A datolya igazi hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, amely a mai napig a legnagyobb datolya exportőr.
Az élet fájának, áldott fának is nevezett növény még a Koránban is szerepel. Nem is csoda, hiszen a közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került. A fa árnyékot biztosított a sivatagban, védelmet nyújtott a széltől, leveleivel fedték a házakat, vagy épp használati tárgyakat (kosarakat, kalapokat, szőnyegeket) fontak belőlük.
Ezen kívül természetesen a fa termése, a datolya volt a legfontosabb, hiszen a gyümölcs tökéletes energiaforrásnak számított, s az egészségre gyakorolt jótékony hatására hamar felfigyeltek, így nem csak táplálékként szolgált, hanem gyakran gyógyszerként is fogyasztották.
A datolyát nem csak nyersen fogyasztották, hanem szárítva is. A szárított gyümölcs remek lehetőséget kínált az utazók számára, mivel kis helyigényű, magas kalóriatartalmú, hosszan elálló étel volt, így kedvelt csemegévé vált. Nyers és szárított változatai beleivódtak a környező országok konyháinak megannyi fogásába.
A datolyapálma eredete nem ismert. Feltételezések szerint i.e. 6000 környékén jelenthetett meg a közép-keleti régióban, s mivel ezen a területen terjedt el, vált ismertté és kedveltté, így feltételezhetően a gyümölcsfa eredeti bölcsője is itt, a Perzsa-öbölben található.
A megjelenést követő időben, nagyjából i. e. 4000 környékén az ott élő népek vándorlásainak hála a növény szép lassan átterjedt Nyugat-Ázsiába, Egyiptomba, Észak-Afrikába és Indiába is. Majd - a régészeti ásatások során előkerült leletek tanúsága szerint - i.e. 2500 környékén elkezdődött a növénnyel kapcsolatos tudatos gazdálkodás, megindult a datolyapálma háziasítása.
A datolya arab közvetítéssel hamar megérkezett az európai kontinens déli részére is. Ennek köszönhetően a gyümölcs igen régóta jelen van Spanyolországban, a Riviérán, Dél-Olaszországban, Szicíliában és Görögországban is. Igaz azonban, hogy ezeken a helyeken nem érik meg tökéletesen a gyümölcs, így az európai datolya nem vetekedhet arab rokonaival.
Annak ellenére, hogy Spanyolországban már az időszámításunk előtti időszakban megjelent a datolya, az Újvilágban, Kaliforniában csak a XIX. század közepe táján kezdték el termeszteni, a jezsuita és ferences szerzetesek által a XVIII. század végén ültetett első datolyafák után.
A datolya - akár csak a vanília - előállítása sokáig nagyfokú munkaerőt igényelt. A fák ápolásának és a virágok beporzásának évezredes hagyománya nemzedékről nemzedékre hagyományozódott. A modern technikának köszönhetően ma már ez a feladat sokkal kevesebb ember munkáját igényli - és sokkal gyorsabban megvalósítható.
Datolyafajták és érési fázisok
A datolyapálma gyümölcsei a levelek alatti fürtökben nőnek, érnek. A beporzástól számítva közel 200 napig tartó érésnek néhány szakaszát elkülönítik, a datolya ezek mindegyikében fogyasztható, igaz, az egyes érési fokokon más és más élvezeti értékkel bír.
Az első ilyen szakasz a kimri, amely a nagyjából egy hónapos gyümölcsre értendő. Ilyenkor a legnagyobb a sav és víztartalma a gyümölcsnek, viszont még nem jelentek meg benne a cukrok. A következő szakasz a khalal, amikor már éretté válik a gyümölcs, színe sárgás, pirosas, jóízű, ehető. Az arab országokban a datolya khalal állapotában a legkelendőbb. Ezt követi a rutab elnevezésű érési szint, ahol a növény cukortartalma már jócskán meghaladja a korábbi stációkban szedett gyümölcsökét, csökken a nedvességtartalma és savassága. Az utolsó szakasz a tamr. Ezt a szakaszt csak a legkedvezőbb éghajlati feltételek mellett élő datolyapálmák esetében érdemes kivárni. Ilyenkor jelenik meg az általunk ismert és kedvelt datolya, az édes, nagyon alacsony víztartalmú, „aszalt” gyümölcs.
A datolyapálmáknál nem csak a gyümölcsök érési periódusának vannak különféle szakaszai, hanem magából a datolyapálmából is rengeteg változat ismert. Nagyon kedvelt a Barhi elnevezésű iraki fajta, amely termésének kifejezetten kellemes, gazdag íze van. A leggyakrabban exportált fajta a Deglet Noor, amely főleg Tunéziában és Algériában található, s gyakorta használják főzéshez. Ismert még a Hayani, amely Egyiptomban terem, de ezt nem exportálják, a líbiai Saidi vagy az Európában meghonosodott Sayir nem a legjobb minőségű, de ezen az éghajlaton ez érzi jól magát.
