Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A szilva nyári megjelenésével szinte egy időben a piacokon feltűnik a ringló is. A sárga, zöld vagy sötét héjú csonthéjas gyümölcs ázsiója közel nem olyan nagy, mint a szilváé, holott a ringlóból is igen finom desszertek készíthetőek.

A nyár végi kirándulások közben gyakorta találkozhatunk vadon termő, gyümölcstől roskadó ringlófákkal. Ezek a gyümölcsök éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak. Igaz, az érettség egyetlen tesztje, ha megkóstoljuk a piros, zöld vagy sárga gömbölyű termést.

Apró, mézédes ringlók
Apró, mézédes ringlók

A feltehetően kis-ázsiai eredetű ringló nevéhez különféle történetek, legendák kapcsolódnak. A francia Reine Claude (Claude királyné) típusú gyümölcs története szerint egy, a XV. században élt bretagne-i hercegnő, később I. Ferenc hitveseként ismert és a nép által szeretett Claude királyné tiszteletére keresztelték el az édeskés gyümölcsöt, amit a kor egyik leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról.

A ringló ezen elnevezése olyan elterjedt volt Európában, hogy az 1881-ben Dobos C. József által írt Magyar-Franczia szakácskönyvben a ringló Reine Claude néven szerepel. A gyümölcs felhasználási javaslata a cukorszirupban történő eltevés, illetve a friss gyümölcsös tészták között is szerepel egy Reine Claude lepény. Feltételezhetően a Reine Claude-ból elnémetesedett Ringlotte félrehallásából született a ringló szavunk is, ami ezt a gyümölcsfajtát fedi.

Lehet sárga, piros, lila vagy zöld is a ringló
Lehet sárga, piros, lila vagy zöld is a ringló

Az örmény, török közvetítéssel Európába jutó ringló a kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedésnek köszönhetően a Greengage nevet kapta. Történt ugyanis, hogy egy Párizsban tanuló angol pap, név szerint John Gage néhány fiatal Reine Claude fácskát küldött testvérének, Sir William Gage-nek. Csakhogy út közben a fákról eltűntek a címkék, így a kertész a küldő (és egyben az új tulajdonos után) Green Gages-nek nevezte el őket. A név a fákon és a gyümölcsökön is rajta ragadt, a mai napig ezen a néven ismert Angliában.

Piskótába, kevert tésztába is illik a ringló
Piskótába, kevert tésztába is illik a ringló

A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni, sőt akár fűszeres chutney-t is készíthetünk ringlóból. A ringlóval készített süteményeknél egy dologgal kell csupán számolni, hogy a gyümölcs igen lédús, így könnyedén eláztathatja a tésztát. Épp ezért a vele készített pitéknél, bedobós típusú süteményeknél erre mindig figyeljünk oda.

A ringlós édességek, sütemények fűszerezése megegyezik a szilváéval. Leggyakrabban fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, de vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, marcipánnal vagy esetleg egy kis likőrrel is megbolondítható. A szilva-mák házasságnak megfelelően a ringló is tökéletes partnere a máknak.

Magyar Elek méltán híres receptgyűjteményében, az 1939-ben megjelent Ínyes mester szakácskönyvében több ringlós recept is található, bár a süteményekben való felhasználás helyett inkább a ringló eltevésén van a hangsúly. A könyvben található kompót recept, Doboshoz hasonlóan feltűnik a cukorszirupban eltett ringló, illetve megtalálható még benne a ringlódzsem és a lekvár is.

Méltatlanul hanyagoljuk a ringlót: süteményekbe ugyanúgy használhatjuk, mint a szilvát
Méltatlanul hanyagoljuk a ringlót: süteményekbe ugyanúgy használhatjuk, mint a szilvát

Őszi szelet ringlóra hangolva

Hozzávalók:
15 dkg vaj
50 dkg rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
13 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
80 dkg ringló

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrok. 2 részre szedem. Az egyik felét nyújtom, kikent, lisztezett tepsibe fektetem. Erre helyezem a negyedelt ringlót, amit utána alaposan megszórok fahéjas cukorral. A tészta másik felét is nyújtom, majd a cukros ringlóra fektetem. Felvert tojással megkenem, villával megszurkálom a tésztát. 190 fokon szép aranybarnára sütöm.

Vadon is megterem a kisebb fajta ringló
Vadon is megterem a kisebb fajta ringló

Ringlós-mákos pite

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
7 tojás
7 dkg rétesliszt
20 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
2 evőkanál rum
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 narancs héja

Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral és a vajjal. Belekeverem a rumot, majd a sütőporos liszt következik, a mák és a fűszerek. Homogénné keverem a tésztám, majd felverem a tojáshabot, és egy habverővel beleforgatom a tésztába. A zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe öntöm, és fél ringlókkal fedem. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és tűpróbáig sütöm.

Ringlós pite

Hozzávalók:
1 kg ringló
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
csipet só
8 evőkanál víz

Elkészítés: A vajat a liszttel és a sóval elmorzsolom, a sárgájával és a vízzel tésztává gyúrom, majd egy órára a hűtőbe teszem. A ringlót kimagozom, a fahéjas cukrot bekeverem. Egy nagy tepsibe belesimítom a tésztám kinyújtott felét. Picit megszórom zsemlemorzsával, gömbölyű részükre fektetem a fél ringlókat, alaposan megszórom őket a fahéjas cukorral, majd a tészta másik felét is nyújtom, és befedem vele a ringlókat. Egy elhabart tojással megkenem, húsvillával alaposan meglyuggatom, majd 200 fokos előmelegített sütőbe dugom. Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.

Legjobb szilvás receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.