Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a levest. Gyerekként a világból ki lehetett vele üldözni, anyukámnk számolnia kellett: na, még öt kanállal, még hárommal. És semmit nem voltam hajlandó belőle megenni csak a tésztát meg a levet. Jöhetett nekem bárki azzal, hogy ha nem eszed meg a répát, nem fogsz tudni fütyülni, magasról fütyültem rá. Mert minek kéne nekem fütyülni? De ahogy egyre idősebbek leszünk, valahogy megváltozik az ízlésünk. Így lassan megszerettem a levest, és egyre gyakrabban főzök, nem csak akkor, ha a család kéri. A fokhagyma pedig amúgy is egy nagy kedvenc, szóval ez a leves is nagy favorit lett nálunk. :)
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej fokhagyma
1-2 tk olívaolaj
4 ek vaj
4 db burgonya
2 db húsleveskocka
só
bors
100 ml cukrozatlan habtejszín
1 csokor újhagyma zöldje
50 g parmezán
Így késztítsd el!
1. A fokhagymát bontsuk gerezdekre, tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg az olívaolajjal, és süssük puhára a 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt.
2. Forrósítsuk fel a vajat, és pirítsuk meg rajta a meghámozott, felkockázott burgonyát. Adjuk hozzá a leveskockákat, öntsük fel 1 l vízzel, majd sózzuk, borsozzuk meg, és forraljuk fel. Azután közepes lángon főzzük addig, a krumpli megpuhul.
3. Adjuk a leveshez a megtisztított fokhagymagerezdeket, és ismét forraljuk fel. Ezután húzzuk le a tűzről, pürésítsük botmixerrel, és dúsítsuk a tejszínnel. Végül erőteljesen borsozzuk meg, majd tálaljuk a felkarikázott újhagyma zöldjével és a leforgácsolt parmezánnal megszórva.
Elkészítési idő: 90 perc
A recept a Fanny konyha 2016/2. számában jelent meg.
További gyors leves receptjeim:
Sajtkrémleves, ropogós darálthússal
Gyömbéres tojásleves
Pikáns bableves
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.