Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Egy ideje az a hír járja gasztrokörökben, hogy valami csoda történik Hajdúszoboszlón. Az egyik szállodában havonta gourmet vacsorát rendeznek, ahol 10 fogásos és világszínvonalú vacsorát lehet megkóstolni. Kipróbáltuk.

Elöljáróban annyit, hogy tényleg döbbenetes. Frappánsan és röviden annyit mondanánk: ezt ki kell próbálni!

Bővebben pedig... Egyszer volt, hol nem volt, volt a Hortobágy szélén egy város, úgy hívták, Hajdúszoboszló. Az ideérkező vándor először egy faluba érkezett, kietlen utakon poroszkált, majd a főúton tovább haladva egyszer csak egy üdülővárosba érkezett. Egyik zimmer frei a másik után, majd egyik panzió a másik után, végül elérkezett a szállodákhoz. Mit szállodákhoz… szállodás sétányhoz. Az egyik csillivillibb a másiknál! És a sok zimmer frei, panzió és szálloda titka a víz, a különleges víz és a hatalmas fürdő. Közép-Európa legnagyobb gyógyfürdője. Gondoltátok-e?

A legnagyobb közép-európai gyógyfürdőt körbeövező szállodák egyikében pedig furcsa jelenség ütötte fel fejét. Havonta egyszer gourmet vacsorát rendeznek. Kivételesen nem svédasztalos és nem a la carte, hanem megkomponált menü, méghozzá 10 fogással. A 10 fogást pedig nem kevesebb, mint 14 szakember készíti a 20 vendég számára. Nem bográcsgulyás.

A bográcsgulyással nincs semmi baj egyébként, remek étel, csak itt másról van szó. Arról, hogy van egy megszállott chef, aki álmodik. Költőnek is hívhatnánk, ha szavakat álmodna, de ő ugyanezt ételekkel teszi. Mivel októbert írunk, ezért az ő álma az őszről szól. A bőségről, a föld illatáról, a termések legjaváról.

Pezsgő gránátalmagyönggyel - wellcome!
Pezsgő gránátalmagyönggyel - wellcome!

Külön teremben ülünk, mind a 10 fogás előtt elmondja Németh László chef, hogy miért ezt álmodta, miért az adott alapanyagokat választotta, miért időszerű, és míg felszolgálják az ételeket, segítője, az étterem vezetője körbejár, és mindenkit bevezet a főbb tudnivalókba, minden kérdésre megfelel.

No de mit is ettünk…

Hideg előétel I. – NATURA - hollandi spárga mousse barna vajporral

Hollandi spárga mousse barna vajporral és ehető virággal
Hollandi spárga mousse barna vajporral és ehető virággal

Ez az ötödik gourmet vacsora az AquaSol-ban, és minden vacsorán ez az előétel. Ez a chef hitvallása. Visszatérés a természethez. Örömünnep.

Kis cserépben érkezik piskótaágyon a hollandi szósz habbá lényegülve, narancsos-édeskés ízben, rajta barna vajpor (mi is az a vajpor, ugye… Ferran Adria egyik találmánya…), és a cserépből egy rügy sarjad, a mi esetünkben spárga. Zsenge, zöld és világmegváltó.

Mennyei ízkombináció egyébként, megértjük a chef urat, hogy minden vacsorán ez az előétel. Szinte enyhe desszert is lehetne… narancsos tiramisu… a spárga helyett tán egy friss gyümölccsel.

Hideg előétel II. - NOUGAT - kacsamájpástétom 72 %-os Araguani csokoládéval, gyümölcskaviárral

A gyümölcskaviár zöldalmából készül, ez is Ferran Adria technológiával, pattannak szét a nyelv alatt az almaízű gömbök… meg jut hozzá körteszorbé is… és gyönyörű a kockás kacsamáj… amit épp annyi csokoládé ízesít, hogy nem tolakodó, nem túl édes, inkább visszafogja a körte és az alma harsány zamatát.

