A vanillin vegyületet mindeddig egyedül a vanília növényből állították elő, ám a tokiói egyetemen forradalmian új módszereket kísérleteztek ki.
Bár létezik szintetikus módon gyártott vanillin, az eddigi módszerek csak kis mennyiségű előállítást tettek lehetővé. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy a rizs- és a búzakorpában megtalálható ferulinsavból a vanillinnel megegyező aromájú vegyületet állíthatnak elő.
A tokiói egyetem professzora, Tosiki Furuya és kutatócsapata által kifejlesztett VpVAN enzimet összekeverik a szoba-hőmérsékletű ferulinsavval, így kapják meg a vanillinhez hasonlatos aromavegyületet.
Az így előállított "vanillin" gyártása azonban jóval környezetbarátabb, egyszerűbb és olcsóbb folyamat, így ez a felfedezés több iparág számára is forradalmi jelentőségű.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.