Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A só, a bors és a paprika kiváló alapfűszerek, de nem árt, ha a konyhánkat felszereljük olyan hasznos ízesítőkkel, mint a koriander, a kardamom, a szerecsendió vagy a fahéj. Mutatjuk, melyiket mire lehet használni.
Koriander

Gondoltad volna, hogy a fáraósírokban is rábukkantak erre a több ezer éves múlttal büszkélkedő fűszerre? Nos, nem véletlenül kedvelték az egyiptomi uralkodók: a zsálya és a citrusfélék ízére emlékeztető aromája miatt nemcsak az ételeikhez adták, de gyógynövényként is felhasználták. Az ókori Rómában pedig a borokat ízesítették vele. A hazánkban is egyre népszerűbb fűszernövénnyel finomabbá teheted a pácokat, a szószokat vagy a leveseket, de ínyencként akár egyes süteményekhez is adhatod. Figyelem: mindig csak utólag ízesítsd vele a fogásokat!

Tudtad?

A koriandert a kínai petrezselyem névvel is illetik, mivel nagyon hasonlóak a leveleik. Az ízük azonban mindig elárulja, melyikkel is van dolgod...

Kardamom

Az Ázsiából származó és a gyömbérfélék családjába tartozó növény magjával a süteményeket, a lekvárokat, az édes likőröket és a mézeskalács tésztáját is finomabbá teheti. Sőt, az arab és a skandináv országokban, valamint Ázsia bizonyos vidékein a kávéba is szórnak a finomra őrölt fűszerből!

Milyen formában?

A zöld fűszerek esetében általánosnak mondható „szabály”, hogy az ételbe elsősorban a szárított változatukat főzze bele, míg a frisset inkább utólagos ízesítésre érdemes használnia.

A kardamom magként és őrölt formában is kapható. Az előbbi akkor jó minőségű, ha feketés-barnás színű, ráncos és kicsit ragadós!

Szerecsendió

A muskátdiónak is nevezett ízesítő igen sokoldalú, hiszen a savanyú és az édes fogások egyaránt különlegesebbek lesznek tőle, a magvakból nyert vajat pedig a kozmetikai ipar is felhasználja. Fűszerezd szerecsendióval a tepsis krumplit, a sajtkrémet és a zöldséglevest!

Fahéj

A fa kérgét az illata és íze miatt az egész világon kedvelik, a kínai orvoslásban például már régóta használják a belőle készült olajat. Európában az 1700-as években kezdett elterjedni az eredetileg Srí Lankáról és Kínából származó fűszer.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.