Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Az allergia egyre gyakoribb betegség, ma már szinte minden családban érint valakit. Kiváltó okai között az öröklődés és a környezeti hatások sora egyaránt szerepel. Pollen-, latex-, liszt-, tojás-, tejérzékenység, és még sorolhatnánk. S nem kevésbé kellemetlen, ha valakinek több gyümölcs ízétől kell elbúcsúznia a tünetek miatt.

Allergia esetén a szervezet egy egyébként ártalmatlan anyagra igen kellemetlen tünetekkel reagál, az immunrendszer veszélyként azonosít valamely összetevőt, és „alaptalan” védekező reakciót indít el. A tünetek bárhol megjelenhetnek a testen, nem biztos, hogy közvetlenül az adott anyaggal érintkezésbe került területen. Van bőrgyulladással, ekcémával, csalánkiütéssel jelentkező allergia, de a szénanátha, az asztma és a kötőhártya-gyulladás is valamilyen érzékenység tünete.

Egyre több gyümölcsre vagyunk allergiásak...
Egyre több gyümölcsre vagyunk allergiásak...

A civilizáció betegsége

Az írásos emlékek szerint már Hippokratész allergiás volt a sajtra, de nem mellékes tény, hogy az élelmiszer-allergiák azóta terjedtek el tömegesen, amióta táplálékainkba sok idegen anyagot (színezékeket, mesterséges adalékokat) kevernek. És hogyhogy a gyümölcsök is? Őseink nem ettek citrusféléket, kivit, banánt, mivel Magyarország területén ezek a trópusi, importált finomságok nem honosak. A hazai földben növő gyümölcsfákat, zöldségeket pedig permetezik, műtrágyázzák, és még sorolhatnánk a technika „áldásait”.

A túlérzékenység leginkább csecsemő- és gyermekkorban jelentkezik, bár ma már egyre több felnőtt is érzékeli a változatos tüneteket. Kicsiknél inkább a tej-, a tojás-, a szójaallergia, az eperre és a bogyós gyümölcsökre való érzékenység észlelhető. A hozzátáplálást például almával kezdjük, de előfordulhat, hogy a kicsi szája és szeme körül a fogyasztás után piros foltok jelennek meg… Akkor az almára is gondolnunk kell! Egy ideig ne próbálkozzunk, majd újra, hogy még mindig fellép-e a reakció. Hasonló a zacskós tej: az a tapasztalat, hogy ha a kisgyerek másfél–négy évig nem iszik tejet, megszűnhet a tejallergiája.

A csecsemőkori allergia elmúlhat, de emiatt is ajánlott a hozzátáplálást csak a 6. hónap után elkezdeni, az allergizáló gyümölcsöket pedig csak egyévesnél idősebb babának adni.


Felnőttkorban gyakoribb a zöldség- és a gyümölcsallergia, a mogyorófélékre, a tengeri gyümölcsökre, illetve a halakra való érzékenység, de például a zeller is okozhat ételallergiát, vagy sokan érzékenyek bizonyos fűszerekre - fahéjra, vaníliára. A felnőttkorban jelentkező allergia nagyon ritkán múlik el.

Sokan allergiásak az eperre is
Sokan allergiásak az eperre is

Találkozás a nyálkahártyával

Gyümölcsallergia esetén általában az étel nyálkahártyával való találkozása indítja el a reakciókat, és leggyakrabban a szájüreg, a nyelv és a torok viszket, az arc, a száj duzzad. A tünetek azonnal jelentkeznek. Súlyos, életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak például az olajos magvak (földimogyoró, kesudió, pisztácia, dió, mogyoró, mandula). Általában a hámozás, főzés segít az olyan gyümölcsöknél, amelyeket természetesen meg tudunk hámozni, főzni, párolni, sütni.

A bor vagy a szőlőlé fogyasztása is kiválthat allergiás reakciót. Az allergén ilyenkor a szőlőlébe beleesett darázs-, méhméreg, mert csak friss bor fogyasztása után jelentkeznek a problémák. Ennek oka, hogy a méregfehérje idővel szétbomlik.


A gyümölcsallergián egyelőre nem segít a hagyományos immunterápia (de a kutatók kísérleteznek!), és a gyógyszeres kezelés is kezdetleges. A legjobb, ha az allergiás egyén nem eszik többé az adott gyümölcsből. Ezt tudva a leleményes reklámok már nem csak erős dohányosoknak, egészségtelen életmódot folytatóknak ajánlanak egyes multivitaminokat, hanem a gyümölcsallergiában szenvedőket is „bevették” a listába, mivel sokan emiatt nem tudják természetes úton kielégíteni szervezetük vitaminigényét.

Keresztallergiák

A pollenérzékenység tüneteinél szélesebb az ételallergia kiváltotta reakciók skálája, ami a gyenge bőrgyulladástól az életet veszélyeztető légúti rohamig terjedhet. De a kettő gyakran lép keresztallergiás kapcsolatba, így sok beteg a szénanáthától a viszkető kiütésekig mindentől szenved.

A keresztallergiát teljes mértékben még nem fejtették meg a tudósok, de a lényeg, hogy a kémiai összetétel, a szerkezet, a molekulaméret stb. hasonlósága miatt egymást helyettesíti két anyag, és a túlérzékeny szervezetből hasonlóan heves reakciókat váltanak ki. A pollenérzékenyeknek körülbelül a fele allergiás valamelyik gyümölcsre, gyümölcscsoportra!

A parlagfű és a nyírfa pollenére érzékenyek nagy része keresztallergiát tapasztal bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre. Előbbiek leggyakrabban a sárga- és a görögdinnyére, esetleg a banánra, utóbbiak az olajos magvakra, az almára, a cseresznyére, a meggyre, a barackokra, a körtére, a szilvára, a kivire, az avokádóra. Az olajos magvak egymással általában keresztallergiát váltanak ki. Az égerfa pollenére allergiások számíthatnak az alma, a körte, az őszibarack, a cseresznye, a mogyoró keresztreakciójára, a fűfélékre érzékenyek a barackokra, a cseresznyére és a dinnyére reagálhatnak tünetekkel, a fekete üröm pedig a dinnyével, a banánnal, a kivivel és a mangóval „társul”.

Aki érzékeny a nyírfa pollenjére, sajnos a cseresznyére is allergiás lehet
Aki érzékeny a nyírfa pollenjére, sajnos a cseresznyére is allergiás lehet

Furcsa keresztreakció a latex-érzékenyek gyümölcsallergiája, ami minden harmadik beteget érint. Latex a gumiból készült tárgyakban van, de eredetileg ugyebár a gumifában, és a tapasztalat szerint a gumifával egy égövben élő trópusi gyümölcsök (kivi, avokádó, papaya, citrusfélék) csökkentik a toleranciaküszöböt. De a latex-érzékenyek viszonylag gyakran a paradicsomra és a burgonyára is észlelik a tüneteket.

A túlérzékenyeknek minden étket meg kell vizsgálniuk, hogy az nem tartalmazza-e az allergizáló összetevőt, sőt a gyümölcsökből készült kozmetikai készítmények is kiválthatják a tüneteket! A keresztreakciók miatt is különösen fontos az allergia alapos kivizsgálása.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.