15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kilója fajtától függően több tízezer vagy több százezer forint is lehet. Kiképzett kutyákkal vagy sertéssel lehet a legkönnyebben megtalálni. Már az ókori görögök és a rómaiak is fogyasztották, mint delikáteszt, de használták gyógyszerként, afrodiziákumként is. Brillat-Savarin szerint ez a konyha gyémántja. Mátyás királynak is nagy kedvence volt.

Gomba, de miért szarvas?

A szájhagyomány úgy tartja, hogy a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre. A szaporulat növelése céljából adták a múltban a háziállatoknak, és ezért nevezik hazánkban gímgombának is.
A szarvasgomba a föld alatt, vagy a föld és a levélréteg között él, a fa vagy cserje gyökérzetével alkot szimbiózist. Kicsit burgonyához hasonlító gumós formája van, színe sötétszürkés, barnás, egyes fajoké sárgás. Mérete általában diónyitól ökölnyiig terjed. Manapság mesterségesen is tenyésztik, hazánkban az egyetlen szarvasgomba-ültetvény Hőgyészen van.
Vásárláskor szagoljuk meg, a szarvasgomba illata nagyon fontos, ha erős az illata, az íze is rendben lesz. Frissen javasolt fogyasztani, mivel aromáját gyorsan elveszíti. A friss szarvasgomba soha nem szivacsos, nem törik szét.

A fekete szarvasgomba
A fekete szarvasgomba

Aki keres…

A szarvasgomba kereséshez érdemes kiképzett gombász kutyát (vizsla, labrador) vagy sertést használni. Előbbit tanítani kell a szarvasgomba vadászatra, utóbbi viszont már a zsigereiben hordozza a kézséget. A sertés koca nagy gourmand, kiszagolja a szarvasgombát, ilyenkor lehetetlen visszafogni, rohan, ás, fal.
Ha nincs sertésünk, sem kutyánk, az erdőt járva szarvasgombára utaló nyom lehet a fa körül kiégett fű, a megrepedezett föld és a szarvasgomba legyek jelenléte.
A kilencvenes évek elején több nagy szarvasgombász hullám is volt, de aztán sokan feladták, hiszen rájöttek, a szarvasgombászat igen nagy kitartást és szerencsét igényel.

Tuber fajták

A latin tuber szó gumót jelent. A legismertebb és legfontosabb szarvasgomba fajta a francia (fekete vagy téli) szarvasgomba, a Tuber Melanosporum. Délnyugat Franciaországban terem a legtöbb, ezért Perigord szarvasgombának is hívják. Az olaszok kedvence a piros (vagy isztriai) szarvasgomba, a Tuber Magnatum. Itthon is megterem a Tuber Aestivum, a nyári szarvasgomba, karaktere a Magnatumra hasonlít.

Szarvasgomba olaj
Szarvasgomba olaj

Hogyan fogyasszuk?

Szarvasgombát vehetünk frissen, de kapható olajban eltéve is, esetleg mélyhűtve is hozzájuthatunk. Ha nem tisztítva vesszük a friss szarvasgombát, vízzel és kefével meg kell tisztítani a földtől, majd szárazra törölni. Fogyasztás előtt frissen reszeljük az ételre, ugyanis nagy hő hatására elveszíti az aromáját. Ne használjunk más domináns fűszereket, hagyjuk érvényesülni a gomba ízét. Lehet kapni egy szarvasgomba vágó eszközt, úgynevezett gyalut vagy mandolint. A szarvasgombát gyakran fogyasztjuk más luxus húsokkal, például őzgerinccel, libamájjal vagy lazaccal. Sajtokat is ízesítenek vele.

Ez a mandolin!
Ez a mandolin!

Szárnyasok bőre alatt kiváló aromát ad, ha sütés előtt egy éjszakát a hűtőben tároljuk. A szarvasgombát más élelmiszerekkel befőttes üvegbe zárva átadja illatát a tojásnak, sajtnak, vajnak és a rizsnek is. Egy nagyobb szarvasgombával akár 50 tojást is meg lehet ízesíteni. A szarvasgomba elfogyasztása után a tojásból készíthetünk isteni rántottát, a rizsből rizottót.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.