A szilva eredete nem igazán ismert. Minden valószínűség szerint mai szilvafáink európai és ázsiai fák közös gyermekei. Tény azonban, hogy már az ókorban is értékes gyümölcsnek számított. Bizonyíték erre, hogy a piramisokba aszalt szilvát helyeztek a fáraók múmiái mellé, éteknek szánva a túlvilág felé vezető útra. Az etruszkok és a rómaiak is igen kedvelhették a szilvát, hiszen több mint 12 szilvafajtáról találunk említést különféle emlékekben.
Mint minden gyümölcs, a szilva is frissen a legfinomabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, kamrából, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.
Ha télen is szeretnénk élvezni e nagyszerű gyümölcs finom ízeit, a mélyhűtőben magozva lefagyaszthatjuk, vagy kompótot, lekvárt főzhetünk belőle.
Érdemes kihasználni a szilvát édességek, elsősorban lepények, piték készítésére. Nem is beszélve a nagy klasszikusról, a szilvás gombócról! Kiválóan illik hozzá a vanília és a fahéj, de a szilvakompót vaníliafagylalttal is isteni.
A szilva nem csak az aromája miatt nemes, hanem értékes tápanyagforrás is. 10 dkg gyümölcs 52 kcal energiát tartalmaz, és igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium) és vitaminokban (B-vitaminok). Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert. Ez nem csak magas rosttartalmának köszönhető, hanem a benne található szorbitolnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.