Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Érdekességek

Megkóstoltuk Szekszárdot és nem csalódtunk

Pontosabban, nagyon pozitívan csalódtunk. A szekszárdi borok a legmagasabb igényeket, elvárást is kielégítik, a vendéglátás pedig elsőrangú. Élményekben gazdag túrán vettünk részt a szekszárdi borászatokban tett látogatásunk alkalmával.

Szekszárd az egyik legnagyobb múlttal rendelkező borvidék hazánkban. Akadnak olyan feljegyzések, amelyek szerint már a római korban termeltek szőlőt ezen a vidéken. A helyi borászok családfája évszázadokra visszavezethető, a hagyomány tisztelete és követése számukra alapvető érték.

A 18. században Mária Terézia telepítette be azokat a sváb családokat, akik a szekszárdi dombság kedvező adottságait kihasználva szőlőtermesztésbe és borkészítésbe fogtak. S ezen borászcsaládok közül bizony még ma is akadnak, akik őseik munkáját és értékeit adják tovább apáról fiúra. A borok páratlan ízében és zamatában visszaköszön a múlt, a tradíció, az alázat, a pozitív életérzés, és persze a generációkon átívelő rengeteg munka, a befektetett energia. Jó érzés ide jönni…

Színe, mint a bikavér

A szekszárdi bortúra során káprázatosan szép helyeken járhattunk, és mennyei borokat kóstolhattunk. S míg a borvidék leginkább vörösborairól ismert – a Kadarka és a Kékfrankos őshonos fajták –, a helyi borászok manapság elsőrangú fehérborokat és nagyszerű rozét is készítenek. A szekszárdiak ugyanakkor büszkék, hogy a Bikavér elnevezés eredendően az ő városukhoz köthető. A település szülötte, Garay János 1846-ban a Szekszárdi bordalban megénekelte, hogy

„Töltsd pohárba és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”

A szocializmus éveiben elvették Szekszárdtól a Bikavér név használatának jogát, innentől az elnevezést csak az egri borok élvezhették. Aztán a rendszerváltást követően újult erővel fogtak munkába a helyiek, és gyorsan felvirágoztatták a borvidéket. Remek boraikkal azóta számtalan hazai és nemzetközi díjat, elismerést söpörtek be. Nem mellesleg az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon a borászok évről évre összemérik tudásukat és boraikat, hogy kiderüljön, vajon melyik borvidék alkotott kiválóbbat az adott évben.

Nagyszerű ebéddel, remek borokkal vártak a Takler Kúria Primarius Étteremében (fotó: Kari Szilvia)
Nagyszerű ebéddel, remek borokkal vártak a Takler Kúria Primarius Étteremében (fotó: Kari Szilvia)

Takler Borbirtok

Kirándulásunk első állomása a Takler Borbirtokra vezetett, ahol bőséges és nagyon ízletes ebéddel fogadtak bennünket. No és persze csodás borokkal. A népszerű borászcsalád története az 1760-as évekre nyúlik vissza. Az évszázadok során számos nehézséggel küzdöttek meg, mára ugyanakkor lenyűgöző borbirtokukon és hoteljükben hatalmas szeretettel fogadják a vidék- és borkedvelő vendégeket. A kóstolót követően csak azt sajnáltuk, hogy nem tölthettünk több időt ezen a gyönyörű helyen.

A Vesztergombi Családi Pincészet története a 18. századig vezethető vissza (fotó: Kari Szilvia)
A Vesztergombi Családi Pincészet története a 18. századig vezethető vissza (fotó: Kari Szilvia)

Vesztergombi Pincészet és Bősz Adrián

A Vesztergombi Családi Pincészet szintén nagy múltú hagyományokkal rendelkezik, a családi címeren 1730 szerepel. Náluk is apáról fiúra száll a borkészítés tudománya. Nagyszerű vendéglátásban részesültünk, a kiváló borok mellett finom borkorcsolyák is vártak ránk. A borvidék talán legdinamikusabban fejlődő pincészetét be is járhattuk, ahol szívvel-lélekkel őrzik és követik a hagyományokat.

