Az előre elkészíthető, változatosan kínálható grillezett paprikából mostanában sokféle fogás készül itt a konyhában. Ezúttal egy remek és egyszerű előétel főszereplőjévé lépett elő nagy kedvencem, a kápia. Ha sikerül jól időzíteni a paprikák grillezését (és nem lesz viselhetetlen a hőség a konyhában), a többi valóban percek alatt sütés-főzés nélkül elvégezhető művelet.
A kápia egyik nagy előnye, hogy igencsak jól tűri a tárolást, így aztán ha akad a frizsider zöldséges rekeszében, akár 2 hetet is kibír – hétvégi házba éppúgy szállítható, mint amilyen remekül elkészíthető viszonylag kevéssé felszerelt konyhákban is (akár nyaralás alatt). Vagyis ha már gyakran került asztalra lecsó, palacsinta és más népszerű nyári eledel, elő a kápiákkal, és irány a sütő! Nagyjából 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc elegendő a közepes méretű daraboknak – akkor sült tökéletesre, ha fekete foltok jelennek meg vékony héján. Aztán az ember előkap egy nejlonzacskót, pár perc türelem, és nemcsak a fényes héj távolítható el könnyedén, de a csumázás is sokkal egyszerűbb. Az így előkészített paprikából készült már antipasti nem is olyan rég, de szinte kínálják magukat a szépséges paprikaszeletek a további ötletekhez.
A kissé édeskés, zamatos zöldséghez bátran lehet fűszeres hozzávalókat társítani. Ezúttal a frissesség jegyében natúr krémsajt, pácolt, fekete olíva és egy jókora csokor aprított petrezselyemzöld képezte a töltelék alapját, ami több mint nagyszerű kombinációnak bizonyult. Ezt a falatkát, ami hamisítatlanul töltött paprika, sikerrel lehetne nevezni egy „négy hozzávalóból könnyedén finomat” versenyre is, de ennél sokkal többet számít, hogy akik megkóstolják, maradéktalanul elégedettek lesznek!
Előételként kínáltam, de a látványos és igencsak ízletes vastagabb paprikaszeletek bármely büféasztalon is a legnépszerűbb falatkák közé sorolódnak.
Kezdők is könnyen learathatják vele az elismerés babérjait, mert az elkészítése valóban nem igényel komolyabb konyhai jártasságot.
Olívás sajtkrémmel töltött grillezett paprika
Hozzávalók 4 személynek előételként:
4 db közepes méretű kápia paprika
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
1 evőkanál fekete olívabogyó finomra aprítva
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors és só
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítettem, a paprikákat egy alufóliára fektetve 15-18 perc alatt megsütöttem. Azon melegében becsúsztattam mindet egy nejlonzacskóba, és 10 percig állni hagytam. Közben egészen finomra vagdostam az olívát, a petrezselymet, és a fűszerekkel együtt hozzákevertem a krémsajthoz.
A kihűlt paprikákat meghámoztam, kicsumáztam, majd mindegyikből 2-2 szép szeletet vágtam. A paprikaszeleteket 1 púpozott teáskanálnyi töltelékkel megkentem, felcsavartam, és 15 percre betettem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt mindegyiket félbevágtam, és enyhén pirított kenyérszeletekre rakosgattam.
Kínálható önállóan is, de kerülhetnek a csinos szeletek hidegtálakra is. Ha előző nap készül, a paprikatekercseket érdemes zárt dobozban tárolni a hűtőszekrényben, és csak közvetlenül tálalás előtt szeletelni.
Könnyű, frissítő és nagyon zamatos ínyencség – a sütési időt nem számítva valóban percek alatt elkészül!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.