Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Az első egyedül vásárolt uzsonna, amire emlékszem, a kakaós csiga volt. Néhány évtizede még alig lehetett másutt, mint közértben beszerezni. Az a csábító vaníliás illatfelhő, mely a metróaluljárókat vagy jobb pékségek előtt már az utcát is belengi – hosszú ideig elképzelhetetlen volt idehaza.

A sütödékből üzletbe került kakaós csigára gyakran karamellizálódott a cukros töltelék, de volt, hogy ennél erősebb égésnyomokat viselt magán az élesztős-vajas tésztából készült péksütemény. Szerettem, hogy ropogós, hogy kicsit égett. Porcukorréteg csak ritkán borította a tetejét, vaníliát pedig biztosan nem látott – mégis mindig nagyszerű kalandot jelentett a külső tésztarétegtől komótosan befelé haladva az egyre puhább és kakaósabb részek ízeinek felfedezése. Amihez persze hozzátartozott az önállóság varázsa – akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd magam is képes leszek ilyesmit készíteni (és milyen könnyedén).

A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok
A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok

A kakaós csiga elfogyasztása már gyerekként is rövid felfedező utat jelentett. Talán nem is lehet illendően, a kéz összemaszatolása nélkül a végére érni. Ha mégis, valahol biztosan elvész az élvezet. Akad egyáltalán olyan ember, aki nem kívülről indulva, csigavonalban a legkakakaósabb puha középrész felé haladva majszolja?

A gyerekkori „bolti csiga” nyilván közel sem volt olyan jó minőségű, mint a ma forgalmazottak többsége – néha mégis szinte nosztalgikus vágyat érzek a lapos, kissé égett csigák után (persze most is kapható ilyen!).

Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó…
Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó…

Ma persze már rengeteg helyen, számtalan formában kínálják pékségek, sütödék. Természetesen házi változatainak is rengeteg variációja közkedvelt: a kelt tésztából készült puha, a tepsiben gyakran egymáshoz simuló csigáktól, az élesztős leveles tésztából formáltakon át a linzertészta alapú aprósüteményekig. Mindegyiknek megvan a maga bája és rajongói tábora.

Ugye ismerős az a konyhai jelent, mikor az ember áll a mindenféle alapanyagokat rejtő szekrény vagy polc előtt, és olyan kényeztető finomság elkészítésére vágyik, ami kissé nosztalgikus, de mégis új: édes és ropogós – mindenkit visszarepít kicsit a gyerekkorba.

Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés…
Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés…

Valahogy így született a következő recept ötlete – kakaós csiga, ami egyszerre idéz évtizedek alatt jócskán megszépült ízélményeket, ugyanakkor a könnyű, és nem mellesleg gyorsan kivitelezhető aprósütemények ínycsiklandó repertoárjába is nagyszerűen illeszkedik.

A készen kapható, jó minőségű leveles tésztából remek apró csigák varázsolhatók az asztalra: alig fél óra alatt.

Apró, könnyű kakaós csigák

Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom…
Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom…

Hozzávalók:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 tojásfehérje
2 evőkanál holland kakaópor
½ rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál finomszemű kristálycukor

A tetejére: kb. 1 evőkanálnyi jégcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kakaóport a vaníliával és a cukorral kis tálban összekeverem, a tojásfehérjét lágy habbá verem, majd óvatosan hozzáadagolom a kakaós keveréket. Krémesre keverem.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, nyújtófával kissé ellapítom. A kakaós krémet egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy körben kb. 1 cm-es peremet szabadon hagyok.
Szorosan feltekerem, éles késsel 1 cm széles szeletekre vágom.

Sütőpapírral borított tepsire ültetem az ekkor még szabálytalan alakú csigákat, mindegyik tetejét kevés jégcukorral szórom meg.

Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Kész! Jöhetnek a vendégek?
Kész! Jöhetnek a vendégek?

Egy csésze kávé vagy tea mellett, szinte észrevétlenül tűnik el akár egy egész tepsi pillekönnyű, nosztalgikus finomság…

Kakaós csigák a Mindmegettén >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.