Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A friss zöldségekben gazdag tavaszi standok kínálatára néhány hetet még várni kell ugyan, az évszak azonban vitathatatlanul elkezdődött. A vitaminokban szerény téli eledelek után pedig valósággal áhítozik már az ember a frissítő ízek után, amelyek könnyű ebédként vagy vacsorafogásként is megállják a helyüket.

 

A friss gumón található üde zöld levelek is nagyon ízletesek!
A friss gumón található üde zöld levelek is nagyon ízletesek!

 

Piacokon és nagyobb közértek zöldséges standjain egyre gyakrabban lehet már idehaza is találkozni a Mediterráneumban őshonos édesköménygumóval. Kaporra emlékeztető, apró zöld leveleivel ez a halványszínű gumó egyike a legüdítőbb zöldségféléknek. Magjának gyógyhatásai régóta ismertek – görcsoldóként, szélhajtóként éppoly hatékony, mint gyomorbántalmak, női panaszok kezelésében, sőt étvágyjavító hatása is közismert. Az édesköménymag remek fűszere salátáknak, különféle halételeknek, de zöldséges egytálételekhez is kiváló. A növény gumójából és friss leveleiből pedig ínyencek tányérjára kívánkozó fogások sokasága készülhet.

Kalóriákban a legkevésbé sem bővelkedik a ropogós édeskömény: 100 gr-ja mindössze 24 Kcal. Rendkívül magas víztartalma mellett igen sok C-vitamin (93 mg), kálium (494 mg), kalcium (109 mg) található benne, sőt a napi bevitelhez szükséges folsav 25%-át (100 μg) is tartalmazza. Jellegzetes, ánizsra emlékeztető aromáit a benne rejlő illóolajoknak köszönheti – nem véletlenül ismert ánizskaporként is ez a növény. Vitamintartalmát nyers felhasználásával lehet leginkább megőrizni. Különleges aromái néhány jól megválasztott hozzávalóval a salátástálban teljesedhetnek ki. Március elején kevés áldásosabb fogás kerülhet asztalra, mint a percek alatt elkészíthető vitamindús, éteri aromáktól illatozó saláta.

Édeskömény-saláta zöldcitrommal és gránátalmával

 

Jókora tál tavaszi frissesség!
Jókora tál tavaszi frissesség!

 

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű édesköménygumó az egészséges leveleivel együtt (kb. 40 dkg)
15 dkg zöld salátalevél (vagy készen kapható salátakeverék)
2 db zöldcitrom (lime) 
½ gránátalma magjai
1 evőkanál dióolaj (olívával is helyettesíthető)
½ teáskanál tengeri só

Elkészítés: Az édeskömény külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, kis leveleit lecsipkedem, felaprítom. A gumót előbb hosszában elfelezem, majd mindkettőt 3-4 mm vékony szeletekre vágom. A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedem. A gránátalmából kiütögetem a rubinvörös magokat.

Egy méretes salátástálat kibélelek salátalevelekkel, elrendezem rajtuk a vékony édesköményszeleteket, megszórom gránátalmával, valamint a felaprított édeskömény-zölddel. Egy lime-ot felnegyedelek, díszítésként a tálra helyezem.

A másik lime levét az olajjal és sóval elkeverem, meglocsolom vele a kész salátát.

 

Előétel vagy köret, de vitamindús ebéd, illetve vacsora is lehet
Előétel vagy köret, de vitamindús ebéd, illetve vacsora is lehet

 

Amilyen egyszerűen készül, annyira zamatos, ropogós, igazi tavaszi hangulatot varázsol az asztalra. Természetesen aki jobban szereti, joghurtos vagy mustáros dresszinggel is kínálhatja!

A gumó azonban nem csupán nyersen, de sütve vagy párolva is nagyszerű. Remek körete lehet a lazacnak, de számos egyéb halételnek is. Ha pedig könnyű egytálételt kínálok kora tavasszal, a gombával és sárgarépával csőben sült édeskömény mindig igazi sikerdarab.

Csőben sült gazdag édeskömény

 

Gazdag, mégsem nehéz fogás – pompás édesköményzölddel díszítve
Gazdag, mégsem nehéz fogás – pompás édesköményzölddel díszítve

 

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes méretű édesköménygumó az egészséges leveleivel együtt (kb. 40 dkg)
1-2 db kisebb sárgarépa (kb. 20 dkg)
1 db közepes méretű burgonya (kb. 12 dkg)
25 dkg friss csiperkegomba
10 dkg pizza mozarella sajt
5 dkg emmentáli sajt
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
½ teáskanál őrölt édesköménymag
¼ szerecsendió frissen reszelve
1 teáskanál szárított petrezselyemzöld (vagy egy kis csokor friss, finomra aprítva)
2 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, tengeri só

Elkészítés: Az édeskömény külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, szép, egészséges leveleit félreteszem. A gumót hosszában előbb félbe, majd a feleket ismét félbevágom, nagyjából 1 cm-es szeletekre darabolom. A sárgarépát megtisztítom, hosszában félbevágom, az édesköményhez hasonló vastagságúra szeletelem. A burgonyát meghámozom, 1 cm-es kockákra vágom. A gombákat megtisztítom, 1½ cm-esre kockázom.

Kisebb lábosban sós vízben 6-8 perc alatt megfőzöm a burgonyákat. Leszűröm, félreteszem. 1 evőkanál olívaolajon kissé megpirítom az édesköménymagot, hozzáadom a sárgarépát, enyhén sózom, fedő alatt párolni kezdem. 4-5 perc elteltével hozzáadom a gombát és az édesköményt, frissen őrölt borssal, szárított petrezselyemmel fűszerezem, további 4-5 perc alatt félpuhára párolom a zöldségeket. A végén hozzáadom a burgonyakockákat, óvatosan összekeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy tűzálló tálat 1 evőkanál olívaolajjal vékonyan megkenek. A tálban egyenletesen elosztom a zöldségeket.

 

Az előkészített édeskömény és társai már a sütőtálban
Az előkészített édeskömény és társai már a sütőtálban

 

A tejszínt a két egész tojással kézi habverővel alaposan elkeverem, sózom, borsozom, hozzáreszelem a szerecsendiót, majd a pizzamozzarellát. Ezzel a keverékkel borítom a zöldségeket, végül 5 dkg ementáli sajtot reszelek a tetejére. Forró sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütöm. A kész egytálételt a félretett édesköménylevelekkel díszítve tálalom.

A ropogósra sült aranyló sajtréteg alatt illatozó finomság ebédre vagy vacsorára egyaránt nagyszerű!

 

Azon melegében tálalva!
Azon melegében tálalva!

 

Aki korábban idegenkedett tőle, vagy még nem kóstolta, tegyen egy próbát ezzel a remek zöldségfélével!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.