Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Gabona és pékáru

Kifli, briós, stangli egészségesebben - receptekkel

A gabonaszemeket felhasználhatjuk egészben, főzve, párolva, duzzasztva, csíráztatva - vagy szárazon őrölve, durva dara, töret, dara, teljes liszt formájában.

Teljeskiőrlésű lisztből, magokkal sokkal egészségesebb, rostokban gazdag péksüteményt készíthetünk
Teljeskiőrlésű lisztből, magokkal sokkal egészségesebb, rostokban gazdag péksüteményt készíthetünk

Egészségünk érdekében törekednünk kell arra, hogy táplálékunk felét nyers étel alkossa, és ha lehet, ennek a félnek további felét a gabonafélék, olajos magvak, zöld fűszernövények tegyék ki.

Nyersen duzzasztva, csíráztatva vagy müzliben, hőkezelve pedig főve, sülve, párolva fogyaszthatjuk a gabonaféléket.

A gabonafélékről leginkább a kenyér és péksütemény jut eszünkbe, nem véletlenül.

Ajánlunk most néhány teljeskiőrlésű liszttel készíthető ínycsiklandó receptet!



Almás briós

Hozzávalók kb. 10 adaghoz: 2 dl tej, 40 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 5 dkg margarin, 20 dkg reszelt alma

Elkészítése: A langyos tejben feloldott élesztőhöz hozzákeverjük a tojást, a mézet, a margarint, a lisztet, egy pici sót, és könnyű tésztává gyúrjuk. Belekeverjük az almát, és a tésztát langyos helyen megkelesztjük. Kis torta- vagy pástétomformákat kivajazunk, és háromnegyed részig töltjük a tésztával. Még egyszer kelesztjük, ezután kb. 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Tálalhatjuk nyomban melegen, de hidegen is finom.

Túrós-rozsos kifli

Hozzávalók kb. 20 kiflihez: 25 dkg túró, 25 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 25 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt, 20 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, kevés só

Elkészítése: A hozzávalókat hidegen összekeverjük, jól kidolgozott tésztává gyúrjuk, ízesítjük, és hűvös helyen1-1,5 órát pihentetjük. A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, félbevágjuk, az így kapott téglalapból háromszögeket vágunk, és a kifliket feltekerjük. A kifliket tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük, kelesztjük, és 180-200 fokos sütőben megsütjük.

Másképp viselkedik a teljeskiőrlésű liszt, mint a fehér, ezért érdemes kísérletezni vele
Másképp viselkedik a teljeskiőrlésű liszt, mint a fehér, ezért érdemes kísérletezni vele

Knäckebrot

Hozzávalók: 10 dkg teljes búzadara (finom), 10 dkg árpadara, 1,5 dl aludttej, 4 dkg margarin, só, kenyérfűszer (lásd alább), a tetejére: szezámmag, lenmag, napraforgómag, kömény

Elkészítése: A nyersanyagokat jól összekeverjük, majd pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük, megszórjuk a magvakkal, ezután 180 fokos sütőben kisütjük.

Rozsos stangli sajtos póréval töltve

Hozzávalók 10 stanglihoz: 15 dkg juhsajt, 25 dkg póré, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 35 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 15 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt

Elkészítése: A megtisztított póréhagymát finomra vágjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, majoránnával és oregánóval fűszerezzük, hozzákeverjük a tojást és egy kevés lisztet. Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, felfuttatjuk, hozzáadjuk a rozs és a búzalisztet, és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát sózzuk, fűszerezzük és kidolgozzuk, megkelesztjük. A kellően megérett tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ovális formájúra nyújtjuk, beletesszük a tölteléket, szélét megkenjük tojással, összehajtjuk, és újbóli kelesztés után 220 fokon, megsütjük.

2 dkg ánizs 1,5 dkg koriander 2 dkg kömény Kb. 10 kg kenyérhez elegendő. A frissen megőrölt fűszereket a kenyértésztához adjuk. Az édes jellegű tészták kivételével bármely péksütemény ízesítésére használhatjuk.

A magok és a lisztek sokfélék, így a péksütemények variációja szinte végtelen
A magok és a lisztek sokfélék, így a péksütemények variációja szinte végtelen

Gyümölcskenyér

Hozzávalók: 12,5 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 2,5 dkg margarin, 0,5 dl tej, 1 tojás sárgája, 2 dkg méz, 1 dkg élesztő, valamint 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj stb.), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér

Elkészítése: Az olvasztott margarint összekeverjük a többi nyersanyaggal, jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A gyümölcsöket felaprítjuk, fűszerezzük, kevés rumot is adhatunk hozzá. Belekeverjük a durvára darált vagy vagdalt diót, mogyorót, és a töltelékből masszát gyúrunk. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 5 egyenlő részre vágjuk. A tészta közepére helyezzük a tölteléket, széleit ráhajtjuk, téglalapot formázva belőle úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy a hajtás alul legyen. Tetejét megkenjük tojással, díszítjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, felszeletelve tálaljuk.

Mézes gyűrű

Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 2,5 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 20 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg méz

Elkészítése: A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a mézet, a tojást, a margarint, a sót, a lisztet, fűszerezzük ánizzsal, fahéjjal. Jól kidolgozzuk, majd megkelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a mézzel és szerecsendióval fűszerezett apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt, felcsavarjuk. A tésztatekercset kb. 1 centinként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.