Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojásfehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte. Itt egy kipróbált, pofonegyszerű recept - garantálom, hogy édes és sós túrós ételekben is tökéletesen helyettesíti a tej alapú változatot!

A túró gyerekkorunk óta, időről időre visszakerül az asztalra. Ez a savanyított tejtermék édesen és sósan is változatos arcát mutatja: gondoljunk csak a túrógombóc ra, a tejszínes túrótortára, a Rákóczi túrósra, vagy a Túró Rudi ra - és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Akinek az édes vonl nema jön be, annak a körözött, a snidlinges túrókrém, a túrós csusza, túrós pogácsa - és itt is csak a képzelet szab határt a variációknak.

Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojás fehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte.

Először a házi készítés terjedt el, ezután már tojásfeldolgozó cégek is elkezdtek foglalkozni vele. A totu, azaz "tojás túró" éppen annyi féle módon variálható, mint a tejből készült társa, ezért a hagyományos konyha minden túrós étele elkészíthető vele.

Házilag is gyorsan és könnyen összedobható. Én az alábbiak szerint szoktam elkészíteni az alapot, aztán a végén még finomítok rajta, annak megfelelően, hogy mire fogom felhasználni.

TOTU, azaz tojás túró

Hozzávalók:

1l víz
1 citrom leve
10 tojás fehérjéje
5-10 dkg zsiradék (kóksz-, sertés-, kacsa zsír - attól függően, hogy az adott ételhez melyik passzol)

Elkészítése:

A vizet a citromlével felforralom, majd beleöntöm a tojásfehérjéket. Amikor a citrom savassága és a forróság már teljesen kicsapta a fehérjét, azaz fehér, kissé kemény göbös az egész, finom szűrőbe, vagy gézbe teszem és átszűröm. 1 óra alatt kicsöpög belőle a víz, és kihűl. Megfogom, és amit még lehet, kifacsarok belőle. A tojások méretétől függ, hogy mennyi „túró” lesz belőle, nekem általában 25-30 dkg sikerül. Egy villával összetöröm, és mivel ez így nagyon száraz lesz, hozzákeverem a zsiradékot.

Ennyi! Már lehet is fantáziálni, hogy mi készüljön belőle!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.