Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Sokáig rejtély volt, hogy mitől barnulnak meg az ételek, például a kenyér sütés során, vagy a hús grillezés során. A 20. század elején azonban fény derült a nagy titokra...

Az embereknek régen is fejtörést okoztak ugyanazok a jelenségek, amik a mai ember számára. A különbség csak annyi, hogy akkor még felfedezésre vártak, ma pedig csak rá kell keresni az interneten. Most az ételbarnulásról és az ételek illatáról tudhatsz meg érdekességeket.

A kísérletek, amik kiderítették, hogy nem karamellizálódik

Louis-Camille Maillard francia biokémikus azt kutatta, hogy az élőlények hogyan építik fel a fehérjéket, aminosavakból. Hamar rájött, hogy az aminosavak- a fehérjék alkotóelemei- és a cukrok kölcsönhatásban vannak egymással, hiszen együttesük barna oldatot alkot, és nem, nem karamellizálódott.

Louis-Camille Maillard francia biokémikus
Louis-Camille Maillard francia biokémikus

Maillard reakció

Konyhanyelvre lefordítva a következő történik. Amikor sütünk egy szelet húst, elpárolog a víztartalma, és a felületén ott marad a fehérje, az aminosav és a cukor, és ezek bizony 150 fok felett reakcióba lépnek egymással, vagyis megbarnulnak. Ezt hívjuk Maillard reakciónak.

Az illatok is

Későbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy ez a reakció különböző ízek kialakulásáért is felelős. Hasonló reakciók történnek ugyanis kenyérsütés, kávépörkölés és sörfőzés során is. A meleg kenyér azért jobb illa tú, mint kihűlt énje, mert sokkal több illatos molekula távozik belőle.

Mindent a kávéról>>>
Szereted a koktélokat? >>>
Furcsa italfogyasztási szokások a nagyvilágból>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.