A Vesztergombi Pincészetben duplaélményben részesültünk, hiszen kiváló boraik mellett Bősz Adrián kínálatába is belekóstolhattunk. Mondanunk sem kell, egyikben sem csalódtunk. Az eredetileg hobbi szőlőből indult borászat 2006-tól családi vállalkozásként üzemel, évről évre szépen lassan, de biztosan fejlődik és bővül.

Az egyik legszebb vidéken készülnek a Schieber-borok (fotó: Kari Szilvia)
Az egyik legszebb vidéken készülnek a Schieber-borok (fotó: Kari Szilvia)

Schieber Pincészet és Szeleshát Birtok

A bortúra következő állomása, a Schieber Pincészet, amely a Baranya-völgyben található ultramodern épületével, páratlan panorámájával lopta be magát a szívünkbe. Természetesen a kiváló borok és az elsőrangú fogadtatás és vendéglátás mellett. A környezettudatosság jegyében a birtokon napelemeket is alkalmaznak, egyes boraik pedig bio tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az alig több mint egy évtizede alapított borászat 2021-ben elnyerte a Magyarország legszebb szőlőbirtoka kitűntető címet is.

Schieberék nemcsak bennünket láttak vendégül borászatukban, hanem a Szeleshát Szőlőbirtokot is. Így egyszerre megkóstolhattuk az 1998-ban alapított családi pincészet borait, amelyeket természetesen szintén meleg szívvel ajánljunk mindenkinek.

A Heimann család borai mellett a pince is lenyűgöző (fotó: Kari Szilvia)
A Heimann család borai mellett a pince is lenyűgöző (fotó: Kari Szilvia)

Heimann Családi Birtok

Talán a kirándulás fénypontjának éreztük a Heimann Családi Birtokon tett látogatást. Nemcsak az Iván-völgyi tetőről nyíló pazar kilátás okán, de a melegszívű fogadtatásnak is köszönhetően. Heimannék nagyszerű emberek nagyszerű borokkal. Ha létezne bormichelin, egy csillagot biztosan megszavaznánk nekik. Az 1758-ra visszanyúló hagyományokkal rendelkező borászatban lenni olyan érzés, mintha haza érkeznénk. Néhány hete nyitották meg a borbisztrót, ahol nagy szeretettel – és a helyi termelők alapanyagaiból készített – pompás ételekkel vártak bennünket. Szívünk szerint egyszerűen csak leültünk volna a teraszra és a megunhatatlan látványban gyönyörködve kóstolgattuk volna borokat…

Remek ételek, pompás borok a Bodri Pince és Optimus Étterem kínálatában (fotó: Kari Szilvia)
Remek ételek, pompás borok a Bodri Pince és Optimus Étterem kínálatában (fotó: Kari Szilvia)

Bodri Pincészet

… de akkor lemaradtunk volna a Bodri Pincészet kínálatáról. Egészen parádés vacsorával vártak bennünket, amit annak ellenére jóízűen fogyasztottunk el, hogy dugig ettük magunkat az előző pincészetekben. Kiváló konyha, kiváló borokkal. Igazi borturisztikai komplexum, ahol tényleg minden elérhető, mi szemnek és szájnak ingere. Nem véletlenül rendezte náluk esküvőjét Majka és Dundika – s persze rajtuk kívül még nagyon sokan mások. Minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Mészáros Pál pincészetének újdonsága a minőségi pezsgő (fotó: Kari Szilvia)
Mészáros Pál pincészetének újdonsága a minőségi pezsgő (fotó: Kari Szilvia)

Mészáros Pál Borház és Pince

Első napi túránk utolsó állomása a Mészáros Borház volt. Annyit ettünk és kóstoltunk egész nap, hogy szálláshelyünkre szinte csak bevonszoltuk magunkat. Persze, a kóstoló itt sem maradt el. Amikor az alig egy hónapja kapható újdonságot, a minőségi Chardonay pezsgőt töltötték a poharainkba, mindent elfeledtünk, s hátradőlve a kényelmes fotelekben, cseppenként ízleltük a gyöngyöző nedűt. Nem biztos, hogy kóstolhattunk ennél különlegesebbet, jobbat. Lehet, a szakértők azt mondanák, pezsgővel nem zárjuk, hanem nyitjuk a kóstolót, de lelkes amatőrként számunkra mégis ez tette fel a koronát erre az igazán különleges és nagyszerű napra.

