Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Már nem csak vaníliából készülhet a vanillin cukor

A vanília a világ egyik legdrágább és legnépszerűbb fűszere, a belőle előállított vanillin cukor valószínűleg minden konyhában megtalálható.

A vanillin vegyületet mindeddig egyedül a vanília növényből állították elő, ám a tokiói egyetemen forradalmian új módszereket kísérleteztek ki.

Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock
Kutatók feltárták a vanillin előállításának környezetbarátabb módját /Fotó: Shutterstock

Rizs- és búzakorpából is lehet vanillin cukor

Bár létezik szintetikus módon gyártott vanillin, az eddigi módszerek csak kis mennyiségű előállítást tettek lehetővé. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy a rizs- és a búzakorpában megtalálható ferulinsavból a vanillinnel megegyező aromájú vegyületet állíthatnak elő.

A tokiói egyetem professzora, Tosiki Furuya és kutatócsapata által kifejlesztett VpVAN enzimet összekeverik a szoba-hőmérsékletű ferulinsavval, így kapják meg a vanillinhez hasonlatos aromavegyületet.

Az így előállított "vanillin" gyártása azonban jóval környezetbarátabb, egyszerűbb és olcsóbb folyamat, így ez a felfedezés több iparág számára is forradalmi jelentőségű.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.