Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az első egyedül vásárolt uzsonna, amire emlékszem, a kakaós csiga volt. Néhány évtizede még alig lehetett másutt, mint közértben beszerezni. Az a csábító vaníliás illatfelhő, mely a metróaluljárókat vagy jobb pékségek előtt már az utcát is belengi – hosszú ideig elképzelhetetlen volt idehaza.

A sütödékből üzletbe került kakaós csigára gyakran karamellizálódott a cukros töltelék, de volt, hogy ennél erősebb égésnyomokat viselt magán az élesztős-vajas tésztából készült péksütemény. Szerettem, hogy ropogós, hogy kicsit égett. Porcukorréteg csak ritkán borította a tetejét, vaníliát pedig biztosan nem látott – mégis mindig nagyszerű kalandot jelentett a külső tésztarétegtől komótosan befelé haladva az egyre puhább és kakaósabb részek ízeinek felfedezése. Amihez persze hozzátartozott az önállóság varázsa – akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd magam is képes leszek ilyesmit készíteni (és milyen könnyedén).

A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok
A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok

A kakaós csiga elfogyasztása már gyerekként is rövid felfedező utat jelentett. Talán nem is lehet illendően, a kéz összemaszatolása nélkül a végére érni. Ha mégis, valahol biztosan elvész az élvezet. Akad egyáltalán olyan ember, aki nem kívülről indulva, csigavonalban a legkakakaósabb puha középrész felé haladva majszolja?

A gyerekkori „bolti csiga” nyilván közel sem volt olyan jó minőségű, mint a ma forgalmazottak többsége – néha mégis szinte nosztalgikus vágyat érzek a lapos, kissé égett csigák után (persze most is kapható ilyen!).

Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó…
Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó…

Ma persze már rengeteg helyen, számtalan formában kínálják pékségek, sütödék. Természetesen házi változatainak is rengeteg variációja közkedvelt: a kelt tésztából készült puha, a tepsiben gyakran egymáshoz simuló csigáktól, az élesztős leveles tésztából formáltakon át a linzertészta alapú aprósüteményekig. Mindegyiknek megvan a maga bája és rajongói tábora.

Ugye ismerős az a konyhai jelent, mikor az ember áll a mindenféle alapanyagokat rejtő szekrény vagy polc előtt, és olyan kényeztető finomság elkészítésére vágyik, ami kissé nosztalgikus, de mégis új: édes és ropogós – mindenkit visszarepít kicsit a gyerekkorba.

Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés…
Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés…

Valahogy így született a következő recept ötlete – kakaós csiga, ami egyszerre idéz évtizedek alatt jócskán megszépült ízélményeket, ugyanakkor a könnyű, és nem mellesleg gyorsan kivitelezhető aprósütemények ínycsiklandó repertoárjába is nagyszerűen illeszkedik.

A készen kapható, jó minőségű leveles tésztából remek apró csigák varázsolhatók az asztalra: alig fél óra alatt.

Apró, könnyű kakaós csigák

Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom…
Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom…

Hozzávalók:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 tojásfehérje
2 evőkanál holland kakaópor
½ rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál finomszemű kristálycukor

A tetejére: kb. 1 evőkanálnyi jégcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kakaóport a vaníliával és a cukorral kis tálban összekeverem, a tojásfehérjét lágy habbá verem, majd óvatosan hozzáadagolom a kakaós keveréket. Krémesre keverem.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, nyújtófával kissé ellapítom. A kakaós krémet egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy körben kb. 1 cm-es peremet szabadon hagyok.
Szorosan feltekerem, éles késsel 1 cm széles szeletekre vágom.

Sütőpapírral borított tepsire ültetem az ekkor még szabálytalan alakú csigákat, mindegyik tetejét kevés jégcukorral szórom meg.

Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Kész! Jöhetnek a vendégek?
Kész! Jöhetnek a vendégek?

Egy csésze kávé vagy tea mellett, szinte észrevétlenül tűnik el akár egy egész tepsi pillekönnyű, nosztalgikus finomság…

Kakaós csigák a Mindmegettén >>>


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.