Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Már nem csak vaníliából készülhet a vanillin cukor

A vanília a világ egyik legdrágább és legnépszerűbb fűszere, a belőle előállított vanillin cukor valószínűleg minden konyhában megtalálható.

A vanillin vegyületet mindeddig egyedül a vanília növényből állították elő, ám a tokiói egyetemen forradalmian új módszereket kísérleteztek ki.

Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock
Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock

Rizs- és búzakorpából is lehet vanillin cukor

Bár létezik szintetikus módon gyártott vanillin, az eddigi módszerek csak kis mennyiségű előállítást tettek lehetővé. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy a rizs- és a búzakorpában megtalálható ferulinsavból a vanillinnel megegyező aromájú vegyületet állíthatnak elő.

A tokiói egyetem professzora, Tosiki Furuya és kutatócsapata által kifejlesztett VpVAN enzimet összekeverik a szoba-hőmérsékletű ferulinsavval, így kapják meg a vanillinhez hasonlatos aromavegyületet.

Az így előállított "vanillin" gyártása azonban jóval környezetbarátabb, egyszerűbb és olcsóbb folyamat, így ez a felfedezés több iparág számára is forradalmi jelentőségű.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.