Kacsamáj csokoládéval és gyümölcskaviárral
Kacsamáj csokoládéval és gyümölcskaviárral

Meleg előétel – CAPSICUM - paprikakrémleves húsos rétessel, krémsajtos paradicsomvíz-raviolival, szférikus tejföllel

Hűűűűű… A paprikaleves annyira esszenciális, hogy ehhez más íz alig fér. Sűrű, teljesen paprika. A tejföl tudja selymesíteni, a szférikus gyöngy, ahogy kipukkan a szájban, illetve jót tesz neki a krémsajt is, csak a paradicsomot nem érezzünk. A paradicsom hibája? Vagy a karakteres levesé? A húsos rétes is nagyon fűszeres, inkább három tejfölgyönggyel kérnénk legközelebb…

A leves - leves nélkül
A leves - leves nélkül

A leves - levessel
A leves - levessel

Főétel I. - FISH AND CHIPS - tonhal és fogas steak posírozott garnélával, ropogós sushival, karfiolpürével, fűszeres burgonya chipsszel

Jóóó, hát ez nem az a fish and chips… Inkább egy érdekes keveréke európai és japán ételeknek. Sushi megsütve, valamint krumplipüréből készült chips. Ez utóbbi készítését elárulták, úgyhogy eláruljuk mi is… Híg krumplipürét főznek, majd sütőpapírra kenik, és nagyon mérsékelt tűznél megsütik-szárítják… A papírról lehúzható, zéró zsiradék, ropog, és még chips is. Ők wasabival ízesítették, és tintahallal színezték. A találmány zseniális!

A garnéla gyönyörűen karikába volt formázva, a halak pedig épp át voltak sütve.

Gyönyörű tonhal sült sushival, távolban a garnéla és a chips
Gyönyörű tonhal sült sushival, távolban a garnéla és a chips

Főétel II. - SWEETCORN - Mangalica szűz lóbabbal, babérzselével, kukoricás kenyérpudinggal

A hús kicsit túl volt sütve, de a babérzselé mennyei volt. A polentás (puliszkás) kenyérpuding is rendkívüli volt. A babérzselé receptjét megszerezzük! A lóbab kukoricával szerepelt (de ezt a cím is sugallta), natúr, zsenge és finom volt.

Mangalica szűz, lóbab, kukorica 3 alakban, a hab alatt a babérzselé, valamint még egy kis zsályás grépfrút is jutott...
Mangalica szűz, lóbab, kukorica 3 alakban, a hab alatt a babérzselé, valamint még egy kis zsályás grépfrút is jutott...

Pihentető fogás (entremet) – GRAPE - must sorbet

Must sorbet és fagyasztott hab - ehető virággal
Must sorbet és fagyasztott hab - ehető virággal

A vacsorán mindent fogást zene és fényeffekt vezetett be. Kicsit zavaró volt, hogy mindez egy nagyon zárt térben történt, és a különleges adalékok addig tartottak, amíg az első asztalig elért a felszolgálóbizottság. Ennél a fogásnál azonban show volt a javából.

Nagy asztalt toltak be, és a piros szőlőből készült sorbethez mínusz 180 fokon élőben készítették a fagyasztott habot a szemünk láttára.

Habszifonból nyomták a habot kanálra, majd a hab bekerült a jeges folyadékba, ahonnan pár perc után kiemelték, majd a habot a már kitálalt fagylalt tetejére téve füstölgő jéggőzön tálalták… Mindezt gyomornyugtatásként. És kaptunk 10 perc szünetet…

Érkezik a fagyi...
Érkezik a fagyi...

Főétel III. - TUBER UNCINATUM - Marhabélszín szarvasgombás Quiche–sel, szarvasgombapürével töltött burgonyával, sült fokhagymával, mogyoróvajjal, bébi zöldségekkel

Eddig is minden gyönyörűen tálalva, de most igazán… A parányi zöldségektől a rendes adagnyi bélszínig növekedtek a csodák a tálon. A bébizöldségek (patisszon, cukkini) natúr íze után a szarvasgombával töltött burgonyaszem markánsabb, utána a még nagyobb quiche (aminek kisebbnek kellet volna lennie, mert hiszen quiche), még markánsabb, majd végül a marhabélszín, rajta szarvasgombás vaj, ami nagyon finom, de már túl sok a szarvasgomba… a fokhagyma meg sajnos carbonara, vagyis szénégető…

Bébizöldségek, szarvasgombás töltött burgonya, quiche és bélszín... Ugye, milyen gyönyörű?
Bébizöldségek, szarvasgombás töltött burgonya, quiche és bélszín... Ugye, milyen gyönyörű?

