Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Bár a legtöbben az asztali sót és esetleg a tengeri sót használjuk, érdemes odafigyelnünk a világ sóira, hiszen nálunk is egyre többféle kapható, és éttermekben is előfordulnak különlegességek

Indiai fekete só: Finomra őrölt, szürkésrózsaszín só. Ismert még kalanamakként és sziklasóként is. Közép-Indiában bányásszák. Erős kénes aromája és illata van. Nem túl sós só.

Ilyen fekete só is létezik
Ilyen fekete só is létezik

Jódozott só: Az 1920-as évektől kezdtek kálium jodidot adni a sóhoz, ekkoriban derült ki, hogy ez lehet a golyvás megbetegedések ellenszere. A golyva (más néven struma) a pajzsmirigyek megnagyobbodása. A betegség főleg azokon a hegyi vagy völgyekben elterülő területeken gyakori (Svájc, Ausztria és Németország egyes területei), ahol a tengervíz jótékony jódos hatása nem érvényesülhet hal és a helyi gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor, valamint a helyi víz ivásakor. A legtöbb asztali sót és gyakran a finomított tengeri sókat is jódozzák.

Kóser só: Főleg az USA-ban kedvelt, nagyobb piramis alakú sókristályokból álló só. Hús sütésekor a sókristályok a hús tetején maradnak, így a húsban lévő folyadékot jobban felszívják. Íze enyhébb az asztali sóénál.

Rózsaszín perui só: Az Andokban, ősi tengerből kialakult sóteraszokon kitermelt világos rózsaszín só. Színét a valamikori agyagos tengerfenéknek köszönheti. Friss paradicsommal fantasztikus.
Kősó: Földalatti sóbányákból származó sófajta, finomítatlan, szürkés színű, mivel magas az ásványi anyag tartalma. Évszázadokon át csákánnyal és vésővel termelték ki, manapság magas nyomású vizet használnak.

Rózsaszín perui só
Rózsaszín perui só

Tengeri só: Tengervízből állítják elő. A tengervizet úgynevezett sókertekbe gyűjtik, majd a vizet hagyják elpárologni, és a visszamaradt sót összegyűjtik. A módszert már a rómaiak is használták. A tengeri sónak finomított és finomítatlan változatai is ismertek.

Néhány ismertebb tengeri só fajta:

  • Camargue-i só: Dél-Nyugat Franciaországból, a világ legősibb sókertjeinek egyikéből származó sófajta. Itt a tenger tízszer sósabb, mint a nyílt vízen.
  • Dán füstölt só: Fán füstölt sötétbarna sófajta.
  • Fleur de Sel: A só virága. Luxuscikk. Napos, szeles délutánokon csapódik ki, csak kézzel szedhető. A sókristályszárító medencék vizének tetején csapódik ki szemcsék formájában. Édeskés, ásványos ízű, opálosan fehér sófajta. Tálalás előtt használjuk.
  • Halen Mon: Anglesey, Wales, itt termelik ezt a különleges sófajtát. Sokak szerint ez a tiszta óceán-íz.
  • Hawaii Alae só: Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Vasoxid tartalmánál fogva színe sötétvörös, szinte barna. Leginkább halakhoz használják. Az alae a vulkanikus vörös agyag neve.
  • Hawaii fekete só: Fekete színű, kissé földízű só, melynek különlegességét faszéntartalma adja. Erős ízű halak kísérője, de köretekhez és faszénen sütéshez is kitűnő lehet.
  • Maldon só: Piramis alakú sókristályokból áll. Essexben termelik, máig egy családi vállalkozás keretében.
  • Sel Gris: Nedves, durva szemű sófajta Franciaország nyugati partjairól. Normandiában és Bretagne-ban termelik. Szürkés színű.

Így néz ki a Sel Gris
Így néz ki a Sel Gris

  • Trapani só: Szícíliában, Trapaniban termelik ezt a sófajtát, mely több séf szerint a legjobb ízű tengeri só. Jellegzetessége, hogy a sókitermeléshez a vizet szélmalmok segítségével pumpálják ki, és a nagy sókristályokat kő alatt őrlik. A szicília sók csoportjába is sorolható.

Ízesített sók: Egyre elterjedtebbek a különféle fűszernövényekkel ízesített sófélék, melyek különleges látványt adnak az ételeknek. Akár otthoni is elkészíthetők.


A sóról szólunk - 1.rész >>>
A sóról szólunk - 2.rész >>>

Fotók:
Salttraders.com
Maldonsalt.co.uk

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.