Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az augusztusi melegben még mindig a nyári, pillanatok alatt elkészíthető fogások a nyerők – a nyaralás idején is gyorsan összeállíthatókról nem is szólva! Jól tudom, hogy töltött paprika alatt hagyományosan a paradicsommártással kínált, darált húsos töltelékkel megpakolt fogást érti majdnem mindenki idehaza, de a fehér, sárga, zöld és persze piros húsú fajták még számtalan formában tölthetők – többek között hidegen is.

Az előre elkészíthető, változatosan kínálható grillezett paprikából mostanában sokféle fogás készül itt a konyhában. Ezúttal egy remek és egyszerű előétel főszereplőjévé lépett elő nagy kedvencem, a kápia. Ha sikerül jól időzíteni a paprikák grillezését (és nem lesz viselhetetlen a hőség a konyhában), a többi valóban percek alatt sütés-főzés nélkül elvégezhető művelet.

 

A feszes héjú kápiák frissen is nagyon ízletesek, de sütve, grillezve egyszerűen pompásak lesznek
A feszes héjú kápiák frissen is nagyon ízletesek, de sütve, grillezve egyszerűen pompásak lesznek

 

A kápia egyik nagy előnye, hogy igencsak jól tűri a tárolást, így aztán ha akad a frizsider zöldséges rekeszében, akár 2 hetet is kibír – hétvégi házba éppúgy szállítható, mint amilyen remekül elkészíthető viszonylag kevéssé felszerelt konyhákban is (akár nyaralás alatt). Vagyis ha már gyakran került asztalra lecsó, palacsinta és más népszerű nyári eledel, elő a kápiákkal, és irány a sütő! Nagyjából 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc elegendő a közepes méretű daraboknak – akkor sült tökéletesre, ha fekete foltok jelennek meg vékony héján. Aztán az ember előkap egy nejlonzacskót, pár perc türelem, és nemcsak a fényes héj távolítható el könnyedén, de a csumázás is sokkal egyszerűbb. Az így előkészített paprikából készült már antipasti nem is olyan rég, de szinte kínálják magukat a szépséges paprikaszeletek a további ötletekhez.

 

Négy nagyszerű alapanyag kell csupán a frissítő, hideg töltött paprikához
Négy nagyszerű alapanyag kell csupán a frissítő, hideg töltött paprikához

 

A kissé édeskés, zamatos zöldséghez bátran lehet fűszeres hozzávalókat társítani. Ezúttal a frissesség jegyében natúr krémsajt, pácolt, fekete olíva és egy jókora csokor aprított petrezselyemzöld képezte a töltelék alapját, ami több mint nagyszerű kombinációnak bizonyult. Ezt a falatkát, ami hamisítatlanul töltött paprika, sikerrel lehetne nevezni egy „négy hozzávalóból könnyedén finomat” versenyre is, de ennél sokkal többet számít, hogy akik megkóstolják, maradéktalanul elégedettek lesznek!

Előételként kínáltam, de a látványos és igencsak ízletes vastagabb paprikaszeletek bármely büféasztalon is a legnépszerűbb falatkák közé sorolódnak.

Kezdők is könnyen learathatják vele az elismerés babérjait, mert az elkészítése valóban nem igényel komolyabb konyhai jártasságot.

Olívás sajtkrémmel töltött grillezett paprika

 

Étvágygerjesztő falatka vagy előétel is lehet kis kenyérszeleteken kínálva
Étvágygerjesztő falatka vagy előétel is lehet kis kenyérszeleteken kínálva

 

Hozzávalók 4 személynek előételként:
4 db közepes méretű kápia paprika
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
1 evőkanál fekete olívabogyó finomra aprítva
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors és só

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítettem, a paprikákat egy alufóliára fektetve 15-18 perc alatt megsütöttem. Azon melegében becsúsztattam mindet egy nejlonzacskóba, és 10 percig állni hagytam. Közben egészen finomra vagdostam az olívát, a petrezselymet, és a fűszerekkel együtt hozzákevertem a krémsajthoz.

 

Néhány már elkészült, a többi pedig így tökéletesedik szépen sorban
Néhány már elkészült, a többi pedig így tökéletesedik szépen sorban

 

A kihűlt paprikákat meghámoztam, kicsumáztam, majd mindegyikből 2-2 szép szeletet vágtam. A paprikaszeleteket 1 púpozott teáskanálnyi töltelékkel megkentem, felcsavartam, és 15 percre betettem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt mindegyiket félbevágtam, és enyhén pirított kenyérszeletekre rakosgattam.

Kínálható önállóan is, de kerülhetnek a csinos szeletek hidegtálakra is. Ha előző nap készül, a paprikatekercseket érdemes zárt dobozban tárolni a hűtőszekrényben, és csak közvetlenül tálalás előtt szeletelni.

 

Aki akarja, így is fogyaszthatja, de félbevágva látványosabb
Aki akarja, így is fogyaszthatja, de félbevágva látványosabb

 

Könnyű, frissítő és nagyon zamatos ínyencség – a sütési időt nem számítva valóban percek alatt elkészül!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.