Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A só, a bors és a paprika kiváló alapfűszerek, de nem árt, ha a konyhánkat felszereljük olyan hasznos ízesítőkkel, mint a koriander, a kardamom, a szerecsendió vagy a fahéj. Mutatjuk, melyiket mire lehet használni.
Koriander

Gondoltad volna, hogy a fáraósírokban is rábukkantak erre a több ezer éves múlttal büszkélkedő fűszerre? Nos, nem véletlenül kedvelték az egyiptomi uralkodók: a zsálya és a citrusfélék ízére emlékeztető aromája miatt nemcsak az ételeikhez adták, de gyógynövényként is felhasználták. Az ókori Rómában pedig a borokat ízesítették vele. A hazánkban is egyre népszerűbb fűszernövénnyel finomabbá teheted a pácokat, a szószokat vagy a leveseket, de ínyencként akár egyes süteményekhez is adhatod. Figyelem: mindig csak utólag ízesítsd vele a fogásokat!

Tudtad?

A koriandert a kínai petrezselyem névvel is illetik, mivel nagyon hasonlóak a leveleik. Az ízük azonban mindig elárulja, melyikkel is van dolgod...

Kardamom

Az Ázsiából származó és a gyömbérfélék családjába tartozó növény magjával a süteményeket, a lekvárokat, az édes likőröket és a mézeskalács tésztáját is finomabbá teheti. Sőt, az arab és a skandináv országokban, valamint Ázsia bizonyos vidékein a kávéba is szórnak a finomra őrölt fűszerből!

Milyen formában?

A zöld fűszerek esetében általánosnak mondható „szabály”, hogy az ételbe elsősorban a szárított változatukat főzze bele, míg a frisset inkább utólagos ízesítésre érdemes használnia.

A kardamom magként és őrölt formában is kapható. Az előbbi akkor jó minőségű, ha feketés-barnás színű, ráncos és kicsit ragadós!

Szerecsendió

A muskátdiónak is nevezett ízesítő igen sokoldalú, hiszen a savanyú és az édes fogások egyaránt különlegesebbek lesznek tőle, a magvakból nyert vajat pedig a kozmetikai ipar is felhasználja. Fűszerezd szerecsendióval a tepsis krumplit, a sajtkrémet és a zöldséglevest!

Fahéj

A fa kérgét az illata és íze miatt az egész világon kedvelik, a kínai orvoslásban például már régóta használják a belőle készült olajat. Európában az 1700-as években kezdett elterjedni az eredetileg Srí Lankáról és Kínából származó fűszer.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.