Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Leginkább kertünk díszeként ismerjük a sarkantyúkát, pedig nagyon finom és egészséges, tehetjük salátába, készíthetünk vele pestót, virágait meg is tölthetjük. Érdemes megismerni!

A sarkantyúka az Andokban őshonos növény, amely az Újvilág felfedezésének köszönhetően került Európába. A peruiak évszázadokon át használták a sarkantyúkát, mint táplálékforrást, s különféle megbetegedések gyógyítására is alkalmazták. A XVI. században a növény már Európában is megjelent, majd hamarosan utat talált magának Ázsia felé is. Először a jezsuita misszionáriusoknak köszönhetően találkozhattak az európaiak vele, majd a XVII. században egy holland botanikus a korábban ismert sarkantyúka mellett egyéb fajtákat is magával hozott és meghonosította.

A sarkantyúkát mindenütt hamar megkedvelték, hiszen számos felhasználási módja volt: a sarkantyúka lehetett gyógynövény, táplálék, dekoráció, sőt kozmetikai szerek alapanyaga is.

A sarkantyúka virágja nem csak gyönyörű, de nagyon finom is
A sarkantyúka virágja nem csak gyönyörű, de nagyon finom is

A szépre mindig is érzékeny, botanikában otthonosan mozgó, kertészetben kiemelkedő teljesítményt nyújtó angolok hamar fantáziát láttak a növényben, s nekik köszönhetően az addigi két fajtából ezernyi új változat született. A sarkantyúkát nem csak gasztronómiai- és esztétikai értékei miatt tartották, hanem hamar felfedezték, hogy a növény környezetében kevesebb a kártevő rovar, így a vetések közt is megjelent a színes virágú növény, amely a belőle felszabaduló vegyi anyagokkal távol tartotta a fontos haszonnövényektől a kárvevők jelentős részét.

A kapucinus zsázsának is becézett növényt előszeretettel fogyasztották, a levelekből salátát készítettek, az ecetes lében eltett bimbókat pedig a kapribogyó helyettesítésére alkalmazták. Az eltelt évszázadok alatt kiderült, hogy az éretlen bimbónak nagyon magas az oxálsav tartalma, így annak fogyasztása csak egészen kis mennyiségben javasolt.

Szapora, igénytelen növény a sarkantyúka, jó helye van balkonon, kertben is
Szapora, igénytelen növény a sarkantyúka, jó helye van balkonon, kertben is

A francia kertészek is megkedvelték a sarkantyúkát, s XIV. Lajos idejében már a királyi palota virágágyásaiban kaptak helyet ezek a növények. S míg Lajos gyönyörködött a virágokban, addig a francia szegények inkább ették, mivel könnyen termeszthető volt a sarkantyúka.

A viktoriánus korban a skorbut egyik biztos ellenszereként alkalmazták, de az úri szalonokban is gyakorta lehetett vele találkozni, egy-egy asztaldíszbe komponálva. A virágok szépsége Monet-t is magával ragadta, a Giverny-ben található híres kertjében is virágzott a sarkantyúka, amely több képén felfedezhető.

Amíg a XVII. században a kapribogyót helyettesítették a bimbókkal, addig a magjait a XX. században - a világháborúk idején - a beszerezhetetlen feketebors helyet alkalmazták.

A sarkantyúka magját bors pótlására használták ínséges időkben
A sarkantyúka magját bors pótlására használták ínséges időkben

Az eddigi leírásból is jó látszik, hogy a sarkantyúka minden egyes része ehető. A díszes virágot használják fel leggyakrabban, nem csak szépsége miatt, hanem kissé csípős, tormára emlékeztető ízének köszönhetően is. A virágok és a levelek C-vitaminban gazdagok, így fogyasztásuk az egészségünket is szolgálja. A leveleket is előszeretettel keverik salátákba, s a magokkal bátran fűszerezhető sokféle fogás.

Egyedülálló, borsos, tormás ízvilágának köszönhetően a sarkantyúkát könnyedén belekomponálhatjuk a különféle salátáinkba, ételeinkbe. Nagyon jó párost alkotnak a zsályával, a citromfűvel vagy például a kakukkfűvel együtt.

Érdemes más növényekkel összeültetni, mert elűzi a kártevőket
Érdemes más növényekkel összeültetni, mert elűzi a kártevőket

Sarkantyúka pesto

Hozzávalók:
3 marék friss sarkantyúkalevél
1 marék friss hajtás, apróbbra vágva
4 evőkanál pirított fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
10 dkg friss parmezán, reszelve

Elkészítés: Egy nagy lábasban vizet forralok, majd abba beledobom a leveleket és blansírozom. Ezután kiemelem, leszűröm, s hagyom, hogy kihűljön. A turmixba teszem a leveleket, az apróra vágott hajtásokat, a fenyőmagot, a fokhagymát és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Közben hozzáadom a reszelt sajtot is, s azzal is finoman összeforgatom a pestót.

Nem csak díszít a sarkantyúka, nagyon kellemes, aromás alapanyag is
Nem csak díszít a sarkantyúka, nagyon kellemes, aromás alapanyag is

Sajtkrémmel töltött sarkantyúka

Hozzávalók:
20 virág
25 dkg mascarpone
frissen őrölt feketebors

1/2 csokornyi citromos bazsalikom

Elkészítés: A virágokat óvatosan és alaposan átmosom, majd leszárítom. A sajtot összekeverem a finomra metélt fűszerrel, kicsit sózom, borsozom, majd a masszát habzsákba töltöm, s annak segítségével finoman megtöltöm a virágokat, majd hűtőbe teszem egészen a tálalásig.

Fűszervajat is készíthetünk a kissé csípős sarkantyúkával
Fűszervajat is készíthetünk a kissé csípős sarkantyúkával

Más ehető virágok >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.