Csupacsokis brownie
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
A rizs átmosása főzés előtt legalább olyan megosztó kérdés, mint a tészta leöblítése főzés után. Ez utóbbiról már kiderült, hogy tilos, kérdezz csak meg egy olasz háziasszonyt! Hosszú mamma mia lesz a válasz. De hogy a rizst miért kell leöblíteni, sőt hosszabb ideig áztatni, azt az ázsiai konyha szakértőitől tudtuk meg.

Ha azt gondolod, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, hogy miért kell a rizst átmosni a főzés előtt. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű pergős lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretnél főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

Így mosd át a rizst

Öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsd hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsd a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)
Több érős érv szól amellett, hogy átmossuk a rizst a főzés előtt (Shutterstock)

Mikor kell áztatni a rizst?

Kínai recepteket követve gyakran látjuk, hogy a szakács áztatja a rizst. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenti, hanem a rizsben felhalmozódott arzént is igyekszik „kivonni”. Az áztatáshoz is át kell mosni a rizst a fent leírt módon, majd fél órára hideg vízben hagyni.

Hogy kerülhet mérgező arzén a rizsbe?

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Forrás: Martha Stewart

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.