Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

A nyár kedvenc gyümölcsének új arca: így használd fel a görögdinnye héját

Itt a dinnyeszezon, amikor mindenki kilószámra fogyasztja ezt a hűsítő gyümölcsöt. Sajnos a héja szinte mindig a kukában végzi, pedig egészséges finomságokat készíthetünk belőle.

Kevesen tudják, hogy a dinnye héja a gyümölcs egyik legegészségesebb része. Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban. Ráadásul a héj elfogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszer-hulladék mennyiségét is!

Ne dobjuk ki a dinnye héját, sokféle finomság készülhet belőle / Fotó: Shutterstock
Ne dobjuk ki a dinnye héját, sokféle finomság készülhet belőle / Fotó: Shutterstock
  • Főzzünk belőle lekvárt

A külső zöld részét hámozzuk le a héjról, majd kockázzuk fel a fehér húsát. Cukrozzuk be, és pihentessük egy éjszakán át. Másnap fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben főzzük egy-két órán át, amíg a szirup besűrűsödik. Végül turmixoljuk össze, töltsük befőttesüvegekbe, és mehet a kamrába!

  • Kompótnak is finom

A dinnyekompóthoz a héj fehér húsát kockázzuk fel. Mérjük le a gyümölcsöt, majd a súlyával azonos mennyiségű cukrot keverjünk el vízben. Közepes lángon pároljuk üvegesre, ízesítsük citromlével, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűborssal. Töltsük üvegekbe!

  • Savanyúságként is tartósíthatjuk

Szeleteljük vékonyra a dinnyehéj fehér húsát, majd főzzük puhára vízben, amit ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Még forrón, a levével együtt töltsük üvegekbe, majd tároljuk a kamrában felhasználásig.

  • Hűsítő leves dinnyehéjból

A dinnyés gazpacho remek nyári leves, ráadásul főzni sem kell! Kockázzuk fel a paprikát, paradicsomot, hagymát és uborkát, majd keverjük össze a feldarabolt dinnye fehér héjával és kimagozott húsával. Ízesítsük sóval, borssal, aprított bazsalikommal. Botmixerrel pépesítsük, hűtsük be néhány órára.

A dinnyés gazpachoba belekerül a dinnye héja is / Fotó: Shutterstock
A dinnyés gazpachoba belekerül a dinnye héja is / Fotó: Shutterstock
  • Gyerekek kedvence

Készítsünk gumicukrot házilag! A felcsíkozott dinnyehéjat ecetes vízben üvegesre főzzük, majd leszűrjük, és cukorsziruppal felforraljuk. Lecsepegtetjük, sütőpapírra rakosgatjuk, majd sütőben 50-70 fokon szárítjuk. Üvegben, vagy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

  • Nasi az esti film mellé

Ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, a fehér héját egyszerűen vágjuk vékony csíkokra, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és süssük ropogósra 200 fokon!

  • Mutatós előétel

Salátához keverve ropogós textúrát adhatunk az ételnek. A lereszelt fehér dinnyehéjat keverjük össze ízlés szerinti zöldségekkel, locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

  • Tegyük a grillre!

Ha nyers salátához nincs kedvünk, kevés olívaolajon is megsüthetjük. Adhatunk hozzá felkarikázott cukkinit, szeletelt kápia paprikát és néhány szem koktélparadicsomot. Bátran fűszerezzük, és máris elkészült a mediterrán sült zöldségkeverék!

  • Remek szomjoltó

A dinnyehéjból nem csak ételek, de frissítő ital is készülhet. Vágjuk le a héj kemény, külső sötétzöld részét, majd kockázzuk fel a fehér húsát, adjunk hozzá kevés citromlevet és jeget, majd az egészet turmixoljuk össze.

Kovászolt dinnyehéj / Fotó: Ripost
Kovászolt dinnyehéj / Fotó: Ripost

Kovászolt dinnyehéj hozzávalói:

  • 1 db görögdinnye héja, egy kis piros résszel
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 szál kapor
  • 4 szelet kenyér
  • ízlés szerint koriander, fekete bors

Elkészítése:

  1. Egy nagy üveget alaposan kimosunk. A vizet feltesszük forrni, és míg melegszik, hozzáadunk literenként 1 ek. konyhasót.
  2. A dinnye sötétzöld héját eltávolítjuk, és a megmaradt vastag részt vékonyabb cikkekre felvágjuk.
  3. A dinnyét és a kaprot az üvegbe rétegezzük úgy, hogy közéjük fokhagymagerezdeket teszünk.
  4. Felöntjük meleg vízzel, majd egy tenyérnyi szelet kenyeret teszünk az üvegbe. Az üveg nyakára egy kistányért teszünk, majd meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre tesszük az egészt.
  5. 4-5 nap alatt elkészül. Amint beérik, leszűrjük, visszaöntjük rá a levet, és hűtve tároljuk.

Forrás: Fanny magazin, ripost.hu

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.