A kedden meghozott bizottsági döntés értelmében hungarikum lett a szaloncukor, ami a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke; illetve a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom ami kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül – mondta el Nagy István agrárminiszter kedden, az erről szóló sajtótájékoztatón. Emellett bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi is, ami 500 évvel ezelőtt jelentősen növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát, és szintén magyar találmány.
A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert, illetve a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt déli harangszó is.
A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon – közölte a szaktárca.
(Forrás: Mandiner.hu)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.