Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A fiatalabb generáció tagjai már aligha emlékezhetnek az 1980-as évek klasszikus magyar bisztróhangulatára, a franciasaláták, kaszinótojások, tormakrémes sonkatekercsek és persze a svéd gombasaláta csábító kínálatára.

Akik viszont aktívan látogatták egykor ezeket a vendéglátóegységeket, talán ma is szívesen készítenek akár otthon is néhányat a nosztalgikus fogásokból.

A ’80-as évek gasztronómiáját egészen más irányzatok jellemezték Nyugat-Európában, mint a vasfüggönyön túli országokban. Míg az előbbiek lakói az avokádókrémnek, ráksalátának és számos bonyodalmasan kivitelezett fogásnak hódoltak különféle partikon, válogatott étkezdékben, nálunk többek között a franciasaláta (amelynek vajmi kevés köze van Franciaországhoz) és egy másik nemzet nevét magában rejtő ínyencség: a svéd gombasaláta hódított.

 

Jóllehet Svédországban egyáltalán nem ismert a pikáns paradicsommártással készült gombasaláta, sőt más országokban sem igazán hallottak a mára idehaza is egyre ritkábban feltűnő hidegkonyhai remekről. Pedig nem túlzás, igazi klasszikusnak számított pár évtizede – ráadásul különösebb főzőtudományt sem igényel az elkészítése, és akár előételként, akár „bulikajaként” is fantasztikus. Ha a tálalásnál a háttérben felcsendül valamelyik ABBA-sláger, máris tökéletes a retrofeeling!

 

Hagyományosan ehhez a lényegében paradicsomos gombasalátához más sem kell, mint szeletelt csiperkegomba, paradicsomszósz és némi fűszer – de a klasszikusokban pont az a nagyszerű, hogy részekre bontható, és kis csavarral feleleveníthető, majd a legkevésbé sem idejét múlt fogásként kínálható.

A piacok és zöldségesek kínálatában jó ideje megtalálható a csiperke mellett a laskagomba is. Sokan idegenkednek tőle szürke színe és különös megjelenése miatt, holott számos tekintetben lekörözi a fehér csiperkét.

 

A laskagomba (tudományos nevén Pleurotus ostreatus; egészen pontosan: késői laskagomba) természetes formájában fehér tönkjével kapaszkodik a lombhullató fák törzseire, és az egyes gombák egymás fölötti egységekben, kagyló alakban nőnek. Ma már a csiperkéhez hasonlóan mesterséges körülmények között is termesztik – ez élvezeti értékén, valamint kedvező élettani hatásain szemernyit sem változtat.

Amellett, hogy fehérjében igen gazdag, szénhidrátban és kalóriákban igen szegény. További előnyös tulajdonsága, hogy a csiperkénél lényegesen könnyebben emészthető, ami annak köszönhető, hogy sejtfalai kevesebb kitint tartalmaznak. Mindemellett fehér kalapos rokonánál több, a szervezet számára nélkülözhetetlen úgynevezett esszenciális aminosavat is tartalmaz. Sőt, már 10 dkg laskagomba fedezi a 2000 Kcal étrend melletti folsavszükségletet, de számos B-vitamin is jelentős mennyiségben található benne. Fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, egyes kutatások immunerősítő tulajdonságairól, daganatok kialakulásának megelőzésében játszott hatékony szerepéről is beszámolnak. A laskagomba ásványianyag-tartalma is igen impozáns. Bőségesen található benne magnézium, kálium, foszfor, továbbá jól hasznosítható mennyiségben cink, bór és réz, valamint kevés szelén is.

Egyetlen dologra érdemes figyelni vásárlásnál: a frissességre! A kereskedelmi forgalomba kerülő példányok jórészt zsengék, ami azért is lényeges, mert a vaskos, túlérett laska nehezebben fő meg, igen apróra kell vagdosni, hogy élvezhető legyen – nem árt résen lenni, és világos, tetszetős laskákat választani.

 

Ha pedig már a konyhában van, csak meg kell szabadítani a szárrész nem kívánatos elemeitől, és máris feldolgozható. A zsenge laskát nem is szoktam késsel vagdosni, egyszerűen a kalapjánál fogva, a lemezei mentén szélesebb szalagokra tépkedem, úgy használom levesbe, mártásokhoz, hirtelen pirított fogásokhoz és persze salátához.

Ezúttal a retrohangulat jegyében egy kevés szarvasgombaolajjal megbolondítva lett belőle kissé felturbózott, mesés svéd gombasaláta.

Svéd gombasaláta laskából – csipetnyi luxussal

 

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg friss, zsenge laskagomba
½ l passzírozott paradicsom
1 db kisebb fej hagyma (pl. lilahagyma, salotta)
3 db napon szárított paradicsom
1+1 teáskanál olívaolaj
1 mokkáskanál szarvasgombaolaj
2 teáskanál vörösborecet
1 csapott teáskanál szárított oregánó
1 mokkáskanál szárított, őrölt kakukkfű
1 mokksákanál szárított, őrölt rozmaring
ízlés szerint: só, chili

Elkészítés: A gombákat megtisztítom, a szivacsos, vaskos szárrészeket eltávolítom. A gomba fehérjetartalmának döntő része a „kalapjában” koncentrálódik, ezért nem baj, ha a szárból csak kisebb rész kerül feldolgozásra. A gombákat hosszanti irányban nagyjából 1 cm széles szalagokra tépkedem.
A hagymát és a szárított paradicsomot finomra aprítom. Egy kisebb lábosban 1 teáskanál olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, hozzáadom a szárított paradicsomot, majd felöntöm a ½ l passzírozott paradicsommal – fűszerezem. Forralást követően hozzáadom a vörösborecetet, ha szükséges, igazítok a fűszerezésen. Botmixerrel sima szósszá dolgozom. Hűlni hagyom. Közben egy serpenyőben melegíteni kezdem az olívaolajat, rádobom a gombaszalagokat, enyhén sózom, 4-5 perc alatt megpirítom, meglocsolom a szarvasgombaolajjal. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a paradicsommártásba.

Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, akár langyosan is fogyasztható friss vagy pirított kenyérrel, de az ízek néhány óra alatt még tökéletesebben összeérnek – hidegen egészen mesés!

Bár ez a fűszerekkel megbolondított variáció lényegesen cizelláltabb a ’80-as évek bisztrófogásánál, mégis idézi a kor hangulatát. Ami pedig ízletes és jól bevált fogás, ideje, hogy visszatérjen az étlapra!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.