Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Érdekességek

Vigyázat, baciveszély! Légy óvatos a gépi fagyival!

Krémes, ízletes, mutatós csemege, ami igazán jól tud esni a forró napokon. Ha te is rajongsz a lágy fagyiért, akkor sajnos csalódást kell okoznunk: ez a hűsítő finomság veszélyes baktériumokat tartalmazhat!

A tikkasztó hőségben nincs is jobb, mint mikor feltűnik egy kávézó vagy étkezde lágyfagyi-gépe, amiből egyetlen nyomásra ízletes finomság kerül a tölcsérbe. Ám bármennyire is csábítóak ezek a hűsítő csemegék, jobb, ha kétszer is meggondoljuk, hogy fogyasszunk-e belőlük: a gépek ugyanis az egészségünkre veszélyes baktériumokat rejthetnek.

Legyünk óvatosak! Ez a mutatós hűsítő finomság megbetegíthet minket / Fotó: Shutterstock
Legyünk óvatosak! Ez a mutatós hűsítő finomság megbetegíthet minket / Fotó: Shutterstock


Szennyeződések, lerakódás, penész

A hűsítő finomságokat adagoló gépek belseje fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek, lerakódásoknak, ha nem megfelelően tisztítják őket. A gyári ajánlások alapján 10–24 óránként alaposan ki kellene őket takarítani és fertőtleníteni. Ha ezt elmulasztják, a gépekben penész alakulhat ki, vagy ami még rosszabb, könnyen elszaporodhatnak bennük a baktériumok, amik aztán a kiadott fagyival bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár súlyosan meg is betegíthetnek minket.

Nehéz tisztán tartani a gépeket

Ezeket a masinákat meglehetősen nehéz tisztán tartani, hiszen akadnak bennük olyan alkatrészek, amiket nem lehet kiszedni, tehát ezekről a helyükön kellene eltávolítani a szennyeződéseket. Ám míg a fagyiadagoló gépek kezelése könnyen elsajátítható, addig a szakszerű szétszerelésük és fertőtlenítésük más lapra tartozik. Sajnos sok helyen előfordulhat, hogy a kiszolgáló személyzet ilyen irányú képzése elmarad, így a napi takarítási rutinnak sem része a fagyiadagoló gépek tisztítása.

Maga a fagyi is veszélyes lehet

És ha még a gépeket megfelelő módon és az előírt időközönként tisztítják is, maga a fagylalt is okozhat megbetegedést, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják. Sok lágy fagylalt pasztörizálatlan alapanyagokból készül, emiatt fagyasztási hőmérsékleten (–40 fok alatt) kellene őket tárolni, hogy ne szaporodjanak el rajtuk a baktériumok. Az elmúlt évtizedekben számos megbetegedés történt például az Egyesült Államokban a lágy fagylaltok miatt: 2005-ben Ohio államban több mint 120 ember betegedett meg, amikor egy lágyfagylalt-gép Staphylococcusszal szennyeződött – olvasható a delish cikkében.

Szóval legyünk óvatosak, és ha hűsítő finomságra vágyunk, részesítsük inkább előnyben a cukrászdák hűtőpultos kínálatát, vagy készítsük el otthon a kedvenceinket!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.