A gyomor és bélrendszeri tünetekkel jelentkező ételmérgezéseknek több fajtája megkülönböztethető. Nem mindegy, hogy a mérgezést baktérium vagy vírus okozza-e, esetleg valamilyen élősködő vagy vegyszer, szennyeződés. Ha a megbetegedés több embert érint egyszerre, könnyebben kimutatható a betegség forrása, mely sok esetben a szalmonella.
Egy pálcika alakú baktérium, melynek több mint kétezer alfaja ismert. Nevét Daniel Elmer Salmon állatorvos-patológusról kapta, felfedezője Theobald Smith volt.
A hányással, hasmenéssel járó megbetegedés hivatalos neve Salmonellosis gastroenteritica vagy akut bélhurut (Entercolitis). Ezt a leggyakrabban a salmonella entertidis nevű baktérium okozza.
Amikor a sajtóban tömeges, azonosítható szalmonellózisról hallunk, általában gyorsan megvan a tettes: a nagyüzemi konyhák, higiénés szabályok be nem tartása, konyhatechnikai előírások figyelembe nem vétele van a legtöbb eset hátterében. A szalmonella kedveli a meleget és a nedvességet. Ezek a baktériumok már 6 fokon osztódnak, a szaporodás 10 és 50 fok között indul meg. Sajnos hónapokig életképesek maradnak, volt olyan szalmonellabaktérium, melyről kimutatták, hogy több mint 2 évig életképes volt száraz viszonyok között is. A szalmonella baktérium 70 fok felett elpusztul, ezért nagyon fontos a megfelelő átsütés. A nyers hús és a tojás a két legfőbb fertőzési forrás. A húsok közül elsősorban a szárnyasok érintettek, de vigyázni kell ilyenkor a nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel is.
Figyeljünk arra, hogy a húsokat szűrön keresztül olvasszuk ki, ne álljanak a húslében. A szavatossági idők betartása ilyenkor még fokozottabban ügyeljünk. A hús előkészítése után minden olyan felületet mossunk át alaposan, mely a hússal vagy levével érintkezett.
A tojásokat már azelőtt mossuk át, mielőtt a hűtőbe tesszük. Legalább 5 percig főzzük min. 70 fokon, mielőtt elfogyasztanánk őket.
Érdemes a nagy melegben kerülni a nyers tojással és hússal készülő ételeket (majonéz, tiramisu, máglyarakás, tatárbifsztek).
A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg.
Tartsunk fokozott tisztaságot a konyhában és a hűtőszekrényben.
A tünetek hirtelen fellépő rosszullét, émelygés, hasi görcs, hányinger, hányás, hascsikarás, súlyos vizes hasmenés, esetleg végtagfájdalom. Gyakori a láz. A lappangási idő 5-24 óra. A betegség lefolyása általában 2-5 nap.
A betegség megjelenése a szervezetben lévő csíraszámtól függ. Idősek, kisgyerekek, várandósok, legyengült immunrendszerű felnőttek már akár 100 csírától is megfertőződhetnek, de egy egészséges felnőtt megbetegedéséhez általában tízezer – egymillió csíra szükséges. Minél több a kórokozó, annál súlyosabb a megbetegedés.
A legfontosabb a folyadék pótlása. Édes tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé fogyasztható. Gyógyszertárban kapható elektrolitoldat, mely az ásványi anyagokat pótolja. A tünetek javulásakor főtt krumpli fogyasztható tengeri sóval. Jó, ha a beteget látja orvos, főleg azokat, akiket a kiszáradás veszélye fokozottabban érint (kisgyerekek, várandósok, idősek).
Általában külföldről hozzák be ezeket a szalmonellafertőzéseket, itthon szerencsére nagyon ritkán találkozunk velük. Ezek igen súlyos betegségeket okozó szalmonellák, melyek a véráramba kerülve okoznak súlyos betegségeket. Több fajtájuk emberről emberre is terjed. A világon évente többszázezer halálos áldozata van, fejlődő országokba való utazáskor legyünk elővigyázatosak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.