Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Finomfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Teszteld, hogy te köztük vagy-e!

Végre itt a nyár, beindult a várva várt fagyiszezon, és nemsokára nagyot haraphatunk kedvenc strandunkon a sajtos-tejfölös lángosból is. Ezt az örömet azonban könnyen elronthatják a finom falatokat követő olyan kínzó tünetek, mint például a csikaró hasfájás vagy a puffadás. A statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket.

Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják. Ezzel azonban a probléma - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység - nem oldódik meg.

Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.

Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy a tejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózt tartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre. A megvonás helyett sokkal egyszerűbb étkezése előtt a természetes laktáz enzim pótlása egy-két rágótablettával. Azt pedig, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor egyszerűen, étkezés előtt a laktáz enzim pótlásával könnyedén megszüntethetjük a probléma forrását.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.