Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Lehet sárga, zöld, kerek, tojásdad… A citrusfélék világa igen változatos. Ráadásul mindegyik tele van vitaminnal, ezért fontos, - különösen télen - hogy minél többet együnk belőlük. Mutatjuk az öt leghatékonyabbat!
Mandarin

Ez a Dél-Kínából származó gyümölcs csak a XIX. században érkezett Európába. A narancsnál kisebb, íze édesebb, héját könnyebb hámozni. Vitamintartalom tekintetében a citrom és a narancs mögött, a harmadik helyet foglalja el. Héjából hideg sajtolással olajat nyernek ki, ami segít az álmatlanság leküzdésében, enyhíti a bél, az epe és a gyomor panaszait. A mandarin tökéletes kiegészítője túrós, sajtkrémes édességeknek és szárnyasból készült salátáknak.

Citrom

A frissítő és savanykás gyümölcs lereszelt héja és frissen facsart leve kitűnő ízesítője salátaönteteknek, mártásoknak, italoknak és desszerteknek. Néhány csepp citromlé megóvja a barnulástól az almát, a zellert, az avokádót és még sok más zöldséget és gyümölcsöt. Magas C-vitamin tartalma miatt jó ellenszere a meghűléses betegségeknek.

Kumkvat

Héjastól, magostól, egészben fogyasztják, íze jellegzetesen citrusos. Húsa savanykás, héja édeskés aromájú. Sokrétűen felhasználható: nyersen magában és gyümölcssalátákban, koktélok díszítésére használják, de dzsem is készíthető belőle, valamint karamellizálva, köretként szintén kiváló. Mártás, chutney, lekvár, zselé és likőr is készül belőle. Héját és húsát cukrozott édességnek is érdemes elkészíteni.

Lime

A citromhoz hasonló gyümölcs, de kisebb, és éretten is zöld marad. Íze enyhén kesernyés és fanyar. Délkelet-Ázsiából, Indiából származik, de ma már a legtöbb trópusi országban termesztik. Mivel sokkal karakteresebb az íze, mint a citromé, leginkább koktélokhoz használják, de egzotikus raguk, curryk savanyítására is használják, de desszertekhez is kiváló.

Narancs

A gyümölcs héja és húsa között található fehér réteget mindig gondosan távolítsuk el, mert jelentősen rontja az ízét. A narancs tökéletesen harmonizál a csirke- és a kacsahússal. Ha két hétnél tovább tároljuk, jelentősen csökken a C-vitamin-tartalma. Kevesen tudják, hogy gazdag antioxidánsokban, ezért rákmegelőző hatású.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.