Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A tésztasaláta remek dolog, épp annyira lehet igazi sztár az ünnepi asztalokon, mint társasági összejöveteleken vagy épp egyszerű családi vacsora.

Se szeri, se száma a variációknak, és mindig összehozható abból, ami épp akad otthon, vagy épp abból, ami szezonális. Lehet variálni a tésztafajtákat, az öntetet - és mindenek előtt azt, amit a tésztához adunk.

Szinte véletlenül bukkantam rá az egyik nagyobb közértben az apró szarvacskára emlékeztető tésztára, de valahogy rögtön éreztem, ennek bizony salátában a helye! Nem tudom, ki hogy van vele, de a tavaszi étrend itt a konyhában általában hangolódik a megújuláshoz, értve ez alatt a friss és színes hozzávalók mind hangsúlyosabb megjelenését, és azt is, hogy az elkészült fogások valóban könnyedek legyenek.

 

A színes éstavaszi tésztasalátához csupán néhány összetevő szükséges
A színes éstavaszi tésztasalátához csupán néhány összetevő szükséges

 

Egy jó tésztasaláta - amiben azért nem vittem túlzásba az összetevők halmozását, viszont került bele megfelelő arányban friss zöldség - valóban frissítő fogás lehet. Nagy előnye, hogy előételként, köretként, de könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként egyaránt tálalható. Az aprításon és a tészta kifőzésén túlmenően csupán némi keverést igényel, és hipp-hopp fogyasztható is.

 

Amíg a tészta fő, a többi hozzávaló előkészíthető
Amíg a tészta fő, a többi hozzávaló előkészíthető

 

Persze nem árt, ha van egy kevés ideje a hűtőszekrényben, de ha már csekély a türelem a várakozásra, lényegében azonnal is fogyasztható.

Friss szárzellert használtam hozzá a piros kaliforniai paprika és az uborka mellett, ami nagy kedvencnek számít. Szívesen készítek belőle levest, salátát, köretet egyaránt. Ezúttal nem teljesen nyersen, hanem épp csak blansírozva adtam a salátához, kicsit szelídítve ezáltal aromáit, de ropogós állagát megőrizte. A salátát egyszerű joghurtos dresszing teszi teljessé. Elronthatatlan és nagyon finom!

 

Már csak az öntettel kell átforgatni a salátát
Már csak az öntettel kell átforgatni a salátát

 

Frissítő tésztasaláta szárzellerrel

 

Tavaszi frissesség könnyű, mégis tartalmas tésztasalátába komponálva
Tavaszi frissesség könnyű, mégis tartalmas tésztasalátába komponálva

 

Hozzávalók:
25 dkg apró tészta (lehet szarvacska, masni, penne, amihez csak kedvünk van) 
1 kisebb kígyóuborka (kb. 25 dkg)
1 kisebb kaliforniai paprika (kb. 20 dkg)
5-6 szál szárzeller
2 dl zöldségleves a blansírozáshoz
Az öntethez:
3-4 dl sűrű görög joghurt
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 evőkanál majonéz
1 kis csokor zellerlevél a szárzellerről
1 kis csokor petrezselyemzöld
néhány csepp citromlé
tengeri só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmostam. A paprikát kicsumáztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam, akárcsak az uborkát. 
Egy közepes méretű lábosban 1 l vizet forralni kezdtem, amíg felforrt, előkészítettem a zöldségeket: a szárzeller külső, szálkás részét zöldséghámozóval eltávolítottam, a többi zöldséggel azonos méretűre kockáztam. Egy kisebb edényben zöldséglevest forraltam, a zellerkockákat beledobtam, és 1-2 perc elteltével gyorsan le is szűrtem, hogy üde színe, ropogós állaga megőrződjön. Hűlni hagytam.
Közben a forrásban lévő vizet megsóztam – 1 teáskanálnyit adtam hozzá –, és beleszórtam a tésztát. A csomagoláson feltüntetettek szerint al dentére főztem.
Amíg a tészta főtt, a zeller- és petrezselyemzöldet finomra aprítottam, az öntet többi hozzávalójával együtt alaposan kikevertem.
Amint a tészta megfőtt, leszűrtem, majd gyorsan összeforgattam az előkészített zöldségekkel. Már így is nagyon ínycsiklandó volt a látvány, de a koronát a salátára az öntet tette fel.

 

Kissé behűtve az igazi – ha viszont sokáig áll, a tészta hajlamos magához vonzani az öntetet
Kissé behűtve az igazi – ha viszont sokáig áll, a tészta hajlamos magához vonzani az öntetet

 

A joghurtos dresszinggel meglocsoltam a tésztát és a zöldségeket, alaposan átkevertem, és 15 percre betettem a hűtőszekrénybe.

Megunhatatlan tésztasaláta receptek >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.