Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gyümölcs

Kivi, a kínai egres

Mintegy negyven éve ismerjük és fogyasztjuk csupán ezt a C-vitaminban gazdag, téli napjainkat megszínesítő gyümölcsöt! Kivitörténet, trükkök, receptek!
Kivi-történet

A hivatalosan Actinidia Deliciosa névre hallgató szőrös, zöldhúsú, leginkább hatalmas egresre emlékeztető gyümölcsről 1750 táján tesz először említést egy Kínában élő francia jezsuita. A XIX. század végére érdekességképp megjelenik Európa botanikuskertjeiben is, de csak és kizárólag dísznövényként ismerik. Új-Zélandon kezdenek el foglalkozni a hatalmasra megnövő, indás kivicserjék termésével: nemesítik, elkezdik termeszteni, és a kivi elindul hódító útjára. Ezelőtt 40 éve még senki nem ismerte, mára pedig az egyik legelterjedtebb gyümölcs – szinte az egész világon.

A kínai egresnek is nevezett kivi vitamindús és kalóriaszegény, ráadásul nagyon pénztárcabarát
A kínai egresnek is nevezett kivi vitamindús és kalóriaszegény, ráadásul nagyon pénztárcabarát
Milyet válasszunk?

A kivi - vagy kiwi - utóérő gyümölcs, így megvehetjük keményen vagy puhán is. Gyümölcsöskosárba téve, szobahőmérsékleten néhány nap alatt puhára és édesre érik. A keményebb kivi friss, savanykás ízű, a puhább kivi íze édes, szinte szétolvad a szájban.

A kivi Magyarországon is megterem, naposabb vidéken, hatalmasra nő, mindent befut
A kivi Magyarországon is megterem, naposabb vidéken, hatalmasra nő, mindent befut
Miért érdemes szeretnünk a kivit?

Kellemes ízű, frissítő hatású, ráadásul diétás is. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas: egyetlen kivi ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletet! Ezért a téli időszakban kiemelten fontos, hogy ellenállóképességünk érdekében rendszeresen fogyasszunk belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a bélrenyheség ellen. Ráadásul 100 g kivi összesen 50 kcal-t tartalmaz!

A kivi pici magocskái kiválóan tisztítják a szervezetünket
A kivi pici magocskái kiválóan tisztítják a szervezetünket
Kivi a tányérban

Önmagában ritkán fogyasztjuk, nem tekintjük teljes értékű gyümölcsnek, pedig a fentiekből is kiderül, hogy egészségünk érdekében jót teszünk magunkkal, ha gyakran választjuk a téli, tavaszi hónapokban. Az érett kivit félbevágva, kiskanállal kikanalazva akár előételnek, akár desszertnek, reggeli vagy uzsonna részeként is ehetjük, sőt smoothie-ba vagy zöldturmixba is tehetjük.

A kivi nagyon mutatós is tud lenni, gyümölcssalátában vagy túrótorta, joghurtorta, Pavlova torta tetején is nagyon vidám, friss hatást nyújt az egész édességnek.

Az egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag, de kalóriában szegényebb táplálkozást követők tegyék turmixba vagy különféle smoothie-kba, sok gyümölccsel nagyon jó párost alkot. Tökéletes uzsonna a felkockázott kivi túróval, joghurttal összekeverve, egy-két kanál mézzel.

Gyors öntetet készíthetünk kiviből, ha leturmixoljuk, pici mézzel, tejszínnel vagy tejjel összekeverjük. Gyümölcsrizshez, tejespitéhez, de akár piskótához is kipróbálhatjuk.

Az egyben sült pulyka, liba vagy csirke húsa omlósabb lesz, ha a belsejébe 2 meghámozott kivit teszünk. Ugyanígy pikánsabb húsételekhez is hozzáadhatunk 1-2 kivit vilával összetörve, gyorsabban puhul, omlósabb lesz, érdemes kipróbálni!

Csokis kivi-nyalóka

Hozzávalók:
3 keményebb kivi
10 dkg csokoládé (ét vagy tej ízlés szerint)
2 teáskanál olaj

Elkészítés: A kivit meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, az olajjal elkeverjük. A kivikarikákat megmártjuk a csokiban pálcikára szúrva, hagyjuk megdermedni például egy almába szúrva, és dermedés után kínáljuk.

Egyszerű desszert, a gyerekek szeretni fogják!
Egyszerű desszert, a gyerekek szeretni fogják!
Fordított bocitorta kivivel

Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
15 dkg liszt
15 dkg tehéntúró
5 dkg világos barnacukor
12 dkg túró
6 szem kivi

Elkészítés: A tojásokat nagyon habosra verjük a cukorral. A kakaóporral elkevert lisztet hozzáadjuk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
Egy kerek kapcsos tortaformát kivajazunk, és alaposan megszórjuk az alját barnacukorral. A kiviket meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a forma alját szorosan kirakjuk a gyümölcsszeletekkel. Ráöntjük a kakaós masszát, a tetejére pedig nagyobb darabokban rámorzsoljuk a túrót.
170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Egy nagyobb lapos tálra óvatosan kifordítjuk a süteményt, hogy a tetején látszódjanak a kiviszeletek. Ízlés szerint ét- vagy fehércsokoládéval csurgathatjuk meg a tetejét tálaláskor.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.