Datolya, a gyógyír
A datolya élelmiszer volta mellett fontos gyógyszer is, igazi felüdülés a bélproblémában szenvedőknek. Enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészére. Fájdalomcsillapító hatása régóta ismert, s a másnaposság tüneteit is enyhíti. A mérgezéses megbetegedések utáni rehabilitáció egyik fontos eleme, segít az idegrendszer épségének megóvásában, magas vastartalmának köszönhetően csökkenti a vashiányt, és ezzel együtt a vérszegénységre is kedvező hatással van. Stabilizálja a vérnyomást, ennek köszönhetően segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét.
A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.
Milyet vegyünk, hogyan tároljuk?
Ha olyan szerencsénk van, hogy friss, érett datolyát tudunk venni, akkor vásárláskor figyeljünk arra, hogy egyforma nagyságú, fényes héjú, száraz, foltoktól mentes gyümölcsöt vegyünk, amelyet a hűtőben téve akár egy hétig is eltarthatunk.
Az asztalt datolyát eredeti csomagolásában nagyjából egy évig vagy a csomagoláson feltüntetett lejárati ideig tárolhatjuk, nedvességtől mentes helyen.
Datolya a konyhában
A szárított datolya felhasználására megannyi recept létezik. A datolyát felhasználhatjuk előételek, saláták, szószok, ragukhoz, köretekhez és desszertek elkészítéséhez is. Nagyon kellemes előétel a datolyával, fügével kínált sajt, de készíthetünk datolyás falatokat is, ahol a gyümölcsöt vékonyra szelt sonkába, szalonnába vagy sajtba tekerve kínáljuk. A datolyákat meg is tölthetjük, a hosszúkás mag helyére tehetünk fűszeres sajt- vagy zöldségkrémeket.
A kevert salátákban is remekül megállja a helyét a datolya. A balzsamecettel nagyon kellemes párost alkotnak, az őszi gyümölcsös, magvas salátáknak kellemes színfoltja lehet néhány apróbb darabra szelt datolya.
A datolyát adhatjuk köretekhez is: a rizs és a kuszkusz biztos otthona lehet az apróbbra vágott datolyának, de minden olyan ételbe beletehetjük, ahol az eredeti receptben mazsola szerepel. Az indiai, keleti konyha édesen, pikánsan fűszeres raguihoz, szószaihoz is hozzáadhatjuk a kimagozott, apróbbra vágott gyümölcsöt.
A desszertek világában a datolyából szinte bármi lehet, emellett magas cukortartalmának köszönhetően a datolyával készített sütemények jóval kevesebb cukor hozzáadásával készülnek, így egészségesebbek.
A legegyszerűbb, ha a már ismert módon, a mag helyét töltve kínáljuk a datolyát. A töltelék lehet valamilyen ízesített krém, amelynek jó alapja például a mascarpone, de az igazán édes szájúak akár marcipánnal, csokoládéval is tölthetik a gyümölcsöket.
Ezen kívül datolyából készíthetünk fagylaltot, szirupot, édes masszát, pudingot, illetve felhasználhatjuk különféle pitékbe, tortakrémekbe, beleszórhatjuk egy-egy kevert tésztás süteménybe, muffin tésztájába, vagy akár a püspökkenyér gazdag töltelékébe is kerülhet egy kis datolya.
Szárított datolyával ízesíthetünk kenyereket, zsemléket és egyéb pékárukat is. Ha lágyabb textúrára és kevésbé intenzív édes ízre vágyunk, akkor a szárított datolyát felhasználás előtt érdemes egy kis időre vízbe áztatni.
Datolyás tajine
Hozzávalók:
1 kg felsál
4 nagyobb répa
2 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
30 dkg szárított datolya
2 x 40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
2 dkg ras el hanout fűszerkeverék
40 dkg csicseriborsó (vagy konzerv, vagy egy éjszakát ázott száraz)
Elkészítés: A római tálat egy órára beáztatom. Kis pohárnyi vízbe a kimagozott datolyát is beáztatom.
A húst nagyobb kockákra vágom, majd egy mély serpenyőben olajon minden oldalát megkapatom. Ha kész, beleborítom a római tálba. A visszamaradt olajban a szélesebb karikára vágott répát és a szintén felkarikázott hagymát nagyjából 10 percig pirítom/főzöm. A végén hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, majd a fűszerkeveréket, a kiázott, nagyobb darabokra vágott datolyát, a csicseriborsót és a paradicsomot. Kicsit átkeverem, majd hozzáadom a húshoz, azzal is átfogatom, a tálat fedem és 195 fokon nagyjából másfél-két órát hagyom párolódni.
Datolyás muffin
Hozzávalók:
24 szem aszalt datolya
25 dkg finomliszt
5 tojás
2 dl olaj
20 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
1/2 csomag sütőpor
Elkészítés: A lisztet kimérem. Hozzáadom a sütőport, a fahéjat, a cukrot és a csipetnyi sót. A tojásokat egy másik tálba felütöm, elhabarom. Hozzáöntöm az olajat. A folyadékokat a liszthez öntöm, és egy villával homogén tésztává keverem.
A muffinsütő mélyedéseit papírkapszlikkal bélelem, majd mindegyik aljára 2-2 szem kimagozott datolyát teszek. Erre kanalazom a tésztát. 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.