És még nincs vége…

Az Eszterbauer pincébe különleges rejtett ajtó vezet... (fotó: Kari Szilvia)
Az Eszterbauer pincébe különleges rejtett ajtó vezet... (fotó: Kari Szilvia)

Eszterbauer Borászat

Még soha nem kóstoltunk bort reggeli után, délelőtt. De mindent ki kell egyszer próbálni, amire a bortúra másnapján került sor az Eszterbauer Borászatban. És milyen jól tettük! A szórakoztató történetekből között megtudtuk, hogy a család eredete 1746-ra vezethető vissza, a borok elnevezéseit, a címkéket a régi családi fotók ihlették. Az életöröm és életszeretet, a kemény munka, a hitvallás, a családi tradíció, s a jelenkor vívmányai mind-mind visszaköszönnek ezekben a nagyszerű borokban. Beléphettünk a titkos ajtón át vezető pincébe, s picit a múltban érezhettük magunkat. Ez a hely is olyan, ahová visszahúz a szívünk.

Az ultramodern Lajver Pincészet francia tervezéssel készült (fotó: Kari Szilvia)
Az ultramodern Lajver Pincészet francia tervezéssel készült (fotó: Kari Szilvia)

Lajver Birtok

Szekszárdi bortúránk utolsó állomása a Lajver Borászatba vezetett. Mondhatnák az ultramodern pincészetre, hogy ez a kakukktojás, de csak azért, mert az elnevezést a közeli Lajvér patakról kapta és nem az alapító után. A borászatot öt család álmodta meg, amely az egyik legfiatalabb a környéken, de ez persze mit sem von le a borok értékéből és minőségéből. Bisztrójukban tárt karokkal várják a borkedvelőket, s aki szívesen maradna a kóstolót követően is, szállást foglalhat az ízlésesen berendezett szobákban.

Kipróbáltuk a Szekszárd Borvidék applikációt is (fotó: Drajkó-Egressy Orsolya)
Kipróbáltuk a Szekszárd Borvidék applikációt is (fotó: Drajkó-Egressy Orsolya)

Haza visszük Szekszárdot

A szekszárdi borászok tisztelik egymás munkáját, egyáltalán nem tekintenek ellenfélként egymásra. Sőt, olyan egyedi összefogást gondoltak ki és valósítottak meg, amelynek biztosan nincs párja széles e hazában. Gyakorta összejárnak, hogy megkóstolják boraikat, és persze megosszák egymással a tapasztalatokat, véleményeket cseréljenek.

Ennek az igazán pozitív szemléletnek és összefogásnak az eredménye az a telefonos applikáció, melyet a közelmúltban fejlesztettek le. Az alkalmazás használatával szó szerint zsebre vághatjuk és hazavihetjük Szekszárdot. A felhasználóbarát applikációban 31 helyi pincészet legfontosabb információit, történetét olvashatjuk el, naptárba rendezve láthatjuk a szekszárdi eseményeket – amelyekre jegyet is válthatunk –, könnyedén kikereshetjük a szállások, éttermek elérhetőségeit, a nyitvatartási időket, de a bortúrák útvonalait is megtervezhetjük.

Szekszárd nemcsak nyáron lehet kiváló úti cél, egész évben érdemes ide látogatni. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy személyesen tapasztalja meg a valóban felejthetetlen és páratlan élményeket – itthon, Magyarországon.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.