Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A magyar konyha leggyakrabban használt csonthéjas gyümölcse minden bizonnyal a dió. Ilyenkor ősz elején a zöld burok alatt már szépen erezett, kifejlett csonthéjat növesztett termés belsejében rejlő értékes, friss dió pedig igazán különleges csemege minden diótermő vidéken.

A még magas víztartalmú dió nagyszerű ízei csak rövid ideig élvezhetők, a csonthéjat könnyedén feltörve a dióbelet borító vékony hártya könnyedén eltávolítható, a tört fehér színű, ropogós, mással össze nem hasonlító finomságot pedig tényleg azonnal a legjobb elfogyasztani.

A száradás során a gyümölcs víztartalma jelentősen csökken, a zöld burkát vesztett, száraz dió halványbarna hártyája már nem különül el a gyümölcstől. Aprítva, darálva egyaránt nagyszerű aprósüteményekhez, a karácsonyi bejglihez, de számos krémhez, fagylalthoz, sőt főételekhez, előételekhez is remek. Az elterjedt halványbarna mellett azonban ritkán előfordul, hogy a dióbél szinte bordóba hajló piros árnyalattal rendelkezik.

Valódi piros dióbelek, hát nem lenyűgöző?
Valódi piros dióbelek, hát nem lenyűgöző?

Ez a különleges szín recesszíven öröklődik, ezért ezt a termést adó diófát nem egyszerű szaporítani. A piros dió íze a halványbarna példányokhoz képest szelídebb, talán az olajtartalma is csekélyebb valamelyest, de nagyon zamatos és igazán látványos.

Ajándékba kaptam egy kis zacskónyit ebből a különlegességből, amit persze legjobb frissen csemegézni, de szépsége és ízei baráti beszélgetések ideális kísérő falatkáinak valóságos ékeivé válhatnak. Olyan könnyű előételben is érvényesülnek remek tulajdonságai, mely látványban az őszi lombok gazdagságát, ízben pedig a kora őszi természet érett teljességét idézi.

Színes sütőtökkockás lepényke diómorzsával

Őszi színkavalkád kis lepényeken: sütőtök, paprika, piros dióval gazdagított fűszeres morzsa…
Őszi színkavalkád kis lepényeken: sütőtök, paprika, piros dióval gazdagított fűszeres morzsa…

Hozzávalók 12 db 6X6 cm-es négyzethez:
1 csomag friss leveles tészta (27,5 dkg-os kiszerelés)
1/2 kg sütőtök
2 nagyobbacska piros színű paprika (pl. Kápia)
1 szűk maréknyi piros belű dió
2 teáskanál zsemlemorzsa
2 teáskanál reszelt kemény sajt (pl. Pecorino, Grana Padano)
1/2 kávéskanál morzsolt kakukkfű
Só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A sütőtököt meghámozom, magjait eltávolítom, nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágom, a szeleteket felkockázom. Sütőpapírral borított tepsiben 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt puhára sütöm.

A paprikákat 25-30 perc alatt szintén megsütöm. Még forrón nylonzacskóba dobom, mikor már langyos, meghámozom, kicsumázom, felkockázom.

A morzsához a diót durvára vágom, a sajtot hozzáreszelem, belekeverem a zsemlemorzsát, fűszerezem.

Különlegesen finom, színes diómorzsa
Különlegesen finom, színes diómorzsa

A leveles tésztát hosszában 3 nagyjából 6 cm széles csíkra vágom, majd a csíkokat egyenként 4 db négyzetre – így összesen 12 db jön ki belőle. Sütőpapírral borított tepsire helyezem a négyszögletű tésztalapokat, elosztom rajtuk a narancsszínű sütőtök- és a piros paprikakockákat, rászórom a fűszeres diómorzsát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütöm.

A lepények ilyen csinosan várják, hogy sütőbe kerüljenek
A lepények ilyen csinosan várják, hogy sütőbe kerüljenek

A sütőtököt és a paprikát akár előző nap is meg lehet sütni, így lényegesen lerövidül az elkészítésre fordított idő.

Az eredmény pedig? Egy szemet gyönyörködtető, látványra is meleg hangulatot árasztó, illatos ropogtatni való, melyben a tök és a paprika édeskés aromáihoz a gazdag diós morzsa gazdag, kissé sós ízei társulnak. Langyosan előételként, vagy borozgatáshoz kísérőként nem is kell több!

A piros bélű dió szinte hívogatja az embert, hogy egyszerű aprósütemények valóságos ékszerévé tegye. A vajjal és kardamommal készült harapni való kis ridikülre emlékeztető süteményeket jégcukor és apróra vágott mélypiros diódarabkák csinosítják és ízesítik.

Ropogós táskák piros dióval díszítve

Piros dióval és jégcukorral díszített illatos apróságok
Piros dióval és jégcukorral díszített illatos apróságok

Hozzávalók kb. 32-34 darabhoz:
2 dl rétesliszt
1/2 dl kukoricakeményítő
1/2 dl apró szemű kristálycukor
10 dkg jó minőségű vaj
1 egész tojás
1 teáskanál hideg víz
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt kardamom
2 teáskanál jégcukor
2 evőkanál piros bélű dió (vagy hagyományos dió)

Elkészítés: A lisztet, keményítőt, cukrot, kardamomot, sót mély tálba mérem. A hideg vajat apró darabokra vágom. A száraz összetevőket a vajjal gyorsan morzsává dolgozom. A vízzel felvert tojás 2/3-át a morzsához adom, tésztává gyúrom. A tésztát nagyjából 2 cm vastag lappá paskolom, fóliába csomagolom, 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem.

Közben felaprítom a diót, a jégcukorral összekeverem.

Apró díszek pirosan és fehéren
Apró díszek pirosan és fehéren

A hideg tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vékony lappá nyújtom, 5 cm átmérőjű kör kiszúróval kis körlapokat szaggatok belőle. A leeső tésztadarabokat ismét összegyúrom, újabb köröket szúrok ki belőle. A körlapokat majdnem félbe hajtom úgy, hogy kis pereme is maradjon. Sütőpapírral borított tepsire helyezem. A maradék tojással vékonyan megkenem a hajtott félköröket. Mindegyikre szórok a cukros diós keverékből. 175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt világosra sütöm.

Apró táskák sütéshez feldíszítve, fényesen
Apró táskák sütéshez feldíszítve, fényesen

A kis táskákon mintha apró ékkövek lennének a díszítmények – a kardamomnak és a vajnak köszönhetően a ropogósra sült tészta gazdag, meleg ízei a piros és fehér színekben tündöklő dióval és cukorral szórt ízletes kompozíció ezt az egyszerű aprósüteményt is különlegessé teszik.

Illatosak, finomak!
Illatosak, finomak!

Langyosan és hidegen is nagyszerű édes apróság. Jól záródó dobozban napokig őrzi állagát.

Beszélgetős, borozgatós vagy épp teázós, hűvös délutánokon, estéken akár mindkét ropogtatni való asztalra kerülhet. Természetesen hagyományos dióval is tökéletesen működik mindkét recept, hisz a piros testvéréhez oly ritkán juthat hozzá az, akinek a kertjében nem terem ilyen csoda!



A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.