A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Érdekességek

Már nem csak vaníliából készülhet a vanillin cukor

A vanília a világ egyik legdrágább és legnépszerűbb fűszere, a belőle előállított vanillin cukor valószínűleg minden konyhában megtalálható.

A vanillin vegyületet mindeddig egyedül a vanília növényből állították elő, ám a tokiói egyetemen forradalmian új módszereket kísérleteztek ki.

Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock
Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock

Rizs- és búzakorpából is lehet vanillin cukor

Bár létezik szintetikus módon gyártott vanillin, az eddigi módszerek csak kis mennyiségű előállítást tettek lehetővé. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy a rizs- és a búzakorpában megtalálható ferulinsavból a vanillinnel megegyező aromájú vegyületet állíthatnak elő.

A tokiói egyetem professzora, Tosiki Furuya és kutatócsapata által kifejlesztett VpVAN enzimet összekeverik a szoba-hőmérsékletű ferulinsavval, így kapják meg a vanillinhez hasonlatos aromavegyületet.

Az így előállított "vanillin" gyártása azonban jóval környezetbarátabb, egyszerűbb és olcsóbb folyamat, így ez a felfedezés több iparág számára is forradalmi jelentőségű.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.