Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A rizs átmosása főzés előtt legalább olyan megosztó kérdés, mint a tészta leöblítése főzés után. Ez utóbbiról már kiderült, hogy tilos, kérdezz csak meg egy olasz háziasszonyt! Hosszú mamma mia lesz a válasz. De hogy a rizst miért kell leöblíteni, sőt hosszabb ideig áztatni, azt az ázsiai konyha szakértőitől tudtuk meg.

Ha azt gondolod, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, hogy miért kell a rizst átmosni a főzés előtt. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű pergős lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretnél főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

Így mosd át a rizst

Öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsd hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsd a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)
Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)

Mikor kell áztatni a rizst?

Kínai recepteket követve gyakran látjuk, hogy a szakács áztatja a rizst. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenti, hanem a rizsben felhalmozódott arzént is igyekszik „kivonni”. Az áztatáshoz is át kell mosni a rizst a fent leírt módon, majd fél órára hideg vízben hagyni.

Hogy kerülhet mérgező arzén a rizsbe?

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Forrás: Martha Stewart

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.