A teflont 1938-ban véletlenül fedezték fel, és mondhatjuk úgy, hogy ez az anyag forradalmasította a sütést-főzést. Egy jól felszerelt konyhában alapdarab a teflonserpenyő, akár több méretben is. Van valami azonban, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni: a teflon, vagyis a politetrafluor-etilén olyan műanyag, amely komolyan veszélyezteti a környezetünket és az egészségünket is. A mikro műanyagrészecskék ugyanis a sejtekbe is bejutnak, és bár nagy részük távozik a szervezetünkből, a maradók súlyos betegségeket okozhatnak.
A gyártók már dolgoznak azon, hogy ellenállóbb bevonatokat készítsenek, de amíg ezekkel az üzletekben találkozunk, sok idő eltelhet. És hogy mit tehetünk addig? Száműzzük a sérült teflonokat a konyhából! Nézzük, mikor kell lépnünk.
Ha az étel beleragad a serpenyőbe, itt az idő, mennie kell az edénynek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy már kezd leválni a bevonat – akár a sok használat, akár a nem megfelelő használat miatt. Az elkerülhetetlen, hogy sok év használat után ne repedezzen meg a felület, és ha éles, hegyes eszközzel nyúlunk bele, az is megsértheti a felületet úgy, hogy lepattan a bevonat.
Az elhasználódott serpenyő egyik jele, hogy főzés közben erős égett szagot érzünk, pedig az ételnek nincs baja. Ilyenkor valószínűleg a teflon ég – jobb, ha mielőbb lecseréljük az edényt.
Ha azt tapasztaljuk, hogy a serpenyő nem egyenletesen melegszik, bizonyos helyeken túl forró, az azt jelenti, hogy a bevonat megsérült. Egy ilyen jellegű problémát sajnos csak egy új serpenyő beszerzésével tudunk orvosolni.
/Forrás: ripost.hu/
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.