Évről évre nő azoknak a száma, akik valamilyen ételintolerancia miatt speciális étrendre szorulnak. Ha egy orvosi vizsgálat után kiderül, hogy ételérzékenyek vagyunk, akkor az első kérdés az, hogy ezentúl mit ehetünk és mit nem, és milyen alapanyagokat szerezzünk be a konyhába?
Míg régebben sok lemondással járt az, ha valaiknél ételallergiát állapítottak meg, ma már az áruházak kínálatának köszönhetően az ételintoleranciában szenvedők is tudatosan és változatosan állíthatják össze az étrendjüket.
Gluténérzékenység (cöliákia) esetén a gluténban található fehérje (gliadin) okozza a vékonybél nyálkahártya-elváltozásait, melynek következtében emésztési és súlyos felszívódási zavarok is kialakulhatnak. Ez a fehérje sok gabonafélében, búzában, rozsban, árpában, zabban megtalálható.
A gluténérzékenyeknek nem kell azonban lemondaniuk a reggeli friss kifliről, péksüteményről, vagy a vasárnapi rántott húsról sem. A boltok polcain már nagyon sok gluténmentes termék kapható, a pizzától kezdve, a halrudacskáig, vagy a csirke nuggetsig. A kész termékek mellett pedig nagyon sok gluténmentes lisztből is lehet választani, ha süteményt szeretnénk sütni, húst panírozni, vagy ételt sűríteni. Választhatunk például hajdina-, köles-, kukorica-, sárgaborsó, vagy rizslisztet.
A gluténérzékenység mellett a másik gyakori ételintolerancia a laktóz-, vagy tejcukor érzékenység. Magyarország lakosságának 20-40 %-át is érintheti. Laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes a laktóz lebontására. A tejtermékek fogyasztásáról azonban nem kell ma már lemondania annak, aki ilyen ételallergiában szenved. A boltokban széles kínálat áll a laktózérzékenyek rendelkezésére. A polcokon sorakoznak a laktózmentes tejek, sajtok, joghurtok, sőt lm túró és vaj is kapható.
A laktózérzékenységtől meg kell különböztetni a tejfehérje érzékenységet. Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet a tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli. Ebben az esetben a növényi alapú tejtermékek közül választhatunk.
A Lidl boltjaiban számtalan olyan alapanyagot, élelmiszert találunk, amelyet a glutén-, laktóz-, és tejfehérje allergiában szenvedők is fogyaszthatnak.
Termékek:
A bolt honlapján pedig napi öt étkezésből álló, változatos étrendet tölthetnek le az ételallergiások. Az étrendet Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértője állította össze Széll Tamás receptjeit is felhasználva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.