A túró gyerekkorunk óta, időről időre visszakerül az asztalra. Ez a savanyított tejtermék édesen és sósan is változatos arcát mutatja: gondoljunk csak a túrógombóc ra, a tejszínes túrótortára, a Rákóczi túrósra, vagy a Túró Rudi ra - és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Akinek az édes vonl nema jön be, annak a körözött, a snidlinges túrókrém, a túrós csusza, túrós pogácsa - és itt is csak a képzelet szab határt a variációknak.
Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojás fehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte.
Először a házi készítés terjedt el, ezután már tojásfeldolgozó cégek is elkezdtek foglalkozni vele. A totu, azaz "tojás túró" éppen annyi féle módon variálható, mint a tejből készült társa, ezért a hagyományos konyha minden túrós étele elkészíthető vele.
Házilag is gyorsan és könnyen összedobható. Én az alábbiak szerint szoktam elkészíteni az alapot, aztán a végén még finomítok rajta, annak megfelelően, hogy mire fogom felhasználni.
Hozzávalók:
1l víz
1 citrom leve
10 tojás fehérjéje
5-10 dkg zsiradék (kóksz-, sertés-, kacsa zsír - attól függően, hogy az adott ételhez melyik passzol)
Elkészítése:
A vizet a citromlével felforralom, majd beleöntöm a tojásfehérjéket. Amikor a citrom savassága és a forróság már teljesen kicsapta a fehérjét, azaz fehér, kissé kemény göbös az egész, finom szűrőbe, vagy gézbe teszem és átszűröm. 1 óra alatt kicsöpög belőle a víz, és kihűl. Megfogom, és amit még lehet, kifacsarok belőle. A tojások méretétől függ, hogy mennyi „túró” lesz belőle, nekem általában 25-30 dkg sikerül. Egy villával összetöröm, és mivel ez így nagyon száraz lesz, hozzákeverem a zsiradékot.
Ennyi! Már lehet is fantáziálni, hogy mi készüljön belőle!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.