Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A forró nap egész nyáron melengeti, cirógatja ezeket a hamvas gyümölcsöket, hogy ősszel a mézédes, muskotályos gyümölcs szinte szétolvadjon a szánkban. Nyersen, salátában, süteményben vagy lekvárnak is mámorító. Az egyik legnemesebb gyümölcsünk.
Lédús, rostokban gazdag, aromás gyümölcs
Lédús, rostokban gazdag, aromás gyümölcs
Szilvatörténet

A szilva eredete nem igazán ismert. Minden valószínűség szerint mai szilvafáink európai és ázsiai fák közös gyermekei. Tény azonban, hogy már az ókorban is értékes gyümölcsnek számított. Bizonyíték erre, hogy a piramisokba aszalt szilvát helyeztek a fáraók múmiái mellé, éteknek szánva a túlvilág felé vezető útra. Az etruszkok és a rómaiak is igen kedvelhették a szilvát, hiszen több mint 12 szilvafajtáról találunk említést különféle emlékekben.

Fogyasztás, tartósítás

Mint minden gyümölcs, a szilva is frissen a legfinomabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, kamrából, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.

Ha télen is szeretnénk élvezni e nagyszerű gyümölcs finom ízeit, a mélyhűtőben magozva lefagyaszthatjuk, vagy kompótot, lekvárt főzhetünk belőle.

Desszertekbe vele!

Érdemes kihasználni a szilvát édességek, elsősorban lepények, piték készítésére. Nem is beszélve a nagy klasszikusról, a szilvás gombócról! Kiválóan illik hozzá a vanília és a fahéj, de a szilvakompót vaníliafagylalttal is isteni.

Lekvárnak, befőttnek a magvaválót válasszuk
Lekvárnak, befőttnek a magvaválót válasszuk

Jótékony hatásai

A szilva nem csak az aromája miatt nemes, hanem értékes tápanyagforrás is. 10 dkg gyümölcs 52 kcal energiát tartalmaz, és igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium) és vitaminokban (B-vitaminok). Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert. Ez nem csak magas rosttartalmának köszönhető, hanem a benne található szorbitolnak.


Szilvás receptek! >>>

Szinte mindent tud a szilva >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.