A sütödékből üzletbe került kakaós csigára gyakran karamellizálódott a cukros töltelék, de volt, hogy ennél erősebb égésnyomokat viselt magán az élesztős-vajas tésztából készült péksütemény. Szerettem, hogy ropogós, hogy kicsit égett. Porcukorréteg csak ritkán borította a tetejét, vaníliát pedig biztosan nem látott – mégis mindig nagyszerű kalandot jelentett a külső tésztarétegtől komótosan befelé haladva az egyre puhább és kakaósabb részek ízeinek felfedezése. Amihez persze hozzátartozott az önállóság varázsa – akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd magam is képes leszek ilyesmit készíteni (és milyen könnyedén).
A kakaós csiga elfogyasztása már gyerekként is rövid felfedező utat jelentett. Talán nem is lehet illendően, a kéz összemaszatolása nélkül a végére érni. Ha mégis, valahol biztosan elvész az élvezet. Akad egyáltalán olyan ember, aki nem kívülről indulva, csigavonalban a legkakakaósabb puha középrész felé haladva majszolja?
A gyerekkori „bolti csiga” nyilván közel sem volt olyan jó minőségű, mint a ma forgalmazottak többsége – néha mégis szinte nosztalgikus vágyat érzek a lapos, kissé égett csigák után (persze most is kapható ilyen!).
Ma persze már rengeteg helyen, számtalan formában kínálják pékségek, sütödék. Természetesen házi változatainak is rengeteg variációja közkedvelt: a kelt tésztából készült puha, a tepsiben gyakran egymáshoz simuló csigáktól, az élesztős leveles tésztából formáltakon át a linzertészta alapú aprósüteményekig. Mindegyiknek megvan a maga bája és rajongói tábora.
Ugye ismerős az a konyhai jelent, mikor az ember áll a mindenféle alapanyagokat rejtő szekrény vagy polc előtt, és olyan kényeztető finomság elkészítésére vágyik, ami kissé nosztalgikus, de mégis új: édes és ropogós – mindenkit visszarepít kicsit a gyerekkorba.
Valahogy így született a következő recept ötlete – kakaós csiga, ami egyszerre idéz évtizedek alatt jócskán megszépült ízélményeket, ugyanakkor a könnyű, és nem mellesleg gyorsan kivitelezhető aprósütemények ínycsiklandó repertoárjába is nagyszerűen illeszkedik.
A készen kapható, jó minőségű leveles tésztából remek apró csigák varázsolhatók az asztalra: alig fél óra alatt.
Hozzávalók:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 tojásfehérje
2 evőkanál holland kakaópor
½ rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál finomszemű kristálycukor
A tetejére: kb. 1 evőkanálnyi jégcukor
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kakaóport a vaníliával és a cukorral kis tálban összekeverem, a tojásfehérjét lágy habbá verem, majd óvatosan hozzáadagolom a kakaós keveréket. Krémesre keverem.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, nyújtófával kissé ellapítom. A kakaós krémet egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy körben kb. 1 cm-es peremet szabadon hagyok.
Szorosan feltekerem, éles késsel 1 cm széles szeletekre vágom.
Sütőpapírral borított tepsire ültetem az ekkor még szabálytalan alakú csigákat, mindegyik tetejét kevés jégcukorral szórom meg.
Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.
Egy csésze kávé vagy tea mellett, szinte észrevétlenül tűnik el akár egy egész tepsi pillekönnyű, nosztalgikus finomság…
Kakaós csigák a Mindmegettén >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.