztát legalább 30 perce hűtőszekrénybe tesszük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  6. Kézzel golyókat formálunk (vagy evőkanállal kis kupacokat formázunk), egy tapadásmentes tepsire kanalazzuk a golyókat, majd a tenyerünkkel vagy a kanál aljával lenyomjuk őket, hogy inkább egy pogácsára hasonlítsanak.
  7. Kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd egy spatulával eltávolítjuk a sütiket.

Forrás: ecofamily.hu, hellovidek.hu

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.