Sajnos az üzletekben kapható fűszerkeverékek nagy része aromát, ízfokozót, glükózt és hasonló felesleges anyagokat tartalmaz. Szárnyas, sülthús, grill, flekken, sült csirke, görög sültek fűszerkeverékek, a sor hosszan folytatható. Ha kicsit jobban körülnézünk a kamrában, és beszerzünk néhány alapvető fűszert, hosszú ideig keverhetjük a sajátos ízeket.
Legyen otthon mustár, ecetek (feltétlenül próbáljuk ki a balzsameceteket, boreceteket, gyümölcseceteket), olajok, fokhagyma, vöröshagyma és cukor, méz. A fűszerkeverékekhez legtöbbször az alábbi fűszereket használjuk:
Só
Bors (frissen őrölve intenzívebb ízhatást érhetünk el)
Bazsalikom
Majoranna
Rozmaring
Magyaros ételekhez:
Pirospaprika (édes, csípős)
Kapor
Petrezselyem
Kömény
Borsikafű (azoknak is, akik nem bírják a borsot)
Mediterrán ételekhez:
Oregánó vagy szurokfű
Zsálya
Babér
Tárkony
Kömény
Koriander
Kakukkfű
Boróka
Ánizs
Szegfűszeg
A keleti konyha kedvelőinek:
Fahéj
Szerecsendió
Szegfűszeg
Babérlevél
Gyömbér (friss és por)
Chili
Curry (fűszerkeverék)
Kurkuma (fűszerkeverék)
Garam masala (fűszerkeverék)
Bízzunk magunkban, egyéni ízlésünkben. Használjuk a régi recepteket, és azokat is, melyek régiónkra jellemzőek.
• Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por
• Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó
• Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika
• Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom
• Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling
• Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű
• Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só
• Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.
Sütés előtt pácoljuk a húsokat finom olajok, csepp balzsamecet és fűszerek keverékében.
• Bazsalikomos pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, bazsalikom
• Mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, rozmaring, mustár
• Mézes mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
• Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por
Ha fűszerekről beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk a friss zöldfűszereket, melyek ízhatása eltér a szárított fűszerekétől, sokkal erősebb az illatuk és ízük. Gyönyörű színükkel a szemet is gyönyörködtetik, és ne felejtsük el az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásukat is. Zöldfűszereket nem csak a kertben, de a teraszon és balkonládában is termeszthetünk, de számos fajtája díszítheti a konyhaablakban is, akár a hűvös téli napokon is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.