Ezek után már csak az a kérdés, hogy sárgát, kopaszt vagy őszit válasszunk? Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos - és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.
Kajszi vagy sárgabarack
A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében.
A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.
A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.
- késlelteti a látásromlást - rákmegelőző hatású élelmiszer - optimalizálja az anyagcserét - méregtelenítő hatása jelentős - máj- és érvédő hatása van - segíti a bőr regenerálódását
Őszibarack
Nevét feltehetően az érési időszakáról kapta, és annak ellenére, hogy ma már jó néhány fajtáját különböztetünk meg érési idejétől függetlenül, a köztudatban mint "őszibarack" maradt meg.
Az őszibarack vöröses-rózsaszínű héját puha fehér szőrszerű pihék borítják, belseje pedig érettségétől függően meleg narancssárga. Minél sárgább a színe, annál nagyobb az A-, és C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnézium- és szeléntartalma, így a nyári allergiás időszakban természetes allergiaellenes frissítőnek számít.
- rákmegelőző hatású élelmiszer - természetes antioxidáns - optimalizálja a hormonszintet (ezért különösen a változó korban lévő nőknek javasolt a fogyasztása) - méregtelenítő, tisztító hatású - vértisztító, a tüdőre is gyógyítólag hat - segíti az emésztést - vízhajtó
Nektarin vagy kopasz barack
A kopasz barackként ismert közkedvelt gyümölcsünk nem más, mint az őszibarack egy különleges változata, amely mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza. Kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon, így édes ízét hosszú hónapokon át élvezhetjük.
Rokonaihoz hasonlóan igen sok káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.
- gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású - segíti az emésztést - idegnyugtató hatású - helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt - idős korban csökkenti a kézreszketést - vérnyomáscsökkentő és értisztító hatású - jó hatással van a májra - serkenti az emésztést - hatékonyan segít légzőszervi gyulladások megszüntetésében - rákmegelőző hatású élelmiszer
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.