Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák! Összeszedtünk a témában néhány fontos tudnivalót a lisztérzékenyek világnapján.

Egyre nő a különböző ételérzékenységgel, -allergiával küzdők száma. Közülük is speciális helyzetben vannak a gluténérzékenyek , hiszen ők nem csupán diétáznak, hanem egyáltalán nem fogyaszthatnak glutén tartalmú ételeket. Emellett az étel készítése és felszolgálása közben sem érintkezhetnek gluténnal, így nagy körültekintéssel kell eljárni a feldolgozás során.

5 FONTOS TÉNY, AMIT A GLUTÉNRÓL TUDNOD KELL! >>>
A gluténérzékenység

A gluténszenzitív enteropathia, azaz a cöliakia egy autoimmun eredetű megbetegedés, nagyon régi szóhasználattal „lisztérzékenység” vagy gluténérzékenység. A búza, a rozs, az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintettek számára, a betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben a zab, mint gabona is jócskán szennyezett lehet, a gabonatárolási szokások miatt.

Tünetei

Tünetei, azaz a súlynövekedés és/vagy annak elégtelensége; a nem bélfertőzés okozta hasmenés; a fehérje-, vas-, kalcium- és D-vitamin-hiány; a csontritkulás; a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység; az egyéb hiányállapotok, továbbá a dermatitis herpetiformis hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez.

Gluténmentes receptek >>>

Éppen ezért a biztos diagnózis felállításához a bélbolyhok szövettani vizsgálatára, speciális antitest-ellenőrzésekre, valamint – rövid távon akár a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása mellett – a reakciók megfigyelésére is szükség van.

Az, hogy kinek milyen fokú a gliadintűrő képessége, hamar kiderül a panaszok újbóli megjelenésekor. Az úgynevezett hiperérzékenyeknél a legminimálisabb gluténmennyiség is kiváltja a kellemetlen tüneteket.

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG: NEHÉZ ÉSZREVENNI, KÖNNYŰ KEZELNI! TIPPEK, TANÁCSOK, RECEPTEK >>>
A megoldás

Jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Ehhez szigorúan táplálkozási szakértő által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges.

Ki kell iktatni az étrendből a gabonafélék jelentős részét , amelyek glutént tartalmaznak. Ezek: a búza, az árpa, a rozs, a zab, de nem fogyasztható az összes olyan élelmiszeripari termék, ami – akár kis mennyiségben is – tartalmaz ilyen komponenst. Garantáltan gluténmentesek azok a készítmények, amelyeket áthúzott búzakalász grafikus ábrájával jelölnek, vagy szerepel a terméken a „lisztérzékenyek is fogyaszthatják” vagy „gluténmentes” felirat.

EGYÜTT ÉLNI A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGGEL >>>
Életmódbár gluténérzékenyeknek

Aki diétára vagy teljes életmódváltásra kényszerül, annak ráadásul sokszor le kell mondania a finom süteményekről, édességekről és a kávézásról. Számukra jó hír, hogy mindez a múlté. Nemrég Budapesten, a Villányi úton nyílt meg az első olyan budai életmódbár, ahol komplex módon törekednek az ételérzékenyek kiszolgálására, legyen szó glutén-, laktóz- vagy akár hisztaminérzékenységről.

Nem csupán ételérzékenységben szenvedőknek készült termékeket lehet itt fogyasztani, de lehetőség van dietetikussal történő konzultációra, sőt főzésoktatásra is. „Akiről kiderül például, hogy gluténérzékeny, annak teljes életmódváltásra van szüksége. Meg kell ismernie új alapanyagokat, az azokból való főzést is. Mi ebben mind segítséget nyújtunk. Ráadásul nem csak ételérzékeny, de túlsúlyos vagy daganatos betegséggel küzdők is keresnek minket” – mondta mondta Kéri Zsuzsanna, a Cikória Életmódbár tulajdonosa.

Az életmódbárban nem csak menük, szendvicsek, péksütemények kaphatók, de különféle csokoládék, sütemények, nassolnivalók is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.