Befejező fogás – EGGPLANT - Egri sajtízelítők padlizsánkrémmel és kompóttal

És itt a meglepetés. Tataaaaaaaam. Ezek a sajtok könnyre fakasztanák a francia és svájci sajtkészítőket. Ötféle sajt szerepelt a tálon, ebből három aranyérmes élből… A friss és natúr sajtnak még érnie kell, és a paprikásnak is van dolga kitalálásilag… De ízharmóniában a szarvasgombás, a kéksajt és a camembert lenyűgözhetetlen… Mégmégmég!

Sajttál padlizsánkrémmel, egy szem karamelizált gesztenyével, a padlizsán chutney pedig hátul az üvegben
Sajttál padlizsánkrémmel, egy szem karamelizált gesztenyével, a padlizsán chutney pedig hátul az üvegben

A sajttálhoz kaptunk padlizsánkrémet (finom volt!) és padlizsánkompótot. Igen, kompótot, vagyis chutney-t, hagymával és fokhagymával készült zöldséglekvárt. Hát… ez mennyi volt, talán a legtalálóbb az egész menüben… Húsos, harapós, ízletes, és hihetetlenül passzolt a sajtokhoz… A harmóniát még segítette egy pohár rosé bor, amit a kecskesajt nagyon szeret. Tessék kipróbálni…

Desszert 1. - DESSERT - Máglyarakás passion fruit zselével, mandulás streuzellel, praliné spagettivel, juharszirup emulzióval

Borzas máglyarakás, pralinéspagetti és a szószok
Borzas máglyarakás, pralinéspagetti és a szószok

Látványilag szenzációs. A máglyarakás ízre klasszikus, de formailag szokatlan és szellemes. Mandulás morzsasütit, mogyorókrémet és juharszirupot kapunk hozzá.

Ízeiben nagyon tömény, minden édes: a tüskés máglyarakás, a spagetti, a juharszirup, a mandulás morzsa… kicsit ellenpontoz a maracuja (alias passion fruit), de kicsit több frissességet elbírt volna…

Desszert 2. - AUTUMN - Cseresznye, joghurt, kakaó, méz

Gyönyörűséges őszi erdőben kirándulunk. Föld, fa, lehullott levél, még kecskebogyó is akad (makk lenne, mint kiderül).

Ízre pedig túl édes, túl mámoros, nincs benne az újraébredés, a tavasz. A serkenés, a frissesség, De az biztos, hogy gyönyörű, édes búcsú.

Igen, ehető ez az őszi, erdei hangulat!
Igen, ehető ez az őszi, erdei hangulat!


Összességében minden kalapot megemelünk, mert tényleg művészet ez! Szín, illat, íz, hang és látvány összhangjára törekedtek, hihetetlen odafigyeléssel és hozzáértéssel. Ki kell próbálni!

Amit szerintünk viszont még javítani kellene…

- a tér nem megfelelő ehhez az előadáshoz. Nagyobb, tágasabb, színpadiasabb helyre lenne szükség, ha már van füst és zene az ízek és illatok mellett.

- a zene nem ugyanazon a nívón van, mint az étel… Leginkább ismert, kicsit elcsépelt dalok, minden bevonulás ugyanazon a hangszínen… Ennél sokkal jobbat lehetne kihozni… ha már minden érzékszervünkre hatni akarnak…

- kiváló volt a menüsor, nagyszerű az adagok proporciója… de nagyon kevés nyers zöldség és gyümölcs volt benne… így kissé eltelítő volt a menü…

- és egy nagyon szubjektív megjegyzés a legvégére… Azért, mert elegáns egy vacsora, a felszolgálóknak még nem kell kardot nyelniük… lehetnek önmaguk, mosolyoghatnak… Nagy tévedés, hogy aki jót szeretne enni, merev ember… Enni jó, jót enni még jobb, a mosoly meg legyen őszinte…

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.